Advertentie
financiën / Nieuws

Wethouder: 'Huiseigenaren dragen ten onrechte lasten stad'

Wethouder Boudewijn Revis vindt de heffing van de onroerendzaakbelasting oneerlijk. Hij vindt dat de lasten van de stad ten onrechte op huizenbezitters wordt afgewenteld.

03 februari 2014

De onroerendezaakbelasting (ozb) is onrechtvaardig en moet daarom anders worden geregeld. Dat zei de Haagse wethouder Boudewijn Revis (Financiën) maandag. ,,Huiseigenaren dragen de lasten in een stad. Dat moet anders. Misschien via opcenten op de inkomstenbelasting, misschien moeten huurders meebetalen. Het moet eerlijker worden verdeeld, daar gaat het mij om'', vindt Revis, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de Haagse VVD leidt.

Méér belastingen

Revis' partijgenoot Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei vorige maand dat gemeenten meer belastingen zouden moeten kunnen heffen. Revis vindt dat een verkeerd signaal. ,,Het gaat mij niet om meer inkomsten. Heffingen belasten mensen echt. Ik heb liever dat mensen hun dakkapel laten verbeteren of dat een ondernemer zijn winkelpand mooier maakt. Dat is beter voor de economie'', aldus de wethouder.

Economie versterken

Revis presenteerde maandag de Haagse belastingcijfers over de laatste jaren. ,,Onze ozb voor bewoners ligt ongeveer 10 procent lager dan in 2009. De ozb voor ondernemers gaat volgend jaar met een derde omlaag. Ook heffen we minder precario, de belasting voor reclameborden en afvalbakken op straat. We zorgen dat we de economie versterken in plaats van de kosten van de crisis af te wentelen.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
De OZB wordt tegen een "standaardtarief" op de algemene uitkering van het rijk in mindering gebracht. Het verschil tussen dat standaardtarief en het gemeentelijke tarief is winst/verlies voor de gemeente.

Afschaffen lijkt mooi, maar wat voor belasting komt daar tegenover te staan. De centen kan het rijk niet missen.
Taeke Wahle / Beleidsadviseur
Niet de categorie woningen dragen in verhouding bij aan de OZB opbrengsten maar de categorie niet-woningen. Soms tot 50 % van de totale opbrengsten kom ik tegen, dit terwijl er veel minder bedrijven, organisaties en instellingen zijn dan particulieren. Echter in alle rekenvoorbeelden wordt de lastenverhoging van de burger benadrukt omdat daar politiek gezien zich de meeste kiezers in bevinden terwijl het meestal maar gaat om een verhoging van enkele tientjes i.t.t. enkele honderden euro's bij agrariërs. De recentelijk tariefsverhoging in de gemeente Oldambt van 8 % extra (excl.de tariefstijging m.b.t. waardedaling en de macronorm) kost een agrariër €700-€1.100 (afh. van de WOZ-waarde) per jaar extra.
faber
Dan draaien we toch gewoon de verkiezingsstunt vd VVD terug: invoering van volledige OZB (dus ook voor gebruikers van woningen) onder gelijktijdige korting vh gemeentefonds. Deze onzalige halve OZB hebben tenslotte te danken aan verkiezingsbelofte van Gerrit Zalm. Trouwens, het zijn niet alleen huiseigenaren die betalen. Ook de eigenaren en gebruikers van niet-woningen betalen (een heel klein beetje] mee aan de gemeentelijke begroting. Lees in dat verband Elzinga zijn opiniestuk in de NRC van vandaag. Hij heeft gelijk.
Box / Vastgoedadviseur
Het is wel beschamend voor een wethouder Financiën om op te merken dat huurders geen OZB zouden betalen. Aangezien ook huurwoningen een eigenaar hebben (bijv. een woningcorporatie) wordt ook voor huurwoningen OZB afgedragen. De huurder betaalt dit (indirect) via de huur.
K. de Beer / organisatie adviseur
Dit vind ik weer een typisch staaltje verkiezingsretoriek van de VVD. Lagere belastingen en dan komt alles goed in den wereldt. Niet dat ik voor het ophogen van de gemeentelijke belastingen ben, maar ik realiseer me wel dat een gemeente inkomsten moet hebben voor een fatsoenlijke straat, goede verlichting, de intocht van Sinterklaas en het uitreiken van een boeketje aan echtparen die 50 jaar getrouwd zijn. Mijn idee is dat deze VVD wethouder veel beter kan gaan werken aan het voorkomen van verkwisting, dubbel werk, en dat proffessionals hun ding kunnen doen zonder gehinderd te worden door allemaal overlegstructuren en raadsvragen tot 3 cijfers achter de komma. Echt, Nederland kan miljarden besparen door efficienter maar vooral simpeler overheidsbestuur.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Eindelijk ook eens een bestuurder die doorheeft wat er schort aan de huidige OZB-wetgeving. Denk bovendien aan de slechte uitvoerbaarheid van de wetgeving daar omheen.

@ Box. Na de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB zijn de huren echt niet navenant omhoog gegaan. Dat is dus een kul argument.
Advertentie