of 59232 LinkedIn

Fractieleider D66 Den Bosch weg na ‘druk’ landelijk bestuur

Jan Smit
Jan Smit
Reageer

Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na 'enorme druk' vanuit 'landelijk bestuur en politiek' van zijn partij om in het nieuwe college te komen. Bij de formatie zou kost wat kost een wethouderspost moeten worden binnengehaald, verklaarde hij zondag.

Voordeel bij Statenverkiezing

Volgens hem had zijn fractie eerst gekozen voor optrekken met 'andere vooruitstrevende partijen' met het risico in de oppositie te belanden. Volgens Smit kwam er vanuit de landelijke partijtop druk om hierop terug te komen omdat dit voordeel zou opleveren bij de komende Statenverkiezingen. Een meerderheid van zijn fractie kiest alsnog voor die strategie, aldus Smit. Hij vindt het nu onmogelijk zijn werk te doen en gaat weg. D66 haalde in Den Bosch de meeste stemmen en kreeg vijf zetels.


Wel gecoacht en geadviseerd

Smits taken als fractievoorzitter worden nu overgenomen door Mike van der Geld. Hij liet zondag weten geen druk van het landelijk bestuur te hebben ervaren. 'Wij worden wel gecoacht en geadviseerd, maar de druk of sturing waar Jan het over heeft, herken ik niet.' Volgens Van der Geld wilde Smit koste wat kost aan de PvdA vasthouden als coalitiepartner en wilden de andere fractieleden ook met andere mogelijke coalitiepartners in Den Bosch inhoudelijke gesprekken voeren. Deze gesprekken komen er dan maandag ook. 'Het ging om een inhoudelijk meningsverschil.'


Geen reactie

De nieuwe fractievoorzitter liet weten dat Smit 'even rust neemt' en mogelijk nog terugkomt in de fractie. Vanuit de landelijke politiek zegt Van der Geld geen reactie te hebben gekregen op het opstappen van Smit. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+