Advertentie
financiën / Nieuws

WOZ-waarde openbaar

De WOZ waarde van huizen en bedrijfspandengaat openbaar gemaakt worden.

27 december 2011

De WOZ-waarde van woningen, bedrijfsgebouwen en monumenten wordt openbaar. Daarnaast wordt een nieuw model taxatieverslag met meer informatie al per 1 januari aanstaande ingevoerd.

Inzicht
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Huizenbezitters krijgen met een openbare WOZ-waarde meer inzicht in de waarde van hun eigen woning. Ze kunnen die dan immers vergelijken met andere panden. De WOZ-waarde is van belang voor belastingen als de onroerende zaakbelasting (ozb) en de watersysteemheffing, maar ook voor het vaststellen van het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.

Zwarte doos 

,,Voor veel huizenbezitters is de bepaling van de WOZ-waarde, die een keer per jaar op de mat valt, een zwarte doos of abracadabra’’, stelt Weekers. Hij hoopt dat zijn plannen leiden tot meer acceptatie van de WOZ-waarde en minder bezwaarschriften.

Tevreden 

Nu is de WOZ-waarde van andermans huis alleen onder zeer strikte voorwaarden op te vragen. Door de beperkingen op te heffen, krijgen burgers meer inzicht in de waardebepaling. Het nieuwe type taxatieverslag heeft in een proef tot tevreden reacties geleid, reden waarom Weekers dat nu meteen in heel Nederland invoert.

Privacy 

Weekers heeft over zijn plannen overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, de rijksbelastingdienst en de Waarderingskamer. Voor hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, vraagt hij met het oog op privacyaspecten nog wel advies aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
De nette hardwerkende mensen en ouderen/gehandicapten worden ieder jaar steeds harder gestraft. En die luie uitkeringtrekkende aso's betalen helemaal niks en maken gebruik van allerlei luilekkerlandvoorzieningen. Maak maar eens een kosten/baten plaatje van ieder gezin en draai waarnodig gelijk de kraan dicht. Echt te triest voor woorden.
Jan
Wanneer gaan ze nu eindelijk eens kappen met de WOZ-waarde als grondslag voor de OZB en andere belastingen en heffingen? Die grondslag is zo subjectief als het maar kan, kost veel geld en levert veel bezwaren op. Verander de wet en regel dat de (begaanbare) oppervlakte van pand en grond de grondslag wordt. Dat zijn feiten die objectief vast staan en gecheckt kunnen worden. Waarom pakt geen enkele politieke partij dit toch op?
JvV / adviseur
Het hele WOZ-circus is een grote geldklopperij. Of de waarde nu openbaar is of niet, de natte vinger is de norm. Na vier jaar achtereenvolgende afgewezen bezwaarschriften waarvan de laatste met ruim 15 steekhoudende argumenten die landelijk zelfs voor de rechter stand hielden weet ik het wel. Iedere gemeente doet maar wat. Stuurt 'vergelijkende' waarden van panden op die niets met je eigen huis hebben te maken en gokken erop dat je niet gaat betalen om de zaak voor de rechter te brengen. Minachting voor de burger in optima forma.
M.
Ik zit er niet op te wachten dat heel Nederland nu naast luchtfoto's e.d. ook nog de waarde van mijn huis mag zien. Inbreuk op privacy gaat steeds verder.....

Moeten loonstrookjes niet ook eens openbaar worden???!!!
Advertentie