of 59250 LinkedIn

Straf privacyschendende ambtenaar geheim

Een medewerker van gemeente Leiden heeft veelvuldig persoonsgegevens geraadpleegd van personen die geen wwb-uitkering hebben. Er is een ‘passende disciplinaire maatregel’ opgelegd, maar wat de maatregel voor de privacyschender inhoudt wil de gemeente niet bekendmaken.  Geen mededelingen Om de privacy van de privacyschender te beschermen wil de gemeente niet kwijt welke straf dat is, zo laat een woordvoerder weten aan Binnenlands Bestuur. Ook over het incident zelf worden inhoudelijk geen mededelingen gedaan. Uit antwoord van schriftelijke vragen aan het College van D66 Leiden blijkt dat er veelvuldig misbruik heeft plaatsgevonden binnen de gemeente. Een medewerker is meerdere keren de fout ingegaan door gegevens op te vragen van personen met wie hij beroepsmatig niets van doen had. ‘De medewerker is een passende disciplinaire maatregel opgelegd’, zo valt te lezen in de antwoorden.   Toegang Suwinet ‘Toegang tot Suwinet-inkijk is aan bepaalde groepen medewerkers voorbehouden en rechten zijn per functiegroep geregeld: klantmanagers kunnen uitgebreidere gegevens raadplegen dan een financieel medewerker. Twee maal per jaar vraagt de medewerker van interne controle als security-officer Suwinet een bestand op van alle raadplegingen in een maand waarop controle plaatsvindt. Dit bestand wordt gecontroleerd op onrechtmatige raadplegingen’, zo schrijft het college over het ontdekken van de privacyschending.  Veiligheidsnormen  Uit de antwoorden blijkt daarnaast dat gemeente Leiden in 2013 voldeed aan zes van de zeven normen uit het normenkader Gezamenlijke elektronische Voorzieningen Suwi (GeVS).  De gemeente geeft aan dat er nog niet aan norm zeven werd voldaan omdat het beveiligingsplan nog niet ‘herzien en vastgesteld was’. Inmiddels is dat wel gebeurd, maar doordat dit een zelftest betrof, kan er nog niet met zekerheid gesteld worden of deze behaald is. Een werkgroep die de leidraad van de VNG hanteert moet ervoor zorgen dat er ook aan de zevende norm voldaan wordt. Bron: Binnenlands Bestuur

Een medewerker van gemeente Leiden heeft veelvuldig persoonsgegevens geraadpleegd van personen die geen wwb-uitkering hebben. Er is een ‘passende disciplinaire maatregel’ opgelegd, maar wat de maatregel voor de privacyschender inhoudt wil de gemeente niet bekendmaken.

Geen mededelingen
Om de privacy van de privacyschender te beschermen wil de gemeente niet kwijt welke straf dat is, zo laat een woordvoerder weten aan Binnenlands Bestuur. Ook over het incident zelf worden inhoudelijk geen mededelingen gedaan. Uit antwoord van schriftelijke vragen aan het College van D66 Leiden blijkt dat er veelvuldig misbruik heeft plaatsgevonden binnen de gemeente. Een medewerker is meerdere keren de fout ingegaan door gegevens op te vragen van personen met wie hij beroepsmatig niets van doen had. ‘De medewerker is een passende disciplinaire maatregel opgelegd’, zo valt te lezen in de antwoorden.

Toegang Suwinet
‘Toegang tot Suwinet-inkijk is aan bepaalde groepen medewerkers voorbehouden en rechten zijn per functiegroep geregeld: klantmanagers kunnen uitgebreidere gegevens raadplegen dan een financieel medewerker. Twee maal per jaar vraagt de medewerker van interne controle als security-officer Suwinet een bestand op van alle raadplegingen in een maand waarop controle plaatsvindt. Dit bestand wordt gecontroleerd op onrechtmatige raadplegingen’, zo schrijft het college over het ontdekken van de privacyschending.

Veiligheidsnormen
Uit de antwoorden blijkt daarnaast dat gemeente Leiden in 2013 voldeed aan zes van de zeven normen uit het normenkader Gezamenlijke elektronische Voorzieningen Suwi (GeVS).  De gemeente geeft aan dat er nog niet aan norm zeven werd voldaan omdat het beveiligingsplan nog niet ‘herzien en vastgesteld was’. Inmiddels is dat wel gebeurd, maar doordat dit een zelftest betrof, kan er nog niet met zekerheid gesteld worden of deze behaald is. Een werkgroep die de leidraad van de VNG hanteert moet ervoor zorgen dat er ook aan de zevende norm voldaan wordt.

Bron: Binnenlands Bestuur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners