of 59232 LinkedIn

Kan het anders?

Kees Groeneveld Reageer

Onlangs gesproken met verschillende directieleden van een groot winkelbedrijf met vele filialen. Over de economische ontwikkelingen en wat dit betekent voor hun bedrijfsvoering. ‘Werkwijzen ter discussie durven te stellen en keuzes maken’ was samengevat het antwoord. ‘Wat niet per filiaal gedaan hoeft te worden, haal dat daar weg en faciliteer waar nodig’. ‘Reclame, ICT, verzekeringen, energiecontracten, werving en selectie, inventaris’ zijn een greep uit de lijst van onderwerpen die niet per filiaal bedacht hoeven te worden. Enkele onderwerpen, zoals reclame, verzekeringen, inventaris en ICT worden landelijk vormgegeven. Onderwerpen als energiecontracten en werving en selectie worden regionaal vormgegeven.

In Nederland hebben we 403 gemeenten. Unieke gemeenten. Elk met een democratisch gekozen bestuur. Een bestuur dat verschil kan maken in een stad door politieke idealen van de verschillende partijen te combineren en om te zetten in een realistisch uit te voeren beleid. Noodzakelijk ondersteund door een ambtelijke organisatie die binnen die beleidskaders haar werk uitvoert. Binnen de ambtelijke organisatie moet worden nagedacht over informatiebeleid: Waar willen we op sturen? Hoe maken we inzichtelijk of het uitgevoerde beleid in de praktijk zijn vruchten afwerpt? Welke informatie hebben we daarvoor nodig? En op welke wijze gaan we processen vormgegeven waardoor we met een minimum aan handelingen en controleslagen een maximum resultaat kunnen bereiken?

Veel activiteiten bij een gemeente zouden naar analogie van het filiaalbedrijf niet individueel georganiseerd hoeven te worden. Waarom moet je per gemeente een eigen ICT-omgeving hebben? De uniciteit van een gemeente ligt toch niet in het hebben van eigen servers en applicaties en het complexe beheer daar omheen? Zou je ICT niet beter bovengemeentelijk kunnen organiseren, waardoor je schaalvoordelen kunt creëren? Je kunt daarbij nadenken wat je per groep gemeenten of landelijk zou willen organiseren. Regionaal zou je via een Shared Service Organisatie, in eigendom van gemeenten, een gezamenlijke ICT-omgeving kunnen laten draaien. Standaardisatie van inkoopvoorwaarden, standaardisatie van koppelvlakken en het nadenken over licentiemodellen, zou je landelijk kunnen organiseren. Het zijn maar een paar voorbeelden.

Het werkt verbluffend verfrissend wanneer je als gemeente in andere sectoren gaat kijken. Hoe hebben ze daar bepaalde onderwerpen vormgegeven en wat kunnen we daarvan leren? Ga eens kijken in je eigen gemeente bij een filiaal van een grootwinkelbedrijf en overleg eens met verschillende gemeenten over regionaal- of landelijk samenwerken. Het leidt tot verhelderende inzichten!

Kees Groeneveld, Relatiemanager bij Operatie NUP, een programma dat door KING wordt uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners