of 59100 LinkedIn

Nieuws

 • Op steeds grotere schaal zetten gemeenten big data in als basis voor besluitvorming. Maar die informatie is vaak allesbehalve neutraal, stellen onderzoeker Mirko Tobias Schäfer en Kamerlid Kees Verhoeven (D66). 'Bestuurders letten vooral op de wetgeving, niet op de ethiek. Dat moet anders.'

  'Meer aandacht voor ethiek nodig bij data-projecten'

  Op steeds grotere schaal zetten gemeenten big data in als basis voor besluitvorming. Maar die informatie is vaak allesbehalve neutraal, stellen onderzoeker Mirko Tobias Schäfer en Kamerlid Kees Verhoeven (D66). 'Bestuurders letten vooral op de wetgeving, niet op de ethiek. Dat moet anders.'

 • VNG heeft een compensatieverzoek aangekondigd bij het ministerie van BZK. Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2018 -met andere gebruikers- namelijk structureel 93,6 miljoen bijdragen aan de kosten van van de Gemeenschappelijke Digitale Infrastructuur (GDI). VNG vindt tevens dat de huidige doorbelasting 'onevenredig zwaar uitpakt voor kleine gebruikers'.

  VNG wil compensatie BZK voor 93,6 miljoen GDI-kosten

  VNG heeft een compensatieverzoek aangekondigd bij het ministerie van BZK. Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2018 -met andere gebruikers- namelijk structureel 93,6 miljoen bijdragen aan de kosten van van de Gemeenschappelijke Digitale Infrastructuur (GDI).  VNG vindt tevens dat de huidige doorbelasting 'onevenredig zwaar uitpakt voor kleine gebruikers'.  

 • De gemeentelijke softwarecoöperatie van Eindhoven, Boxtel en Woerden is verder gegaan zonder Woerden. Met Sint Michielsgestel is er een nieuwe gemeentelijke partner bijgekomen. De coöperatie gaat nu door het leven als ‘Beware’. ICT-bedrijf Gemboxx hoopt zich opnieuw bij de coöperatie te voegen heeft zich nu aangemeld voor de aanbestedingsprocedure.

  Gemeentelijke softwarecoöperatie verder zonder Woerden

  De gemeentelijke softwarecoöperatie van Eindhoven, Boxtel en Woerden is verdergegaan zonder Woerden. Met Sint Michielsgestel is er een nieuwe gemeentelijke partner bijgekomen. De coöperatie gaat nu door het leven als ‘Beware’. ICT-bedrijf Gemboxx hoopt zich opnieuw bij de coöperatie te voegen heeft zich nu aangemeld voor de aanbestedingsprocedure.  Ook Woerden sluit zich mogelijk nog opnieuw aan.

 • Binnen overheidsorganisaties bestaan er verouderde denkbeelden over Open Source Software (OSS). Dat blijkt uit onderzoek van PBLQ. Het adviesbureau onderzocht of er behoefte is aan een kenniscentrum Open Source Software. Het beeld dat er binnen de publieke sector van OSS is, strookt volgens betrokkenen niet met de werkelijkheid. Er wordt nog vaak gedacht dat OSS ‘hobbyisten op zolderkamertjes’ zijn, zo geven respondenten aan.

  ‘Overheid ziet Open Source-wereld als zolderkamerhobbyisten’

  Binnen overheidsorganisaties bestaan er verouderde denkbeelden over Open Source Software (OSS). Dat blijkt uit onderzoek van PBLQ. Het adviesbureau onderzocht of er behoefte is aan een kenniscentrum Open Source Software. Het beeld dat er binnen de publieke sector van OSS is, strookt volgens betrokkenen niet met de werkelijkheid. Er wordt nog vaak gedacht dat OSS ‘hobbyisten op zolderkamertjes’ zijn, zo geven respondenten aan.

 • De Cyber Security Raad luidt de noodklok over het niveau van cybersecurity in Nederland. “Nederland mist de boot. Er is een digitaal deltaplan nodig”, zegt de Raad. En: “We worden digitaal leeggejat.”

  Cyber Security Raad wil Digitaal Deltaplan

  Reageer

  De Cyber Security Raad luidt de noodklok over het niveau van cybersecurity in Nederland. “Nederland mist de boot. Er is een digitaal deltaplan nodig”, zegt de Raad. En: “We worden digitaal leeggejat.”

 • De beveiliging van overheidswebsites laat nog altijd te wensen over. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Open State Foundation. Ruim de helft van de websites biedt geen beveiligde verbinding, die kan voorkomen dat kwaadwillenden informatie kunnen bemachtigen.

  Beveiliging overheidssites nog steeds niet op orde

  1 reactie

  De beveiliging van overheidswebsites laat nog altijd te wensen over. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Open State Foundation. Ruim de helft van de websites biedt geen beveiligde verbinding, die kan voorkomen dat kwaadwillenden informatie kunnen bemachtigen.

 • Gemeenten gaan jaarlijks gezamenlijk met andere gebruikers vanaf 2018 93,4 miljoen euro bijleggen voor de voorzieningen MijnOverheid, Digipoort en DigiD. De discussie over wie er voor de kosten opdraait voor de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) is daarmee ten einde.

  Gemeenten ontvangen GDI-rekening: jaarlijks 93 miljoen

  Gemeenten gaan jaarlijks gezamenlijk met andere gebruikers vanaf 2018 93,4 miljoen euro bijleggen voor de voorzieningen MijnOverheid, Digipoort en DigiD. De discussie over wie er voor de kosten opdraait voor de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) is daarmee ten einde. 

 • Gemeenten en provincies moeten een actievere houding aannemen om breedbandinternet in de buitengebieden mogelijk te maken. Dat stellen dr. Koen Salemink en prof. Dirk Strijker van Rijksuniversiteit Groningen. Zij verwijzen daarbij naar recente Europese voorbeelden waar overheden zelf internetkabels aanleggen en het beheer ervan aanbesteden.

  ‘Overheden mogen wél zelf glasvezel aanleggen’

  Gemeenten en provincies moeten een actievere houding aannemen om breedbandinternet in de buitengebieden mogelijk te maken. Dat stellen dr. Koen Salemink en prof. Dirk Strijker van Rijksuniversiteit Groningen. Zij verwijzen daarbij naar recente Europese  voorbeelden waar overheden zelf internetkabels aanleggen en het beheer ervan aanbesteden. 

 • Het computerprogramma (OSV) dat de Kiesraad bij vorige verkiezingen heeft gebruikt voor het berekenen van de uitslag, is daadwerkelijk kwetsbaar voor manipulatie. Maar het programma zal wel gebruikt worden voor het optellen van de uitkomsten van de verkiezingen.

  Onderzoek: hulpprogramma Kiesraad onveilig

  1 reactie

  Het computerprogramma (OSV) dat de Kiesraad bij vorige verkiezingen heeft gebruikt voor het berekenen van de uitslag, is daadwerkelijk kwetsbaar voor manipulatie. Maar het programma zal wel gebruikt worden voor het optellen van de uitkomsten van de verkiezingen.

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu