of 59236 LinkedIn

Drie miljoen maar

Drie miljoen euro? Dat is veel te weinig om je computer voor aan te zetten en een nieuw sommetje te maken. Aldus minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De gemeente Rotterdam dacht daar anders over. Die vond drie miljoen euro wél veel geld. 

Rotterdam maakte in juni een foutje bij het aanleveren van gegevens over de uitkering van het gemeentefonds. Dat foutje zou haar drie miljoen euro hebben gekost. Eind oktober corrigeerde Rotterdam die fout. Ruim op tijd. Want twee maanden later, eind december, wordt de uitkering uit het gemeentefonds definitief vastgesteld. Maar Plasterk weigerde de gecorrigeerde gegevens te gebruiken. ‘Drie miljoen euro is veel te weinig voor een nieuwe berekening’, zo stelde minister.

Uiteraard stapte de gemeente Rotterdam naar de rechter. Toen moest de minister uitleggen waarom hij een uurtje werk voor een nieuwe berekening al te veel vond om Rotterdam te geven waar ze recht op had. Om dat recht te praten was opeens geen moeite te veel.

De landsadvocaat werd erbij gehaald, die alle registers opentrok. ‘Drie miljoen euro is maar een kwart procent van wat Rotterdam krijgt.’ En: ‘Twee maanden is veel te kort voor een nieuwe berekening.’

En: ‘Volgens de wet mag de minister de gegevens uit juni niet meer aanpassen.’ En: ‘De gemeente heeft in juni een fout gemaakt bij het aanleveren van gegevens, dat mag haar best drie miljoen euro kosten.’ En: ‘Bij het gemeentefonds is een strak proces nodig, anders moet de minister veel te veel herberekenen.’

De rechtbank vond de smoezen van de minister en zijn advocaat allemaal grote onzin. Drie miljoen euro is veel geld, oordeelde de rechtbank. En dat proces is volgens de rechtbank niet zo strak, want bij bedragen die de minister hoog vindt zou hij wel een nieuwe berekening maken. En dat van die wet is flauwekul, de minister kan de gegevens best aanpassen. Dus de rechtbank besliste dat de minister alsnog drie miljoen euro moest geven aan Rotterdam.

Eind goed, al goed? Voor Rotterdam wel. Maar ik blijf zitten met de vraag waarom Plasterk zich zo star en bureaucratisch opstelt. Waarom doet hij niet beter zijn best om elke gemeente te geven wat haar toekomt?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Willemsen op
Het is de arrogantie van een meneer die alles beter denkt te weten. als hij zelf een foutje maakt mag hij het jaaaaren later nog corrigeren. Maar als je dat als gemeente doet..... foei! Ga maar op de blaren zitten.
Door henk bongers (burger) op
JA JA Plasterk. Kan die eigenlijk wel rekenen? De populist uithangen kan hij wel en dat dan geld kost, nou ja hij betaalt dit toch niet. Het hoeveelste schandaal is dit nu van deze minister? Kan hij zelf waarschijnlijk niet uitrekenen.
Conclusie: ONGESCHIKT!!! oplossing: STAP OP!!!