of 59232 LinkedIn

Linked Data als klittenband

Erwin Folmer Reageer

De term Linked Data wordt meer en meer een geaccepteerd begrip. Op zich niet zo raar. Ten eerste is het bedacht door de bedenker van het World Wide Web (Sir Tim Berners-Lee). Ten tweede is het volledig gebaseerd op internetstandaarden (W3C) en ten derde hebben we het over een inmiddels volwassen technologie. Eigenlijk kan ik er nog een vierde aan toevoegen: Linked Data lost een essentieel vraagstuk op: het verbinden van data, zodat allerlei (open en gesloten) databronnen effectief en efficiënt in gezamenlijkheid gebruikt kunnen worden. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ook binnen de Nederlandse overheid wordt Linked Data inmiddels breed toegepast. Steeds vaker passeren die overheidstoepassingen de revue tijdens de bijeenkomsten van het Platform Linked Data Nederland. Die belangstelling van de overheid triggert ook andere organisaties. De vraag die dan vaak opkomt is wat Linked Data voor hen kan betekenen? Tja, dat is niet generiek te beantwoorden, want iedere organisatie is weer anders. Wat wel wil helpen is het bekijken van een demo waarin Linked Data wordt ingezet als klittenband tussen allerlei overheidsregistraties (zoals BGT, BAG, WOZ en het  Handelsregister) en informatie op het internet. Linked Data zorgt ervoor dat links die in de basisregistraties aanwezig zijn, toegankelijk worden gemaakt en worden verrijkt met informatie uit andere databronnen (zoals DBpedia en Freebase). Tuurlijk, er zijn nog tal van issues die opgelost moeten worden, maar wat er nu ligt is al fantastisch.

Tot slot nog de ‘klacht’ dat Linked Data zo complex en tijdrovend is. Ik beschouw dat als pure onwetendheid. Bovengenoemde demo (inclusief het omzetten van data naar Linked Data) werd in een kleine week tijd gerealiseerd. Ter vergelijking: het regelen van de data zelf duurde twee maanden. Hoezo, complex en tijdrovend??

Erwin Folmer is projectleider van het Platform Linked Data Nederland en is werkzaam voor Geonovum

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners