of 59232 LinkedIn

Dress to match

Marleen Tolsma Reageer

Dit weekend was ik met mijn partner mee naar een bedrijfsfeest met als thema: Roaring Twenties. Hoewel ik bijna niemand kende, hoorde ik er in mijn flapperdress meteen helemaal bij.  Door het bewonderen van elkaars outfits en vindingrijkheid ontstond er al snel een ‘wij-gevoel’. De bijpassende muziek en aankleding maakten het geheel af. Wat een dresscode al niet kan doen! Voor verandertrajecten werkt het net zo: als er een duidelijk thema is, kunnen mensen meedoen.
 
Een ‘dresscode’ voor een verandertraject ziet er zo uit: 

Gezamenlijk thema
Google ‘Roaring Twenties’ en je kunt je voorstellen hoe het was. Of qua dresscode moet worden. Het belang van de verandering en het beoogde effect voor de organisatie moeten duidelijk zijn en blijken uit de projectnaam.  Bijvoorbeeld ‘Eenvoudige toegang tot zorg’: daar wil iedereen graag aan meewerken, want dat is wat de klant nodig heeft Je kunt je er iets bij voorstellen.

Eenheid van taal
De kledingcode flapperdress of maffiapak geeft een voorgeschreven aanpak. Dit zorgt voor herkenning en positive reinforcement. Een nieuw woord geeft ook nieuw elan. Ik flapper, jij flappert, wij flapperen. Doordeweeks: ik lean, jij leant, wij leanen. Voor je het weet, werk je samen.

Duidelijk deurbeleid
Door een duidelijke dresscode is het makkelijk te herkennen wie er ‘meedoet’ en wie niet. En wie niet meedoet wordt daarop aangesproken.

Voorbeeldgedrag
De feestcommissie stond ons volledig uitgedost op te wachten. Je bent meteen gerustgesteld: ik heb me niet als enige verkleed! Als de sponsor van het project zich aan de aanpak committeert, is dat signaal krachtiger dan welke aansporing dan ook.

Verhoog de feestvreugde
Natuurlijk was er een cocktailbar met Twenties-drankjes. En bediening met veertjes in het haar. Consistentie en herhaling zorgen voor verankering: het project komt terug in de dagelijkse routine: een dashboard bij het koffie-apparaat, het actielijstje op de werkplek, een routekaart aan de muur. Dagelijkse zichtbaarheid is essentieel!
 
Doordat iedereen een bijdrage levert aan het eindresultaat, ontstaat een gezamenlijke herinnering. Dat helpt als er tijdens het traject obstakels te overwinnen zijn. Het zorgt er ook voor dat iedereen deelt in het succes en bij een volgend verandertraject graag weer meedoet. Een helder thema biedt een kans om creatief te zijn en resultaat te boeken! Waar is het volgende feestje?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners