of 59232 LinkedIn

Beierse kattenpis en digitale stierenpoep

Harrie Gooskens Reageer

Sinds eind 2011, toen het ministerie van Economische Zaken de stekker uit het NOiV programma trok, is het steeds stiller geworden rond OSS (Open Source Software). Maar afgelopen week was OSS maar liefst twee keer opmerkelijk in het nieuws.

München
De Duitse gemeente München heeft een tiental jaren geleden MS-Windows in de ban gedaan en is via haar project LiMux volledig geswitcht naar OSS besturingssysteem Linux. De ontevredenheid over deze keuze is in het afgelopen jaar sterk toegenomen waardoor in de gemeenteraad een discussie is ontstaan, met de eerste en de tweede burgemeester als voorstander van Microsoft. Waarschijnlijk zal die discussie snel over zijn nu de eerste burgemeester heeft laten becijferen dat een overstap naar Windows7 alleen al 3 miljoen aan hardware upgrades zou kosten. Naast die 3 miljoen euro zou de gemeente ook nog eens 14 miljoen moeten afschrijven op de werkzaamheden die in het kader van het Limux-project al zijn verricht. Tel daar de 11 miljoen besparingen vanwege licenties bij op die zijn gerealiseerd sinds de overstap naar Linux. Die kleine € 30 miljoen zijn geen jaarlasten. Ook als je het terugrekent naar € 5 miljoen per jaar gaat het nog steeds over veel geld. Maar er zit nog een addertje onder het gras want Microsoft overweegt haar Duitse hoofdkantoor in 2016 naar München te verplaatsen. Ook in Beieren is dat geen kattenpis want zo’n hoofdkantoor vertegenwoordigt een leuk bedrag op de begroting van München.

Taalgebruik
Het andere nieuws handelde over het grof taalgebruik in de OSS gemeenschap. Linux uitvinder en aanvoerder van deze community Linus Torvalds, vertelde afgelopen week dat hij van mening was dat het beter zou zijn als het er wat minder ruw aan toe ging bij de communicatie in de open source community. Saillant detail is dat deze Fin in het verleden zelf vooropliep met scheldpartijen en verwensingen aan het adres van mensen met kritiek op OSS. Toen ik zelf voorzitter was van de NOiV werkgroep die het leveranciersmanifest ontwikkelde, heb ik me ook regelmatig gemengd in internetforums waar gediscussieerd werd over de voor- en nadelen van OSS. Telkens wanneer ik ook maar een vraagteken of kritische kanttekening plaatste, kreeg ik emmers vol digitale stierenpoep over me heen gestort. Agressie van de bovenste plank, soms zelfs zo beangstigend dat ik van plan was die voorzittershamer in te gaan leveren. Gelukkig heb ik dat niet gedaan want nu blijkt dat grof taalgebruik gewoon bij OSS hoort zoals Torvalds bij Linux.

Harrie Gooskens
Telengy Associé

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners