Advertentie
financiën / Nieuws

Zorgen over Almelo

Almelo is vooral kwetsbaar vanwege haar financiële positie. Naast preventief toezicht op financiën zijn er ook risico’s bij de uitvoering van toezicht en handhaving in het kader van Wabo en Wro.

08 april 2016

De provincie Overijssel maakt zich zorgen over Almelo. Verder worden ook Haaksbergen, Twenterand, Zwartewaterland, Losser en Kampen dit jaar intensiever gevolgd, zo blijkt uit de jaarlijkse monitor van de provincie. Almelo is vooral kwetsbaar vanwege haar financiële positie. Naast preventief toezicht op financiën zijn er ook risico’s bij de uitvoering van toezicht en handhaving in het kader van Wabo en Wro.

Er staat volgens de provincie Overijssel druk op de gemeentefinanciën, bijvoorbeeld door herverdeeleffecten van het gemeentefonds en veranderende regelgeving op grond­exploitaties. Verder hebben gemeenten door decentralisaties extra taken gekregen, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg terwijl ze daarvoor minder geld krijgen van het rijk. ‘Desondanks zijn veel gemeenten erin geslaagd een sluitende begroting en/of meerjarenraming te maken’, aldus de provincie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Sinds 2010 analyseer ik voorjaarsnota's, begrotingen, najaarsnota's, boardletters en prespectiefnota's voor een van de zittende fracties uit de oppositie. Ik word er echter, inmiddels al 6 jaar, absoluut niet vrolijk van, vanwege een totaal gebrek aan dualisme tussen de gekozen raadsleden en het zichzelf benoemde college van B&W. Dit gemeentebestuur heeft, ondanks de jarenlang desolate financiële positie van de gemeente Almelo, toch nog, vanwege het totaal ontbreken van zelfreflectie, zichzelf desondanks in mei 2015 beloond met een nieuw prestigieus en pompeus gemeentehuis, (model Twin Towers) inclusief autolift voor de meer corpulente raadsleden onder hen, van maar liefst 58 miljoen, wat in weze de financiële genadeklap is voor deze, relatief al jaren zeer arme gemeente en haar 72.500 inwoners waarvan straks bij een artikel faillissementsstatus nog meer voorzieningen worden afgenomen. Allemaal heel treurig en een typisch voorbeeld hoe een gemeente dus NIET bestuurd mag worden.
P.Pluim
Hebben deze gemeenten niet genoeg geld achter kunnen drukken ten koste van de hulpbehoevenden in de WMO? Vele gemeenten hebben miljoenen euro's overgehouden over de ruggen van de zwakke hulpbehoevende mensen in de WMO. Gek, he, daarover hoor je haast niets, terwijl toch duidelijk is dat deze gemeenten onbehoorlijk en onrechtmatig bezig zijn. Professioneel zakken vullen (Panama in Nederland?).
G.Wesselink / specialist
Hoogmoed komt voor de val. In het DNA van Almelo zit besloten dat het een armoede gemeente is en met een dergelijk bestuur ook blijft. Ze zouden eisen moeten stellen aan de raadsleden zodat ze ook eens een begroting kunnen lezen en weten waarvoor ze stemmen met de bijbehorende consequenties. Het is een schande maar menigeen loopt hier met een air rond daar wordt je misselijk van. Voor de burger kan niets maar wel voor het ego van de wethouders en raadsleden.
ICT denkt met u mee / Vooral verder automatiseren, met robots dan.
Haaksbergen zit ook vet in de problemen en veel zaken van ambtenaren komen nooit verder dan de afdeling. Bestuurders en ambtenaren zijn niet kundig en hebben niet in de gaten dat ambtenaren hen misleiden. Kijk naar lekke computer systemen, zijn er niet terwijl er nu officieel al meer dan 80 gemeenten zo lek zijn als een mandje.waaronder Haaksbergen en Enschede.
Advertentie