of 59232 LinkedIn

Nederland kantelt, kantel jij ook mee?

Rens Meijkamp Reageer

‘Het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen,’ zei de Deense filosoof Kierkegaard bijna 200 jaar geleden. Dit inzicht blijft actueel en is misschien ook wel essentieel zo op de jaarwisseling. Het is een tijd van terugkijken op het afgelopen jaar en van nieuwe plannen maken voor het nieuwe jaar.
Hoe willen we als mens en als professional het nieuwe jaar gaan leven? Wat willen we op gaan pakken? Wat willen we gaan vernieuwen? Kierkegaard zegt dat we dan wel eerst onszelf en onze tijd moeten begrijpen. Hij daagt ons uit om bewust de toekomst vorm te geven, waar we ook werken, welk beleid we ook vorm geven en realiseren.

Maar hoe kunnen we de huidige tijd eigenlijk het beste begrijpen? Ik ben zelf erg geïnspireerd door de analyse van Jan Rotmans (Nederlandkantelt); hij duidt de huidige tijd als een periode van transitie en van kanteling. Hij stelt dat we niet leven in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. De structuren van onze samenleving transformeren fundamenteel naar een samenleving en economie die horizontaal, decentraal en bottum-up is georganiseerd. Jan Rotmans illustreert dit proces met een groot aantal voorbeelden in de zorg, het onderwijs, de bouw, mobiliteit, enzovoorts. Dat maakt zijn verhaal niet alleen een krachtig verhaal maar ook een verontrustend verhaal.

Ja het is ook verontrustend omdat zijn analyse ons als innoverende leiders ook oproept tot actie. En wel tot actie in een nieuwe samenleving, de netwerksamenleving. Voor ons als dienaren van de publieke zaak heeft dat verstrekkende consequenties. We kunnen wel denken dat we als overheid de regie moeten voeren, de lijnen uit moeten zetten en de kaders moeten stellen, maar misschien is dat wel niet meer helemaal passend voor de netwerksamenleving. We zullen op zijn minst, als we vanuit het publiek domein de toekomst willen vormgeven, ons bewust moeten zijn van de nieuwe verhouding. Burgers organiseren zelf wel hun zorg en nemen initiatief tot ander onderwijs. Of buurten maken zelf wel plannen samen met marktpartijen om een gebied te gaan ontwikkelen. Hoe kunnen wij als overheid participeren en bijdragen aan de kanteling die zich nu in Nederland voltrekt?

Het is verontrustend omdat de nieuwe samenleving een nieuw appèl doet op de mensen, de professionals in het publiek domein: Hoe geef ook jij invulling aan je innoverend leiderschap in de netwerksamenleving? Ben je in staat om nieuwe antwoorden te vinden op de nieuwe vragen uit de nieuwe samenleving?

Initiatieven zoals CRKL, platform voor innoverend leiderschap en hun Open CRKLdag zijn in dat perspectief erg interessant omdat ze het leerproces van de innoverende leiders in het publieke domein ondersteunen. Het is een platform voor innoverende leiders die mee willen kantelen met de samenleving en die zichzelf willen transformeren tot eigentijdse publieke dienaren.

Voor het nieuwe jaar wens ik mijzelf en alle betrokken en gedreven professionals een nieuwsgierig, creatief en kracht jaar toe. Die nieuwe wereld maken we zelf en maken we samen!


dr. ir. Rens Meijkamp
Renson Consultancy

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners