Advertentie
financiën / Nieuws

Woningcorporaties kunnen moeilijk accountant vinden

Behalve kleinere gemeenten zien ook kleinere woningcorporaties de ene na de andere accountant afhaken. Ruim 30 procent van de corporaties zegt moeite te hebben een nieuwe accountant te vinden.

03 mei 2017

Behalve kleinere gemeenten zien ook kleinere woningcorporaties de ene na de andere accountant vertrekken. Ruim 30 procent van de corporaties zegt moeite te hebben een nieuwe accountant te vinden.

Offerteverzoeken

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Vereniging Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en  woningcorporatiekoepel Aedes onder 82 corporaties zelf en toezichthouders van 105 corporaties. Vooral kleinere corporaties hebben moeite een accountantskantoor te vinden met voldoende expertise. Met name de grotere accountantskantoren lijken zich af te wenden van de kleinere corporaties en gaan volgens de respondenten bijna niet meer in op hun offerteverzoeken.

Capaciteitsproblemen

Drie op de tien corporaties zeggen moeilijkheden te ondervinden bij het aantrekken van een nieuwe accountant. Zij stellen vast dat er niet genoeg partijen op de markt zijn om uit te kiezen. ‘Verschillende  corporaties hebben ervaren dat op verzoeken om een offerte afwijzend wordt gereageerd. Als reden wordt dan opgegeven ‘capaciteitsproblemen’ of ‘niet passend binnen portefeuille’, aldus het rapport Corporaties en accountantskosten.

Leden van raden van toezicht zijn nog veel duidelijker: 64 procent constateert dat er een gebrek aan alternatieven is als een nieuwe accountant wordt gezocht. Vooral kleinere corporaties lukt het nauwelijks nog een bij hun omvang passend accountantskantoor te vinden dat wel voldoende expertise  heeft.

Noord-Nederland

De grote accountantskantoren willen volgens het onderzoek ‘kleine’  corporaties met een omzet minder dan 30 miljoen euro niet meer als klant. Alternatieven zijn er door de beperkte spreiding van kleinere  accountantskantoren die bevoegd zijn om corporaties te controleren soms amper. Het tekort aan alternatieve keuzes doet zich met name in de noordelijke provincies voor.

Kostenpost

Woningcorporaties waren in 2016 aanzienlijk meer geld kwijt aan accountants dan in de jaren daarvoor. Zo namen de kosten voor de controle van de jaarrekening toe met 20 procent. Die kostenpost vergt in 2016 bijna 1 euro per woning per maand. De totale accountanstkosten voor woningcorporaties stegen in 2016 voorlopig met 8 procent, tegenover 1 procent in 2015. Vertaald naar de totale sector gaat het  vooralsnog om een toename van naar schatting 2,9 miljoen euro.

De accountantskosten drukken vooral bij de kleinere corporaties op de begroting. Reden daarvoor is volgens het onderzoek dat de werkzaamheden voor een accountant hetzelfde zijn, los van de omvang. ‘Eén kleine corporatie die meedeed aan het onderzoek was in 2016 zelfs meer dan 100 euro per verhuureenheid kwijt aan accountantskosten’, aldus de onderzoekers.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
dit toont maar weer aan dat de regelgeving VOLLEDIG is doorgeslagen. Controles lijken meer op een politieverhoor van een crimineel dan dat er efficiënt naar de doelmatigheid en rechtmatigheid wordt gekeken.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Goh, dat is gek! Want met dieven vang je dieven, is toch een oud gezegde. De enige reden die ik dan kan verzinnen, is dat woningcorporaties te weinig betalen om hun malversaties te laten afdekken... Tegen Goldman Sachs valt niet op te bieden... Ze hebben ook al de Maserati's en onroerend goed op Bonaire moeten verkopen.... Ik heb een paar jaar in een flat van Vestia mogen wonen en dan betaal je zomaar 300 euro per maand boven de normale marktwaarde... De afwerking was Chinees goedkoop en de service was kloten van de bok... En die Erik Staal maar van ons geld de patser en grijze playboy uithangen op Bonaire..

Hoe is Nederland niet corrupt?
Peter / Projectmanager
Dat bij het gros van de woningcorporaties wel iets aan de knikker is is na zoveel jaar misstanden een realiteit.

Meestal is dat al snel vast te stellen door te kijken naar de kantoorhuisvesting van de woningcorporatie in vergelijking tot de onderhoudsstatus van hun woningbestand.

Het gehalte aan leren jasjes bij het management is óók vaak een bruikbaar criterium, zoals in de gehele semi-publieke sector.



"Fraude, exploitatieverliezen, fiscale constructies, beschamende incidenten en voortdurende menings-verschillen met overheden: welkom in de corporatie-sector. Het ideaal van de volkshuisvesting, een betaalbare woning voor iedereen, is inmiddels voorzien van een risicoprofiel waar de commerciële vastgoed-sector alleenrecht op leek te hebben. De accountant is gewaarschuwd."

"of het nu regelrechte fraude is, bestuurlijke overmoed, mislukte nevenactiviteiten, exploitatietekorten, hoge beloningen of het slopen van goed-

kope woningen." [ januari/februari 2010 | de accountant]



Afgezien daarvan heeft ook de accountantswereld tengevolge van misstanden inmiddels een beschadigd imago. Dus die zitten allicht niet te wachten op kneusklanten.



Dat neemt niet weg dat integere woningcorporaties vast weinig moeite zullen hebben met het vinden van een integere accountant. Net zoals is gebleken met kleinere gemeenten.
JB
Lang geleden had de Vereniging Nederlandse Gemeenten een eigen - zelfstandig - accountantskantoor, dat de gemeenten controleerde en veel woningcorporaties (al heetten die laatsten toen nog verenigingen en stichtingen). Dat accountantsbureau is eind vorige eeuw opgegaan in één van de grote vijf. Vervolgens passen gemeenten en corporaties niet meer in de portefeuille ...
Advertentie