of 58994 LinkedIn

Dit jaar 3400 datalekken gemeld

Sinds de invoering van de Meldplicht Datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens 3400 incidenten gemeld.
Reageer

Sinds de invoering van de Meldplicht Datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens 3400 incidenten gemeld.

De Meldplicht Datalekken laat zien dat er nogal eens wat mis gaat met de persoonlijke gegevens van Nederlanders. Wat er mis gaat, en bij wie, dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens in het midden.

Sinds de inwerkingtreding van de Meldplicht Datalekken heeft de Autoriteit Persoonsgegevens al 3400 keer een melding van bedrijven en organisaties ontvangen. Dat zijn een dikke 14 incidenten per dag. Vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens relativeert dat aantal. Op 135.000 organisaties die onder de meldplicht vallen is 3400 incidenten niet veel, verklaarde hij tegenover BNR Nieuwsradio.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt de meldingen van de betrokken organisaties niet openbaar. De meldplicht is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat organisaties open worden over het probleem, zei Tomesen. In bepaalde gevallen zullen organisaties na een datalek overigens wel zelf de betrokkenen op de hoogte moeten stellen. Dat geldt in gevallen dat ernstige gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen zijn te verwachten.

De Autoriteit Persoonsgegevens kan ook boetes opleggen aan organisaties die in gebreke blijven. Dat is dit jaar nog niet gebeurd.

Bron: AG Connect, Jelle Wijkstra

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.