of 59221 LinkedIn

Nieuws

 • De overheid is op de goede weg met het nemen van beveiligingsmaatregelen voor e-mailverkeer. Gerben Klein Baltink, voorzitter van het platform Internetstandaarden, constateert dat op basis van de Meting Informatieveiligheidsstandaarden van het Forum Standaardisatie. Hij zegt dat in het relatiemagazine van Logius.

  ‘Tandje erbij met e-mailbeveiliging overheid’

  De overheid is op de goede weg met het nemen van beveiligingsmaatregelen voor e-mailverkeer. Gerben Klein Baltink, voorzitter van het platform Internetstandaarden, constateert dat op basis van de Meting Informatieveiligheidsstandaarden van het Forum Standaardisatie. Hij zegt dat in het relatiemagazine van Logius.

 • Gemeente Breda doet mee aan een pilot waarbij bewoners van het dorp Prinsenbeek met behulp van een app hun rijgedrag verbeteren. Het gaat om een proef die in september start en een maand gaat duren. De app houdt rijgedrag en snelheid van bestuurders bij.

  Breda zet app in voor beter rijgedrag bewoners

  Gemeente Breda doet mee aan een pilot waarbij bewoners van het dorp Prinsenbeek met behulp van een app hun rijgedrag verbeteren. Het gaat om een proef die in september start en een maand gaat duren. De app houdt rijgedrag en snelheid van bestuurders bij.

 • Het aantal werkplekcomputers bij overheidsinstellingen bedraagt gemiddeld 1,25 computer per ambtenaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Conclusr in opdracht van IGEL Techology, dat is uitgevoerd bij zo’n tweehonderd respondenten met minimaal 10 medewerkers.

  ‘Bureaucomputer’ blijft populair onder ambtenaren

  Het aantal werkplekcomputers bij overheidsinstellingen bedraagt gemiddeld 1,25 computer per ambtenaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Conclusr in opdracht van IGEL Techology, dat is uitgevoerd bij zo’n tweehonderd respondenten met minimaal 10 medewerkers.

 • Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen vanaf deze week inloggen bij de gemeente. Omdat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om e-resident te worden, is het voor alle expats in Wassenaar daardoor mogelijk om bij de gemeente vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

  Expats Wassenaar kunnen inloggen bij gemeente

  Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen sinds vorige week inloggen bij de gemeente. Doordat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om 'e-resident' te worden, is er nu voor alle expats in Wassenaar de mogelijk om bij de gemeente online vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

 • Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens daardoor op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

  Zuidhorn gaat blockchain inzetten voor Kindpakket

  Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Het college keurde de plannen daarvoor onlangs goed. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens met blockchaintechnologie op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

 • De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarvan de naam al was veranderd in Basisregistratie Personen (BRP), gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.

  Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen

  2 reacties

  De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarvan de naam al was veranderd in Basisregistratie Personen (BRP), gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.

 • Onder meer gebarenherkenning, spraakherkenning, virtuele coaching en ´applied gaming´ kunnen burgers van hulp voorzien in de gedigitaliseerde overheid en de drempel van gebruik verlagen. Ook bij hulp voor laaggeletterden en licht verstandelijk beperkten zijn er volop kansen bij het zakendoen met de overheid, concludeert TNO in een rapport over ondersteunende technologie.

  TNO: nieuwe technologieën kunnen burger online helpen

  Onder meer gebarenherkenning, spraakherkenning, virtuele coaching en ´applied gaming´ kunnen burgers van hulp voorzien in de gedigitaliseerde overheid en de drempel van gebruik verlagen. Ook bij hulp voor laaggeletterden en licht verstandelijk beperkten zijn er volop kansen bij het zakendoen met de overheid, concludeert TNO in een rapport over ondersteunende technologie.

 • Ongeveer driekwart van 431 overheidsinstellingen (388 gemeenten, 27 omgevingsdiensten en 16 belastingsamenwerkingen heeft zijn e-mailbeveiliging niet op orde. Dat blijkt een inventarisatie van adviesbureau Telengy. Slechts 116 geteste overheidsinstellingen voldeden wel aan de moderne standaarden voor beveiliging.

  Driekwart gemeenten heeft e-mailbeveiliging niet op orde

  Ongeveer driekwart van 431 overheidsinstellingen (388 gemeenten, 27 omgevingsdiensten en 16 belastingsamenwerkingen heeft zijn e-mailbeveiliging niet op orde. Dat blijkt een inventarisatie van adviesbureau Telengy. Slechts 116 geteste overheidsinstellingen voldeden wel aan de moderne standaarden voor beveiliging.

 • InGovernment stopt

  Reageer

  Geachte lezer,

  Onlangs heeft u het laatste nummer van InGovernment ontvangen. En daarmee bedoel ik niet het nieuwste, maar ook daadwerkelijk het laatste nummer. De uitgever van InGovernment, Binnenlands Bestuur BV, heeft besloten te stoppen met deze titel als afzonderlijke uitgave. 
  Maar, omnis finis est initium novum. Oftewel: elk einde is een nieuw begin. 

 • Het 5G Lab '5Groningen' is woensdag onder grote belangstelling geopend. Het gaat om een testruimte binnen het Zernike-complex waar ondernemers met studenten, docenten en onderzoekers pilots uitvoeren met toepassingen van het razendsnelle datanetwerk 5G. Het netwerk is bijna honderd keer sneller dan 4G.

  Groningen experimenteert met 5G-netwerk

  Het 5G Lab '5Groningen' is woensdag onder grote belangstelling geopend. Het gaat om een testruimte binnen het Zernike-complex waar ondernemers met studenten, docenten en onderzoekers pilots uitvoeren met toepassingen van het razendsnelle datanetwerk 5G. Het netwerk is bijna honderd keer sneller dan 4G.

 • De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

  ‘Hacker kon tonnen aan orders bestellen namens ambtenaren’

  De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur  van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

 • SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

  ‘Gemeentelijke ICT-projecten ook eerst langs BIT’

  SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

 • Volgens de onderzoekers kiezen mensen zowel thuis als op het werk vaak de snelste oplossing en niet de veiligste. Voor organisaties geldt dat ze zich steeds bewuster worden van risico's. Toch nemen ze fundamentele maatregelen zoals het installeren van zogenoemde beveiligingspatches vaak niet. Dat geldt voor zowel kleine als grote organisaties, waardoor besmettingen met kwaadaardige software mogelijk zijn.

  Cyberweerbaarheid niet voldoende

  Reageer

  Bedrijven, overheden en burgers wapenen zich niet snel genoeg tegen de groeiende digitale dreigingen. Dat staat in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017. Volgens het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt het gat tussen dreiging en maatregelen eerder groter dan kleiner.

Van onze partners

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu