Volg ons op: , 44190 LinkedIn of

Kijk snel bij: Abonnementen Adverteren BB Magazine

5 procent minder

De gemeenten krijgen diverse nieuwe taken over van het Rijk, vooral op het terrein van welzijn. Daarbij kort het Rijk 5 procent op de budgetten.

En wij van het Rijk, wij vinden die bezuiniging absoluut een goede zaak. Algemeen bekend is dat we financiële problemen hebben, het móet met minder geld. Daarnaast kán het ook met minder. Het moet zeer zeker mogelijk zijn om die nieuwe taken uit te voeren met 5 procent minder budget.

We hebben het volste vertrouwen in de gemeenten, anders zouden we de nieuwe taken niet aan hen overdragen. We hoeven echt niet te controleren of de gemeenten hun budget volledig uitgeven, we zorgen gewoon dat de mensen kunnen klagen als ze te weinig ondersteuning krijgen en we geloven dan in de lokale democratie. Mogelijk gaat de rijksbezuiniging enigszins ten koste van de mensen die de ondersteuning slechts een beetje nodig hebben, dat is dan ‘jammer maar helaas’, onvermijdelijk, collateral damage.

Maar grotendeels gaat de rijksbezuiniging ten koste van de mensen die de welzijnszorg kunnen missen. De gemeenten zullen door de rijksbezuiniging de ondersteuning juist concentreren op de mensen die de zorg het hardste nodig hebben. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de welzijns- ondersteuning wordt tegelijkertijd goedkoper en beter gericht op de doelgroep.

Eigenlijk, achteraf, hadden we best 10 procent kunnen korten in plaats van 5, dan was nu in de Catshuisonderhandelingen minder besparing nodig geweest. Gemiste kans... Hoe dan ook, jazeker, die bezuiniging van het Rijk van 5 procent is alleen maar goed voor iedereen!

Maar nu horen we dat die gemeenten zelf nog eens 5 procent willen schrappen op de uitgaven aan die nieuwe taken. Al voordat ze ermee begonnen zijn. Dat is een grote schande! Hoe durven die gemeenten de zielige mensen voor wie die ondersteuning is bedoeld, op deze manier het vel over de oren te halen? Want natuurlijk gaan die gemeenten niet eerst op hun eigen apparaatskosten bezuinigen maar op de mensen die het al zo moeilijk hebben...

En dan voeren die gemeenten ook nog financiële problemen aan als reden voor de bezuiniging. Bah, alsof niet altijd eerst gekeken moet worden naar de noodzaak voor de ondersteuning.

Altijd weer zeuren die gemeenten over geld, laat ze eens gewoon beginnen met hun taken goed uit te voeren. Het enige waar die gemeenten goed in zijn, is verhogen van de belastingen. Wij van het Rijk gaan dus heel streng controleren of de gemeenten hun welzijnsbudgetten wel volledig uitgeven.

En o wee als ze minder uitgeven, dan zwaait er wat. We korten dan gewoon de budgetten die de gemeenten te weinig uitgeven. Nee, die aanvullende bezuiniging van de gemeenten van 5 procent is alleen maar slecht voor iedereen! 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd Visser op
CORRECTIE:
Men moet bij het rijk EERST en vooral hun die laatst gedane salarisverhoging tot maar liefst 30 procent ONGEDAAN maken. Vlak voordat Balkenende vertrok heeft hij die salarisverhoging doorgevoerd...terwijl de verslechterende economie al overduidelijk in aantocht was. Het is een grote schande dat zulke lui zichzelf extra kunnen verrijken terwijl dezelfde personen al jarenlang middels de drogredenen "bezuinigen" geld afneemt van iedereen...terwijl men tegelijkertijd steeds meer uitgeeft aan onbetaalbare missies en onbetaalbare vliegtuigen...die steeds duurder worden en waar het uiteindelijke prijskaartje omhoog is gegaan met maar liefst 70 miljoen per JSF-vliegtuig. Die bezuinigingen zijn in het leven geroepen om EINDELIJK werkgelegenheid te creëren en om de staatsschuld te verminderen. En wat doet de overheid? Die geeft het aan allerlei andere bestemmingen uit, waarbij ze hun eigen beleid ondermijnen en het leven van de burgers steeds zuurder maakt...met die ZOGENAAMDE oplossing van "bezuinigen". MISLEIDERS !
Door Sjoerd Visser op
Men moet bij het rijk EERST en vooral hun die laatst gedane salarisverhoging tot maar liefst 30 procent ONGEDAAN maken. Vlak voordat Balkenende vertrok heeft hij die salarisverhoging doorgevoerd...terwijl de verslechterende economie al overduidelijk in aantocht was. Het is een grote schande dat zulke lui zichzelf extra kunnen verrijken terwijl dezelfde personen al jarenlang middels drogredenen "bezuinigen"...terwijl men tegelijkertijd steeds meer uitgeeft aan onbetaalbare missies en onbetaalbare vliegtuigen...die steeds duurder worden en war het uiteindelijke prijskaartje omhoog is gegaan met maar liefst 70 miljoen per JSF-vliegtuig. Die bezuinigingen zijn in het leven geroepen om EINDELIJK werkgelegenheid te creëren en om de staatsschuld te verminderen. En wat doet de overheid? Die geeft het aan allerlei andere bestemmingen uit, waarbij ze hun eigen beleid ondermijnen en het leven van de burgers steeds zuurder maakt...met die ZOGENAAMDE oplossing van "bezuinigen". MISLEIDERS !

Vacatures

Van onze partners