of 59232 LinkedIn

Opinie

 • Paspoortcontrole

  U denkt nog dat u voor uw paspoort bij de gemeente nooit meer betaalt dan de kosten? Dan kent u onze overheid niet.

 • Behandelen begroting is hoogtepunt

  De CDA-fractie in de gemeenteraad van Utrecht heeft wethouder Jeroen Kreijkamp van financiën gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een tweejaarlijkse begroting. Volgens deze fractie zijn de tussentijdse verschuivingen in de begroting te beperkt om een zinnige jaarlijkse begrotingsbehandeling te doen. Kansen hiervoor ziet de fractie in de ‘experimentenwet’ voor het openbaar bestuur van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. 

 • Oktober onderzoeksmaand

  In oktober zijn weer allerlei leuke onderzoekjes gepubliceerd. Zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand hoeveel vertrouwen de Nederlanders hebben in de Tweede Kamer. Dat bleek bar weinig.

 • Onheil

  Nog nooit is een gemeente failliet gegaan door hoge schulden. Nog nooit heeft een gemeente artikel 12 moeten aanvragen door hoge schulden. Wel door tekorten, door slecht beleid, door herindelingen, maar niet door hoge schulden. Wel door een negatief eigen vermogen, als gemeenten meer schulden hebben dan bezittingen. Maar niet puur door hoge schulden, los van het eigen vermogen. Hoeveel jongeren moeten wachten op jeugdzorg door hoge gemeenteschulden of hoeveel kuilen zitten erdoor in de wegen? Nul.

 • Larie

  Goed nieuws uit Den Haag deze maand! Het gaat een beetje beter met Nederland, en iedereen mag daarvan meeprofiteren. Zelfs de gemeenten.

 • Bakens verzetten

  Nederlanders zijn steeds in staat de bakens te verzetten als omstandigheden daarom vragen. Met die zin opende Koning Willem-Alexander de troonrede. Daarmee gaf hij aan dat Nederlanders in tijden van economische crisis kansen weten te benutten en nu in tijden van economisch herstel in staat zijn impulsen te geven daar waar dat het hardst nodig is.

 • De laatste helft

  Berenschot. Het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van de Lagere Overheden. Het Centrum voor Beleidsonder­steunend Onderzoek. APE Public Economics. Het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Diverse hoogleraren. De Raad voor de financiële verhoudingen. De VNG. Tientallen medewerkers van gemeenten en van het ministerie van Sociale Zaken. In totaal hebben wel honderd mensen zich dit jaar beziggehouden met de zoektocht naar de beste verdeling van het bijstandsbudget.

 • Prijs

  28 gemeenten dingen mee naar de Autodeel Award, voor het beste stimuleren van het autodelen. Er bestaat een prijs voor de klantvriendelijkste gemeente met de beste dienstverlening. Er is een prijs voor de groenste stad van Nederland, en één voor het groenste dorp. Een citymarketingtrofee voor grote gemeenten, en één voor kleinere gemeenten. Een best-gejat-prijs. Er is een prijs voor de gemeente met de beste sociale dienst. Een prijs voor de gemeente die het beste scoort op topsport. Een hengelsport­hoofdstad. Een fietsstadverkiezing. Een bokaal voor het beste jeugdbeleid. Een beste gemeentelijke werkgever. Een trofee voor het beste jaarverslag. Een voor gemeente die zijn rekeningen het snelste betaalt. En veel gemeenten willen de laagste lokale lasten van het land hebben.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers