of 59232 LinkedIn

Buurman & buurman

Mijn ene buurman heet Jaap, de andere heet Joop. Jaap is een prima kerel, met een hart van goud. Een man die het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ helemaal laat uitkomen.

Nooit te beroerd om een ander te helpen. Boodschappen doen voor een zieke straatgenoot, sneeuw ruimen bij de ouderen in de straat – Jaap doet het allemaal. Vrijwillig, zonder er een cent aan te verdienen. Een modelburger. Iedereen wil wel een man als Jaap als buurman hebben. Maar niemand wil Joop als buurman. Want Joop is een vervelend ventje, een naar mannetje. Een zeurpiet, met een hart van steen. Klaagt altijd en overal.

Dictatortje Joop vindt dat iedereen zich alleen maar met zijn eigen zaken moet bemoeien en niet met andermans zaken. Joop zal nooit op het idee komen om iemand te helpen, dat vindt hij namelijk niet zijn taak.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is net zo kleinzielig en bekrompen als mijn buurman Joop. Plasterk heeft onlangs onderzocht of de provincies zich wel beperken tot hun eigen taken. Na uitgebreide bestudering van de provinciebegrotingen heeft Plasterk ontdekt dat de provincies maar liefst één procent van hun budget uitgeven aan zaken waar ze niet over gaan. Een heel procent! Toe maar, alsof het geld ze op de rug groeit.

Enkele provincies hebben namelijk vorig jaar subsidie gegeven aan projecten om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan, en een andere provincie heeft een regionale sportvoorziening aangelegd. Sommige provincies hebben zelfs de leefomgeving aantrekkelijker gemaakt, en zijn achterstanden in het onderwijs tegengegaan.

Schande! Dat mogen die provincies helemaal niet doen van Plasterk. Want vervelend ventje Plasterk vindt dat de provincies zich alleen met hun eigen zaken mogen bemoeien, en dit zijn nou eenmaal gemeentelijke taken.

Niks verkiezingen, niks democratie, dictatortje Plasterk wil bepalen waaraan de provincies hun geld besteden. Terwijl de provincies zich als buurman Jaap gedragen, terwijl de provincies doen wat gedaan moet worden en problemen proberen op te lossen, zit minister Plasterk te mekkeren als buurman Joop dat sommige uitgaven ‘niet in het profiel van de provincies passen’ en dat de provincies buiten de lijntjes kleuren.

Ik ben blij dat ik niet naast Plasterk woon. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.