of 59232 LinkedIn

Goed gokken

Het gaat om geld. Heel veel geld. Miljarden zelfs en hoe het rijk die verdeelt over de gemeenten. De ene krijgt meer uit het gemeentefonds, de ander minder. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet erop toe dat het eerlijk gebeurt.

Mijn wiskundeleraar Pijs hield het me toets na toets opnieuw voor: nee, Hans, ik wil weten hoe je aan dat eindcijfer komt! Op die manier kon hij de gokkers van de rekenaars onderscheiden. God wat vervloekte ik die man. Met de wijsheid van nu, moet ik hem groot gelijk geven. Soms sloeg ik er uit puberale luiheid of om gebrek aan talent te verhullen maar een slag naar.

Je voelt ‘m al aankomen natuurlijk, de onmogelijkheid de uitkomsten van de zogeheten herijking van het gemeentefonds na te rekenen, is exact mijn grote probleem. Om met mijn vroegere docent te spreken: “Ronald, ik wil weten hoe je de som hebt gemaakt.” In woorden van ongeveer gelijke strekking legde ik Plasterk vorig jaar juni (!) het verzoek voor me die achterliggende berekening te laten zien. Tot op de dag van vandaag – werkelijk alle redelijke en onredelijke termijnen zijn verstreken – wacht ik op de bevrijdende post. De poging de vragensteller af te schepen met het antwoord dat dossier ‘enorm omvangrijk’ is, valt niet in de categorie serieus. Ik bedoel, mijn mailbox kan redelijk wat aan.

Intussen heeft de minister de resultaten van de tweede fase van het groot onderhoud van gemeentefonds bekendgemaakt. De uitkomst: miljoenen euro’s verschuiven van grote naar kleine gemeenten. Opnieuw ontbreekt de achterliggende berekening. Copy-paste ligt mijn tweede Wob-verzoek inmiddels klaar met als doel in alle openheid het controlerende werk te kunnen doen.

Maar omdat ik van huis uit niet zo van de formele school ben, geef ik de minister middels deze oproep graag eerst de gelegenheid ‘spontaan’ de ontbrekende gegevens te verstrekken. Voor het geval dat het zoek is: hbekkers@binnenlandsbestuur.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.