of 59108 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten kopen steeds vaker samen hun digitale processen in, constateert KING-directeur Larissa Zegveld deze week in Binnenlands Bestuur. Bij nieuwe ict-projecten kunnen ze als één groep meer van zich afbijten en scherpere eisen stellen aan de markt.

  Gemeenten bijten als één groep meer van zich af

  Gemeenten kopen steeds vaker samen hun digitale processen in, constateert KING-directeur Larissa Zegveld deze week in Binnenlands Bestuur. Bij nieuwe ict-projecten kunnen ze als één groep meer van zich afbijten en scherpere eisen stellen aan de markt.

 • De zes BRZO-Omgevingsdiensten, die toezicht houden op bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, hebben samen een app ontwikkeld waar informatie wordt gegeven over het toewerken naar uniform en kwalitatief hoogwaardig toezicht. De eerdere versnippering in het toezicht verdwijnt momenteel in rap tempo, zo meldt Milieudienst Rijnmond.

  App voor toezicht op risicovolle bedrijven

  De zes BRZO-Omgevingsdiensten, die toezicht houden op bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, hebben samen een app ontwikkeld waar informatie wordt gegeven over het toewerken naar uniform en kwalitatief hoogwaardig toezicht. De eerdere versnippering in het toezicht verdwijnt momenteel in rap tempo, zo meldt DCMR Milieudienst Rijnmond.

 • Digitalisering van de overheid vereist een radicaal andere houding ten opzichte van ICT. Dat concludeert de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid in een rapport dat in de Tweede Kamer is aangeboden. Overheidsorganisaties zullen zelf primaire ICT-processen moeten gaan begrijpen, regisseren en uitvoeren. Dat vergt diverse flinke investeringen, zo schrijven de rapporteurs. Urgentie lijkt bij veel bestuurders en ambtenaren echter te ontbreken.

  'Overheid heeft radicaal andere houding naar ICT nodig'

  Digitalisering van de overheid vereist een radicaal andere houding ten opzichte van ICT. Dat concludeert de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid in een rapport dat in de Tweede Kamer is aangeboden. Overheidsorganisaties zullen zelf primaire ICT-processen moeten gaan begrijpen, regisseren en uitvoeren. Dat vergt diverse flinke investeringen, zo schrijven de rapporteurs. Urgentie lijkt bij veel bestuurders en ambtenaren echter te ontbreken.

 • Digicommissaris Bas Eenhoorn wil zijn ontslag aanbieden bij het nieuwe kabinet, als deze een nieuwe bewindspersoon aanstelt die regie voert over de digitale overheid. Een rapport van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid, dat vandaag is gepresenteerd, pleit voor de aanstelling van zo’n bewindspersoon met politieke verantwoordelijkheid.

  Digicommissaris wil plaatsmaken voor bewindspersoon

  Digicommissaris Bas Eenhoorn wil zijn ontslag aanbieden bij het nieuwe kabinet, als deze een nieuwe bewindspersoon aanstelt die regie voert over de digitale overheid. Een rapport van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid, dat vandaag is gepresenteerd, pleit voor de aanstelling van zo’n bewindspersoon met politieke verantwoordelijkheid.

 • Utrecht Data School (UDS) heeft deze week een instrument beschikbaar gesteld waarmee organisaties hun ethisch bewustzijn bij nieuwe data-projecten tegen het licht kunnen houden. Het model draagt de naam 'De Ethische Data Assistent' (DEDA). Data analisten van gemeente Utrecht hielpen bij de ontwikkeling van het DEDA-model en zijn enthousiast.

  Utrecht blij met ethisch beslissingsmodel data-projecten

  Utrecht Data School (UDS) heeft deze week een instrument beschikbaar gesteld waarmee organisaties hun ethisch bewustzijn bij nieuwe data-projecten tegen het licht kunnen houden. Het model draagt de naam 'De Ethische Data Assistent' (DEDA). Data analisten van gemeente Utrecht hielpen bij de ontwikkeling van het DEDA-model en zijn enthousiast.

 • De overheid laat burgers te vaak formulieren invullen met informatie die ze al vaker hebben geleverd. Steeds weer moet dezelfde papierwinkel worden aangeleverd, zo schrijft de Nationale ombudsman in het jaarverslag van 2016. De drempel die de vraag naar informatie opwerkt maakt de overheid voor burgers onnodig ingewikkeld.

  'Overheid vraagt te veel naar bekende informatie'

  De overheid laat burgers te vaak formulieren invullen om informatie te krijgen die ze al eerder hebben aangeleverd. Steeds weer moet dezelfde papierwinkel worden ingevuld, zo schrijft de Nationale ombudsman in het jaarverslag van 2016. De drempel die de vraag naar informatie opwerkt maakt de overheid voor burgers onnodig ingewikkeld.

 • Deze zomer opent de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam zijn deuren. Jongeren waaronder (gamende) scholieren en schoolverlaters kunnen daar cybervaardigheden opdoen en in contact komen met cybersecuritybedrijven. De oprichters hopen zo jongeren aan werk te helpen en de bedrijven aan goed personeel, zonder heilloze zoektochten met functieprofielen en cv’s.

  Rotterdam krijgt cyberwerkplaats voor verveelde jonge gamers

  Deze zomer opent de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam zijn deuren. Jongeren waaronder (gamende) scholieren en schoolverlaters kunnen daar cybervaardigheden opdoen en in contact komen met cybersecuritybedrijven. De oprichters hopen zo jongeren aan werk te helpen en de bedrijven aan goed personeel, zonder heilloze zoektochten met functieprofielen en cv’s. 

 • Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

  Beveiliging Suwinet bij alle gemeenten op orde

  Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

 • 'Runaway project' dat de Amsterdamse besluitvorming had moeten verbeteren, loopt totaal uit de planning en uit budget.

  ICT-project Amsterdam loopt opnieuw uit de rails

  Reageer

  Het ICT-project had eerst in 2014, en toen in 2015 af moeten zijn. Inmiddels is de eerste fase nog niet afgerond, en moet er geld bij. Veel geld. Welkom bij de vervanging van het Amsterdamse Andreas-systeem.

 • Demissionair minister Plasterk heeft in een brief aan de Tweede Kamer een aantal serieuze risico's aangewezen bij de invoering van 'het nieuwe inloggen' bij de overheid. Het eID-stelsel moet uiteindelijk de nieuwe standaard van online identificatie bij de overheid worden, maar er moet nog veel gedaan worden.

  'Het nieuwe inloggen' bij overheid kent serieuze risico's

  Demissionair minister Plasterk heeft in een brief aan de Tweede Kamer een aantal serieuze risico's aangewezen bij de invoering van 'het nieuwe inloggen' bij de overheid. Het eID-stelsel moet uiteindelijk de nieuwe standaard van online identificatie bij de overheid worden, maar er moet nog veel gedaan worden.

   

 • Er wordt geen nader strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het vermeende lekken door een of meerdere raadsleden van de gemeente Westland. Zij zouden geheime documenten over een geschorste griffier in de openbaarheid hebben gebracht, luidde het vermoeden.

  Geen vervolging voor lekken in raad Westland

  Er wordt geen nader strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het vermeende lekken door een of meerdere raadsleden van de gemeente Westland. Zij zouden geheime documenten over een geschorste griffier in de openbaarheid hebben gebracht, luidde het vermoeden.

 • Het merendeel van gemeenten communiceert de voorwaarden van het bezitten van een gehandicaptenparkeerkaart niet duidelijk op de website. Dat concludeert onderzoeksbureau EFDRIE na onderzoek bij alle 388 gemeenten. 271 gemeenten vermelden minimaal een van de twee belangrijkste voorwaarden voor het bezitten van een gehandicaptenkaart niet. Mislukte aanvragen kunnen tot hoge kosten leiden voor burgers.

  Gemeenten de fout in met gehandicaptenparkeerkaart

  Het merendeel van gemeenten communiceert de voorwaarden van het bezitten van een gehandicaptenparkeerkaart niet duidelijk op de website. Dat concludeert onderzoeksbureau EFDRIE na onderzoek bij alle 388 gemeenten. 271 gemeenten vermelden minimaal een van de twee belangrijkste voorwaarden voor het bezitten van een gehandicaptenkaart niet.  Mislukte aanvragen kunnen tot hoge kosten leiden voor burgers. 

 • Niet alleen bij gemeente Rotterdam, maar binnen de gehele overheid is betere informatieveiligheid nodig. Dat meldt Digicommissaris Bas Eenhoorn aan Binnenlands Bestuur. Hij doet naar aanleiding van een kritisch Rotterdams rapport over informatieveiligheid een oproep tot snellere implementatie van moderne internetstandaarden. Internet Society Nederland laat weten zich grote zorgen te maken.

  ‘Cybersecurity niet alleen Rotterdams probleem’

  Niet alleen bij gemeente Rotterdam, maar binnen de gehele overheid is betere informatieveiligheid nodig. Dat meldt Digicommissaris Bas Eenhoorn aan Binnenlands Bestuur. Hij doet naar aanleiding van een kritisch Rotterdams rapport over informatieveiligheid een oproep tot snellere implementatie van moderne internetstandaarden. Internet Society Nederland laat weten zich grote zorgen te maken.

 • De overheid heeft zich opnieuw vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het AD.

  Overheid vertilt zich opnieuw aan groot ict-project

  Reageer

  De overheid heeft zich opnieuw vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het AD.

Van onze partners

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu