of 59221 LinkedIn

2015

Robijn Niemöller Reageer

Het is net als met je verjaardag: op papier is er een nieuw tijdperk aangebroken, in werkelijkheid is vandaag niet zo anders dan gisteren. Dus waar waren we zo druk mee de afgelopen weken?

Wil iedereen nu zijn hand opsteken die in de laatste weken van het afgelopen jaar enorm hard heeft gewerkt om van alles af te maken? Kijk eens aan: bijna iedereen. 

Een deadline is best fijn. Het mes snijdt aan twee kanten: het dwingt je om dingen af te maken, zodat niet de laatste loodjes lang blijven liggen en het dwingt je om je te richten op het resultaat, zodat niet bijzaken de boel ophouden.

In de praktijk zijn er verdacht veel projecten die 1 januari als deadline hebben. Daarnaast zijn er nog allerlei losse zaken (die workshop, dat gesprek, die brief, dat besluit) die we graag nog voor het einde van het jaar geregeld willen hebben. Zo zijn veel mensen in de laatste weken van het jaar heel druk. Zo druk, dat de tijd ontbreekt om te kijken of de planning nog haalbaar en de deadline nog functioneel is. Moet het echt op 1 januari af (waarom? wat precies?) en hebben we nu genoeg tijd en aandacht om het goed te doen?

Zo zitten velen vandaag nog uit te blazen van de geleverde inspanning, stiekem nog wat herstelwerk te verrichten of te balen omdat het ondanks alle moeite toch net niet gelukt is. Tegen de tijd dat de productie weer op gang komt is de voorjaarsvakantie alweer in zicht.

Zullen we dit jaar wat kritischer zijn op 1 januari als ‘natuurlijke’ deadline? Als we de druk spreiden en constant houden, maken we beter gebruik van mensen en middelen en komen de resultaten waarschijnlijk gemiddeld net zo snel en veel prettiger tot stand.

Ik wens u een vloeiend 2015

Robijn Niemöller, Consultant bij De Processpecialisten

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners