of 59080 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeente Amsterdam is gestart met een online aanpak tegen radicalisering en polarisatie. Professionals van de gemeente krijgen een ‘awareness training’. Ook gaan ambassadeurs namens de gemeente ongewenste online boodschappen op sociale media signaleren.

  Amsterdam start met online aanpak radicalisering

  Gemeente Amsterdam is gestart met een online aanpak tegen radicalisering en polarisatie. Professionals van de gemeente krijgen een ‘awareness training’. Ook gaan ambassadeurs namens de gemeente ongewenste online boodschappen op sociale media signaleren. 

 • De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad Zorgvisie. De oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

  Wolfsen: zo snel mogelijk een privacyfunctionaris

  De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad ZorgvisieDe oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

 • De RDW en de NVVB gaat in 2017 met vijftien gemeenten een pilot starten voor digitaal aanvragen van rijbewijzen. Inwoners van deelnemende kunnen digitaal een rijbewijs aanvragen bij verlenging, categorie-uitbreiding of herafgifte. De burger moet het rijbewijs nog wel zelf ophalen bij de gemeente.

  Vijftien gemeenten doen pilot digitaal rijbewijs

  De RDW en de NVVB gaat in 2017 met vijftien gemeenten een pilot starten voor digitaal aanvragen van rijbewijzen. Inwoners van deelnemende kunnen digitaal een rijbewijs aanvragen bij verlenging, categorie-uitbreiding of herafgifte. De burger moet het rijbewijs nog wel zelf ophalen bij de gemeente. 

 • Het kabinet is met een motie van Ingrid de Caluwé en Mustafa Amhaouch opgeroepen om de Twee Kamer in de toekomst ‘terstond’ te informeren over wijzigingen in de Operatie Basisregistratie Persoonsgegevens. Ook moet er bij een wijziging voortaan een geactualiseerde planning komen met financiële consequenties.

  Motie over planning en financiën Operatie BRP

  Het kabinet is met een motie van Ingrid de Caluwé en Mustafa Amhaouch opgeroepen om de Twee Kamer in de toekomst ‘terstond’ te informeren over wijzigingen in de Operatie Basisregistratie Persoonsgegevens. Ook moet er bij een wijziging voortaan een geactualiseerde planning komen met financiële consequenties.

 • Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

  Toch computers bij tellen uitslagen verkiezing

  4 reacties

  Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

 • De komst van een Nationaal Cybertestbed is dichterbij. Gemeente Den Haag nam een rapport waarin de nut en de noodzaak ervan beschreven zijn deze week in ontvangst. Diverse grote partijen hebben hun 'commitment' uitgesproken en zijn bereid om in toepassingen te investeren.

  Komst Nationaal Cybertestbed dichterbij

  De komst van een Nationaal Cybertestbed is dichterbij. Gemeente Den Haag nam een rapport waarin de nut en de noodzaak ervan beschreven zijn deze week in ontvangst. Diverse grote partijen hebben hun 'commitment' uitgesproken en zijn bereid om in toepassingen te investeren. Een testbed is een virtuele testomgeving.

 • De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de zogeheten 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen.

  Tweede Kamer stemt in met 'aftapwet'

  Reageer

  De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de zogeheten 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen.

 • De Nationale ombudsman gaat naar aanleiding van een reeks klachten onderzoek doen naar de digitale postbus van de website MijnOverheid.nl. Bij zowel de Nationale ombudsman als MAX Ombudsman komen geregeld klachten binnen over gemiste berichten in de digitale postbus.

  Ombudsman onderzoekt bodem digitale postbus overheid

  Reageer

  De Nationale ombudsman gaat naar aanleiding van een reeks klachten onderzoek doen naar de digitale postbus van de website MijnOverheid.nl. Bij zowel de Nationale ombudsman als MAX Ombudsman komen geregeld klachten binnen over gemiste berichten in de digitale postbus.

 • Kadaster gaat er niet vanuit dat bedrijfsprocessen en informatiebeveiliging in gevaar komen vanwege veiligheidsrisico’s binnen de ICT-systemen. Het Financieele Dagblad schrijft maandag op basis van interne stukken dat er ‘een reële kans bestaat dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen’.

  Kadaster: bedrijfsprocessen komen niet in gevaar

  Kadaster gaat er niet vanuit dat bedrijfsprocessen en informatiebeveiliging in gevaar komen vanwege veiligheidsrisico’s binnen de ICT-systemen. Het Financieele Dagblad schrijft maandag op basis van interne stukken dat er ‘een reële kans bestaat dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen’.

 • Nederland moet werk maken van diplomatie, defensie én ontwikkelingssamenwerking om de groeiende dreiging van cyberaanvallen van vijandige landen en criminelen het hoofd te bieden. Dat staat in de Internationale Cyberstrategie die minister Bert Koenders zondagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Kabinet: eendracht nodig tegen cyberaanvallen

  Reageer

  Nederland moet werk maken van diplomatie, defensie én ontwikkelingssamenwerking om de groeiende dreiging van cyberaanvallen van vijandige landen en criminelen het hoofd te bieden. Dat staat in de Internationale Cyberstrategie die minister Bert Koenders zondagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 • Hoe kun je als gemeente bedrijven die zich niet hebben aangemeld voor milieutoezicht toch controleren? Eindhoven heeft een toepassing ontworpen die ‘onvindbare’ bedrijvigheid kan opsporen. De applicatie brengt met onder andere data van de Kamer van Koophandel (KvK) en de BAG onbekende bedrijven in beeld, waardoor inspecteurs kunnen bepalen of er daarbij sprake is van milieurisico’s.

  Data-project Eindhoven maakt onvindbare bedrijven vindbaar

  Hoe kun je als gemeente bedrijven die zich niet hebben aangemeld voor milieutoezicht toch controleren? Eindhoven heeft een toepassing ontworpen die ‘onvindbare’ bedrijvigheid kan opsporen. De applicatie brengt met onder andere data van de Kamer van Koophandel (KvK) en de BAG onbekende bedrijven in beeld, waardoor inspecteurs kunnen bepalen of er daarbij sprake is van milieurisico’s.

 • Een ruime meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA. SGP en PVV steunt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De Tweede Kamer stemt pas volgende week over de wet, die de inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moet geven. Maar uit het debat rond de wet is duidelijk dat de Tweede Kamer die wet gaat aannemen.

  Tweede Kamer stemt in met ruimere aftapwet

  Reageer

  Een ruime meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA. SGP en PVV steunt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De Tweede Kamer stemt pas volgende week over de wet, die de inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moet geven. Maar uit het debat rond de wet is duidelijk dat de Tweede Kamer die wet gaat aannemen.

 • Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een 'schappelijke manier' mee worden omgegaan. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

  'Extra kosten stemmen optellen voor gemeenten geen zorg'

  2 reacties

  Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een 'schappelijke manier' mee worden omgegaan. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

 • Tot hoe ver reiken de wortels van bomen in de gemeente? Op welke diepte zitten de ondergrondse containers precies? Hoe beweegt geluid zich door de stad? Rotterdam werkt aan een 3D-model die gebruikers vanachter hun PC van antwoorden kan voorzien. Rotterdams adviseur Basisinformatie Rob Poll van Dasselaar legt aan Binnenlands Bestuur uit hoe een 3D-model van de stad de gemeente en burgers veel kan opleveren.

  Rotterdam bouwt geavanceerd 3D-model van de stad

  Tot hoe ver reiken de wortels van bomen in de gemeente? Op welke diepte zitten de ondergrondse containers precies? Hoe beweegt geluid zich door de stad? Rotterdam werkt aan een 3D-model die gebruikers vanachter hun PC van antwoorden kan voorzien. Rotterdams adviseur Basisinformatie Rob Poll van Dasselaar legt aan Binnenlands Bestuur uit hoe een 3D-model van de stad de gemeente en burgers veel kan opleveren.

 • Gemeente Groningen gaat een groot deel van de gemeentelijke ICT aanbesteden. Onder meer digitale werkplekken, netwerk- en telefonie, technisch applicatiebeheer, hosting en gebruikersondersteuning worden begin 2018 overgenomen door externe partners. Functies van 145 medewerkers gaan verdwijnen of veranderen.

  Groningen gaat ICT drastisch anders aanpakken

  Gemeente Groningen gaat een groot deel van de gemeentelijke ICT aanbesteden. Onder meer digitale werkplekken, netwerk- en telefonie, technisch applicatiebeheer, hosting en gebruikersondersteuning worden begin 2018 overgenomen door externe partners. Functies van 145 medewerkers gaan verdwijnen of veranderen.

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu