of 59167 LinkedIn

Nieuws

 • Volgens de onderzoekers kiezen mensen zowel thuis als op het werk vaak de snelste oplossing en niet de veiligste. Voor organisaties geldt dat ze zich steeds bewuster worden van risico's. Toch nemen ze fundamentele maatregelen zoals het installeren van zogenoemde beveiligingspatches vaak niet. Dat geldt voor zowel kleine als grote organisaties, waardoor besmettingen met kwaadaardige software mogelijk zijn.

  Cyberweerbaarheid niet voldoende

  Reageer

  Bedrijven, overheden en burgers wapenen zich niet snel genoeg tegen de groeiende digitale dreigingen. Dat staat in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017. Volgens het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt het gat tussen dreiging en maatregelen eerder groter dan kleiner.

 • Gemeentesecretarissen vinden verouderde wetgeving en een gebrek aan financiën de grootste oorzaken van traag digitaliserende en innoverende gemeenten. Dat blijkt uit een rondgang onder gemeentesecretarissen, waarbij de meeste aangeven dat zijn of haar gemeente niet snel genoeg digitaliseert. Ook vindt het merendeel de gemeente niet innovatief genoeg.

  Verouderde wetgeving frustreert digitalisering

  Gemeentesecretarissen vinden verouderde wetgeving en een gebrek aan financiën de grootste oorzaken van traag digitaliserende en innoverende gemeenten. Dat blijkt uit een rondgang onder gemeentesecretarissen, waarbij de meeste aangeven dat zijn of haar gemeente niet snel genoeg digitaliseert. Ook vindt het merendeel de gemeente niet innovatief genoeg.

 • De gemeente Rotterdam heeft een rotzooi gemaakt van een miljoenenaanbesteding voor een zogeheten raamovereenkomst voor communicatiediensten. De drie bureaus HVR, Bureau Bolster en DDK die aanvankelijk tot de winnaars behoorden, gingen uiteindelijk met lege handen naar huis.

  Rotterdam maakt rotzooi van miljoenenaanbesteding

  2 reacties

  De gemeente Rotterdam heeft een rotzooi gemaakt van een miljoenenaanbesteding voor een zogeheten raamovereenkomst voor communicatiediensten. De drie bureaus HVR, Bureau Bolster en DDK die aanvankelijk tot de winnaars behoorden, gingen uiteindelijk met lege handen naar huis.

 • Het college van Groningen is akkoord gegaan met een pilot waarmee honderd inwoners een eigen online burgerdossier krijgen. Burgers kunnen met het dossier zelf bepalen welke gegevens ambtenaren mogen gebruiken en inzien. Ook kunnen ze zelf gegevens wijzigen. Het initiatiefvoorstel kwam van D66 Groningen.

  Online burgerdossier Groningen gaat door

  Het college van Groningen is akkoord gegaan met een pilot waarmee honderd inwoners een eigen online burgerdossier krijgen. Burgers kunnen met het dossier zelf bepalen welke gegevens ambtenaren mogen gebruiken en inzien. Ook kunnen ze zelf gegevens wijzigen. Het initiatiefvoorstel kwam van D66 Groningen.

 • De Wet open overheid (Woo) kan voor lokale overheden erg duur uitvallen. De door de ministerraad benoemde consultants van ABDTOPConsult komen in een Quick Scan op basis van berekeningen uit op minimaal 1 miljard aan eenmalige aanloopkosten voor medeoverheden. De structurele kosten bedragen honderden miljoenen tot zelfs meerdere miljarden.

  Quick Scan: Woo gaat lokale overheden miljarden kosten

  De Wet open overheid (Woo) kan voor lokale overheden erg duur uitvallen. De door de ministerraad benoemde consultants van ABDTOPConsult komen in een Quick Scan op basis van berekeningen uit op minimaal 1 miljard aan eenmalige aanloopkosten voor medeoverheden. De structurele kosten bedragen honderden miljoenen tot zelfs meerdere miljarden.

 • Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld. Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.

  Motie over digitaal stemmen bij ledenvergadering VNG

  Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld. Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.

 • Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek naar regie op gegevens gebruikers aanbesteed. Het onderzoek loopt nog en wordt gehouden naar aanleiding van een motie van Ingrid de Caluwé (VVD) en Fatma Koşer Kaya (D66). De resultaten ervan worden eind juni gepresenteerd, zo laat minister Plasterk weten.

  Onderzoek ‘Regie op gegevens’ nadert afronding

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek naar regie op gegevens gebruikers aanbesteed. Het onderzoek loopt nog en wordt gehouden naar aanleiding van een motie van Ingrid de Caluwé (VVD) en Fatma Koser Kaya (D66). De resultaten ervan worden eind juni gepresenteerd, zo laat minister Plasterk weten.

 • Hollands Kroon heeft als eerste gemeente het gemeentelijke netwerk in negen maanden tijd overgebracht naar de Cloud. De gemeente is daardoor sneller en veiliger geworden, vindt directeur bedrijfsvoering Michiel Koster. Aan Binnenlands Bestuur vertelt hij over de operatie en de hindernissen die erbij kwamen kijken.

  ‘Persoonsgegevens bij datacenter veiliger dan in gemeentehuis’

  Hollands Kroon heeft als eerste gemeente het gemeentelijke netwerk in negen maanden tijd overgebracht naar de Cloud. De gemeente is daardoor sneller en veiliger geworden, vindt directeur bedrijfsvoering Michiel Koster. Aan Binnenlands Bestuur vertelt hij over de operatie en de hindernissen die erbij kwamen kijken.

 • Het aantal datasets bij lokale overheden is tussen 1 maart 2016 en 1 maart 2017 met maar liefst 82 procent gestegen. Dat meldt minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal datasets van decentrale overheden steeg van 1.432 naar 2.601. Daarnaast zijn er nog 986 datasets bij decentrale overheden die nog niet op data.overheid.nl geplaatst zijn.

  Forse toename gemeentelijke open data

  Het aantal datasets bij lokale overheden is tussen 1 maart 2016 en 1 maart 2017 met maar liefst 82 procent gestegen. Dat meldt demissionair minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal datasets van decentrale overheden steeg van 1.432 naar 2.601. Daarnaast zijn er nog 986 datasets bij decentrale overheden die nog niet op data.overheid.nl geplaatst zijn.

 • Ambtenaren zagen de afgelopen jaren hun werk steeds verder digitaliseren. Het ambtelijk apparaat is kleiner en de vraag rijst of gemeenten op den duur nog wel mensen nodig hebben. Econoom Robert Went en adviseur publieke sector Jan de Kramer van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) leggen aan Binnenlands Bestuur uit waarom de ambtenaar nooit verdwijnt en welke nieuwe taken ambtenaren kunnen verwachten.

  Het beroep ambtenaar sterft nooit uit

  Ambtenaren zagen de afgelopen jaren hun werk steeds verder digitaliseren. Het ambtelijk apparaat is kleiner en de vraag rijst of gemeenten op den duur nog wel mensen nodig hebben. Econoom Robert Went en adviseur publieke sector Jan de Kramer van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) leggen aan Binnenlands Bestuur uit waarom de ambtenaar nooit verdwijnt en welke nieuwe taken ambtenaren kunnen verwachten.


 • Gemeente Losser gaat in samenwerking met de politie het spel 'Vang de boef in de wijk' spelen. Bewoners worden uitgedaagd om deel te nemen aan het spel door met behulp van de Buurtpreventie Whatsapp-groepen een boef te vangen. De politie bootst verdachte situaties na om de bewoners op het juiste spoor te zeten.

  Losser speelt WhatsApp-spel met bewoners

  Gemeente Losser gaat in samenwerking met de politie het spel 'Vang de boef in de wijk' spelen. Bewoners worden uitgedaagd om deel te nemen aan het spel door met behulp van de Buurtpreventie Whatsapp-groepen een boef te vangen. De politie bootst verdachte situaties na om de bewoners op het juiste spoor te zeten. 

Van onze partners

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu