of 59221 LinkedIn

Nederland kan niet zonder publiek/private samenwerking

Rob de Wildt Reageer

Nederland staat wereldwijd bekend als innovatie- en kennisland. Willen we die positie echter vasthouden, dan moet er geïnvesteerd worden.  Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in het huidige economische klimaat waarin met name in de publieke sector de geldkraan staat te druppelen. Een echt ‘zorgenkind’ is de gezondheidszorg. Bijna dagelijks worden nieuwe bezuinigingen aangekondigd en verzekeraars beperken steeds meer wat we wel en niet vergoed krijgen via onze zorgverzekering. Onze keuzes worden beperkter en het is de bedoeling dat ouderen veel langer thuis blijven wonen. Dat dit consequenties heeft voor onze samenleving, was onlangs te lezen in het nieuws: ‘De politie krijgt steeds vaker meldingen binnen over overlast door verwarde personen op straat’ - vorig jaar maar liefst 59.699 keer!

De tijd dat de overheid de gezondheidszorg volledig kan ondersteunen en subsidiëren is echt verleden tijd. Hier ligt een kans voor het bedrijfsleven. Niet alleen vanuit de optiek van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar zeker ook vanuit een gezond business model is het zeer goed mogelijk om innovatie en verbetering van de zorg te stimuleren. Meer publieke/private samenwerkingen passen ook uitstekend binnen het idee van de participatiemaatschappij.

Er zijn op dit gebied gelukkig al tal van goede voorbeelden te vinden binnen verschillende sectoren. Bijvoorbeeld de Cultuurfondsen voor Monumenten, die gemeentelijke en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in negen provincies willen behouden. Sport2Sport helpt basisscholen om het aantal sporturen te verdubbelen, met kant en klare sportlessen inclusief erkende trainers en materialen. Lekker gezond snoepen kan met FitFoodFun-Factor. Lidl, de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum zetten zich in voor een gezonde leefstijl onder kinderen. Het UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, TU/e en Philips bundelen hun kennis, kunde en innovatiekracht om samen te werken aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe diagnose- en behandelmethoden waarbij medische beeldvorming wordt ingezet. In India en Nederland werken wetenschappers en bedrijven (waaronder Intel, Shell en Vodafone) samen aan onderzoek naar de mogelijkheden van Big Data. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Een andere vorm van publieke/private samenwerking is de aanpak van het Amphia Ziekenhuis, gevestigd in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Het is een van de grootste, algemene klinische ziekenhuizen van Nederland. Amphia wil investeren om up-to-date te blijven en optimaal in te kunnen (blijven) spelen op toekomstige veranderingen in de zorg. In dat kader wordt er ook een nieuw ziekenhuis gebouwd in Breda, dat naar verwachting in 2019 gereed is. Dit ziekenhuis zal niet alleen op zorg, maar ook op ICT-gebied voorop lopen. Maar dat vergt natuurlijk wel de nodige investeringen. Om dit mogelijk te maken, heeft het Amphia Ziekenhuis contact opgenomen met Cisco. Voor ons is de zorgsector van strategische waarde. Het aanbieden van goede financieringsmodellen voor investeringen in innovatieve technologie maken dan ook deel uit van de bedrijfsstrategie voor deze sector. Ons doel is om klanten te helpen bij het vermijden van investeringspieken ten gevolge van technologievernieuwingen. Deze pieken zijn voor veel ziekenhuizen onwenselijk en kunnen de innovatie remmen, waarbij soms te lang wordt doorgegaan met verouderde technologie. Het Amphia Ziekenhuis heeft geconcludeerd dat financieringsmodellen zoals deze het mogelijk maken om te blijven innoveren. We hebben de intentie om financieringsondersteuning zoals we die aan Amphia hebben aangeboden, ook te bieden aan andere klanten in de gezondheidszorg.

Met de opkomst van Internet of Everything en het vooruitzicht van een ‘connected world’ is het nu meer dan ooit van nationaal belang dat er meer publieke/private samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Niet alleen op het gebied van gezondheidszorg, maar vooral ook voor het vernieuwen van verouderde infrastructuur en het ontwikkelen van Smart Cities. Dit soort cruciale projecten kunnen alleen succesvol zijn als er een goede samenwerking bestaat tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Daarom doe ik hierbij een oproep aan het Nederlandse bedrijfsleven en aan de publieke sector om meer publieke/private samenwerkingen te omarmen, om er voor te zorgen dat Nederland op de kaart blijft als één van de meest innovatieve landen van de wereld. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Rob de Wildt
Directeur Publieke Sector Cisco Nederland

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners