of 59232 LinkedIn

Opinie

 • Omdat het kan

  Je denkt: het zal toch niet waar wezen. Maar al heel snel zet je je naïviteit aan de kant. Natuurlijk grijpen hordes Oekraïners hun kans door met een retourtje NL een oprotpremie van een paar duizend euro te cashen. En natuurlijk misbruiken Nederlandse jongeren de mbo-school als pinautomaat waar gratis geld uit te trekken valt: ze schrijven zich in voor een opleiding, krijgen 800 euro per maand studiefinanciering zonder ook maar één les daadwerkelijk te volgen. Easy money, toch?

 • Foutje, bedankt

  Een lobby van de gemeenten om bij Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie de kortingen te beperken? Zinloos. Heeft geen enkel effect. De enige club die bij de Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie de bezuinigingen van het rijk op de decentrale overheden beperkt, is het Centraal Planbureau (CPB). Dat blijkt uit de laatste twee verkiezingen en kabinetsformaties, in juni 2010 en september 2012.

 • Nulfactuur

  Eind vorige maand stuurde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan alle gemeenten een nulfactuur, voor dertien verschillende activiteiten die de VNG centraal, voor alle gemeenten gezamenlijk uitvoert.

 • Nog nooit zo weinig

  Het waren twee geweldige weken. De eerste twee weken van dit jaar is er alleen maar goed nieuws gemeld over de financiën van de gemeenten.

 • Geen einde aan de schoolstrijd

  Overal in de wereld wordt gevochten. De kranten staan er bol van. En dan opent de Volkskrant op 28 december 2015 met een artikel over problemen rond onderwijshuisvesting. Jongens, het lijkt wel komkommertijd.

 • Nepakkoord

  Alfahulpen zijn zelfstandigen die werken in de thuiszorg voor de ouderen. Ze krijgen een vrij laag uurloon en hebben weinig zekerheid over hun werk en hun inkomsten. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil daarom dat die alfahulpen een vaste baan met een vast salaris krijgen, en wil dat de gemeenten per uur meer geld gaan betalen voor de alfahulpen.

 • Eerlijk zullen we alles delen

  Rond 5 december geven de grote mensen cadeautjes aan elkaar, ‘surprise’ noemen we dat. De gedachte daarachter, ik leg het even uit, is dat je even veel cadeautjes krijgt als dat je geeft. Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein.

 • Zachtjes gezegd

  Als een gemeente failliet gaat, is dat niet zo handig – op zijn zachtst gezegd. Een faillissement is het begin van bestuurlijke chaos. Een failliete gemeente heeft nog wel haar wettelijke bevoegdheden en bestuurlijke plichten maar niet meer de materiële middelen om iets voor elkaar te krijgen. En geen geld meer om medewerkers te betalen. Dat werkt natuurlijk niet. Daarom is er nog nooit een gemeente failliet verklaard. Toch kan het formeel wel – de minister van Justitie heeft dat bevestigd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers