of 59054 LinkedIn

Nieuws

 • Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

  Depressies voorspellen met data

  5 reacties

  Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

 • Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

  Extra beveiliging accounts Kamerleden

  Reageer

  Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

 • Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Plasterk: Onveiligheid overheidswebsites valt mee

  Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 • D66-parlementariër Kees Verhoeven wil dat de het Nationaal Cybersecurity Center onderzoek doet naar de beveiliging van de systemen van alle politieke partijen en de Tweede Kamer.

  D66 wil monitoring op hack verkiezingen

  Reageer

  D66-parlementariër Kees Verhoeven wil dat de het Nationaal Cybersecurity Center onderzoek doet naar de beveiliging van de systemen van alle politieke partijen en de Tweede Kamer.

 • De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

  ‘ICT gemeente Leiden rammelt’

  De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

 • Het ministerie van BZK en de VNG draaien de Wet open overheid (Woo) langzaam maar zeker de nek om. De VNG door te lobbyen tegen de nieuwe wet en het ministerie door topambtenaren van de algemene bestuursdienst een vernietigend rapport over de wet te laten schrijven. Dit zeggen het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Zeeger Ernsting en D66-voorman in Almelo Jeroen Wiertz. Zij dienden vorig jaar met succes moties in tegen de lobby van de VNG en voor de Woo.

  ‘Wet open overheid nek omgedraaid’

  Het ministerie van BZK en de VNG draaien de Wet open overheid (Woo) langzaam maar zeker de nek om. De VNG door te lobbyen tegen de nieuwe wet en het ministerie door met een vernietigend rapport over de wet te komen. Dit zeggen het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Zeeger Ernsting en D66-voorman in Almelo Jeroen Wiertz. Zij dienden vorig jaar met succes moties in tegen de lobby van de VNG en voor de Woo.

 • Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

  Mening over invoering Omgevingswet gevraagd

  Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

 • Gemeenten Urk en Horst aan de Maas staan centraal in een nieuwe aflevering van Jouw Gemeente Mijn gemeente. De vissersgemeente komt in Limburg op de koffie om te bekijken welke stappen zij hebben gemaakt bij de implementatie van MijnOverheid.nl.

  MijnOverheid op Jouw Gemeente Mijn Gemeente

  Gemeenten Urk en Horst aan de Maas staan centraal in een nieuwe aflevering van Jouw Gemeente Mijn gemeente. De vissersgemeente komt in Limburg op de koffie om te bekijken welke stappen zij hebben gemaakt bij de implementatie van MijnOverheid.nl.

 • In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met name in de sector gezondheid en welzijn is het vaak raak: bijna een op de drie datalekken had in deze sector plaats, schrijft de AP in het jaaroverzicht.

  'In 2016 bijna 5500 datalekken'

  5 reacties

  In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met name in de sector gezondheid en welzijn is het vaak raak: bijna een op de drie datalekken had in deze sector plaats, schrijft de AP in het jaaroverzicht. 

 • Gemeenten, provincies en waterschappen lopen voor op organisaties van de centrale overheid als het gaat om het archiveren van hun website. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de 390 gemeenten hun website archiveren, terwijl de organisaties van de centrale overheid dit niet of nauwelijks doen.

  Gemeenten lopen voor op rijk met archivering websites

  Gemeenten, provincies en waterschappen lopen voor op organisaties van de centrale overheid als het gaat om het archiveren van hun website. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de 390 gemeenten hun website archiveren, terwijl de organisaties van de centrale overheid dit niet of nauwelijks doen. 

 • In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen begin volgend jaar gaat het Openbaar Ministerie (OM) de sociale media extra in de gaten houden op beledigen en discrimineren van politici. Dat zei hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee zondag bij AT5. Hij stelde dat het OM snel moet ingrijpen als er op sociale media wordt beledigd of gediscrimineerd.

  OM houdt social media extra in de gaten

  Reageer

  In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen begin volgend jaar gaat het Openbaar Ministerie (OM) de sociale media extra in de gaten houden op beledigen en discrimineren van politici. Dat zei hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee zondag bij AT5. Hij stelde dat het OM snel moet ingrijpen als er op sociale media wordt beledigd of gediscrimineerd.

 • Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een 'virtuele creatie van een persoon' kreeg dinsdag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele 'lokmeisje' Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen. Ondanks de meerderheid is de hackwet (officiële naam Computercriminaliteit III) ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen.

  Tweede Kamer stemt in met hackwet en 'lokpubers'

  Reageer

  De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de 'hackwet' die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken in apparaten voor onderzoek naar ernstige misdrijven. Ook moet het met de wet makkelijker worden om online 'lokpubers' in te zetten om kindermisbruikers te vervolgen die met minderjarigen in contact proberen te komen.

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu