Advertentie
financiën / Nieuws

Woz-waarde plust met ruim 3 procent

De gemiddelde Woz-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde Woz-waarde 216 duizend euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. In Amsterdam ligt de woningwaarde ruim 11 procent boven het hoogste niveau van 2010. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers

09 november 2017

De gemiddelde Woz-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde Woz-waarde 216 duizend euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers. Amsterdam spande de kroon met een woningwaardegroei van bijna 15 procent in het afgelopen jaar. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van 253 duizend euro per woning (2016) naar 290 duizend euro per woning (2017). Dat is ruim 11 procent boven het hoogste niveau van 2010. Ook in de gemeente Utrecht en de gemeenten rond Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde fors toe.

Groningen onderaan

In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 8 procent tot 259 duizend euro, de hoogste stijging van alle provincies. In 2016 was de woningwaarde nog het hoogst in de provincie Utrecht. De provincie Groningen heeft met 157 duizend euro per woning de laagste gemiddelde Woz-waarde. Wel steeg de woningwaarde ook in Groningen, al was die met 1,3 procent het laagst van alle provincies.

Vertraging

De Woz-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Die vertraging komt doordat woningen die op 1 januari van een jaar aanwezig zijn in de woningvoorraad worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de Woz-waarde sinds 2016 een stijging laat zien. De Woz-waarde van woningen ligt nog wel bijna 11 procent onder het niveau van 2010.

Sloop

De ontwikkelingen van de Woz-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de Woz-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de Woz-waarde.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat is weer flink cashen voor de 388 gemeenten !
J.de Niet / Strat.Adviseur
@Vreeswijk heeft angst (whats in a name) dat gemeenten cashen. Maar de WOZ opbrengst wordt bepaald door drie grote factoren 1. waardepeildaling of stijging, 2. tariefsontwikkeling en 3. toename volume.

Gemeenten zien bij 1 en 3 nu weer toenames. De gemeenteraad zou het tarief daarom op min of op nul kunnen zetten om de reguliere 1% groei te bewerkstelligen.
H. Wiersma / gepens.
En.....zou het Rijk de extra inkomsten op box 3 woningen al hebben ingeboekt? Ze zijn het vast weer vergeten bij Financiën.
Jan
En dat leidt weer tot een stroom van bezwaarschriften. Te voorkomen door wettelijk over te stappen op het oppervlakteprincipe. Objectiever en goedkoper. Maar ja, dat zal het Rijk misschien niet willen want hoe moet je het huurwaardeforfait dan berekenen? Nou, gewoon door aan elke meegerekende m2 woon- en tuinoppervlak een vaste prijs te hangen. Voordeel van dit alles: geen onderscheid meer tussen goedkope en dure gebieden, veel minder bezwaarschriften en veel minder kosten (geen taxateurs meer nodig; de oppervlakten liggen in net gemeentelijk archief en het kadaster vast en zo niet is dat eenmalig na te meten). Waarom pakt toch geen enkele politieke partij dit op?
Advertentie