of 59250 LinkedIn

Vraag naar m/v verdwijnt van gemeentelijke formulieren

De gemeente Amsterdam gaat nog voor het eind van het jaar alle gemeentelijke formulieren screenen op genderaanduiding. Daar waar het wettelijk niet noodzakelijk is om aan te vinken of de invuller ‘m/v’ is, zal deze optie worden verwijderd.    Onnodig In meer gemeenten zijn vragen gesteld over de sekseregistratie. Amsterdam is de eerste waar deze nu afgeschaft wordt. Volgens D66 vragen veel formulieren in de gemeente inwoners onnodig zich als vrouw of man te registreren, bijvoorbeeld wanneer mensen een afspraak willen maken met de gemeente, een parkeervergunning aan wil vragen of een sportzaal wil huren. Jan-Bert Vroege: ‘het verwijderen van onnodige sekseaanduiding in formulieren is een stap in de goede richting’.  Aanspreektitel In Amsterdam wordt sinds 2012 op nieuw ontwikkelde gemeentelijke formulieren de aanduiding heer/mevrouw als ‘niet verplicht’ veld opgenomen. Deze aanpassing werd doorgevoerd na een klacht hierover van een burger. Op formulieren van vóór 2012 staat soms nog wel een genderaanduiding als verplicht. Die zal nu verdwijnen op formulieren waar het niet wettelijk noodzakelijk is. De vraag naar een aanspreektitiel ‘de heer/mevrouw’ wordt wel gehandhaafd. De gebruiker is echter niet verplicht hierop te antwoorden.  Meisjesnaam Ook in Utrecht en Westland zijn raadsvragen gesteld over de sekseregistratie bij gemeentelijke procedures. Of het college daar ook gaat besluiten hiermee te stoppen, is nog niet bekend. Overigens wil D66 in Westland ook dat de gemeente stopt met het vragen naar de ‘meisjesnaam’. Zeker gezien het feit dat sinds 1998 iedereen mag kiezen of hij na een huwelijk de eigen achternaam of die van de partner gebruikt maakt de vraag naar de meisjesnaam ‘onzinnig’, aldus het raadslid Maxim van Ooijen. Bron: Binnenlands Bestuur

De gemeente Amsterdam gaat nog voor het eind van het jaar alle gemeentelijke formulieren screenen op genderaanduiding. Daar waar het wettelijk niet noodzakelijk is om aan te vinken of de invuller ‘m/v’ is, zal deze optie worden verwijderd.

Onnodig
In meer gemeenten zijn vragen gesteld over de sekseregistratie. Amsterdam is de eerste waar deze nu afgeschaft wordt. Volgens D66 vragen veel formulieren in de gemeente inwoners onnodig zich als vrouw of man te registreren, bijvoorbeeld wanneer mensen een afspraak willen maken met de gemeente, een parkeervergunning aan wil vragen of een sportzaal wil huren. Jan-Bert Vroege: ‘het verwijderen van onnodige sekseaanduiding in formulieren is een stap in de goede richting’.

Aanspreektitel
In Amsterdam wordt sinds 2012 op nieuw ontwikkelde gemeentelijke formulieren de aanduiding heer/mevrouw als ‘niet verplicht’ veld opgenomen. Deze aanpassing werd doorgevoerd na een klacht hierover van een burger. Op formulieren van vóór 2012 staat soms nog wel een genderaanduiding als verplicht. Die zal nu verdwijnen op formulieren waar het niet wettelijk noodzakelijk is. De vraag naar een aanspreektitiel ‘de heer/mevrouw’ wordt wel gehandhaafd. De gebruiker is echter niet verplicht hierop te antwoorden.

Meisjesnaam
Ook in Utrecht en Westland zijn raadsvragen gesteld over de sekseregistratie bij gemeentelijke procedures. Of het college daar ook gaat besluiten hiermee te stoppen, is nog niet bekend. Overigens wil D66 in Westland ook dat de gemeente stopt met het vragen naar de ‘meisjesnaam’. Zeker gezien het feit dat sinds 1998 iedereen mag kiezen of hij na een huwelijk de eigen achternaam of die van de partner gebruikt maakt de vraag naar de meisjesnaam ‘onzinnig’, aldus het raadslid Maxim van Ooijen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners