of 59232 LinkedIn

Wat kost een gedeputeerde?

De Gelderse SP-Statenfractie stelde de vragen omdat het nieuwe dagelijks bestuur van de provincie niet uit 5, zoals in de vorige periode, maar de komende vier jaar uit 6 gedeputeerden bestaat.

Een gedeputeerde kost bijna 111.000 euro per jaar. Dat schrijft college van Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de Gelderse SP. 

Extra bestuurder

De Gelderse SP-Statenfractie stelde de vragen omdat het nieuwe dagelijks bestuur van de provincie niet uit 5, zoals in de vorige periode, maar de komende vier jaar uit 6 gedeputeerden bestaat. Het college antwoordt, dat een gedeputeerde gemiddeld 110.877 euro bruto kost. Dat is dan inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Aan representatiekosten komt daar nog een bedrag van ruim 4.000 euro bovenop.

 

Lobby

Tijdens het formatieproces lieten de onderhandelaars van VVD, CDA, PvdA en D66 weten dat een extra gedeputeerde nodig was. Gelderland zou in de afgelopen collegeperiode onvoldoende tijd hebben gestoken in de lobby in onder andere Den Haag en Brussel. De SP wilde weten of er eerder signalen waren gegeven over een te hoge werkdruk voor gedeputeerden en mogelijke oplossingen. Die signalen waren er volgens Gedeputeerde Staten echter niet.

De nieuwe coalitie bestaat uit VVD, CDA, D66 en PvdA. VVD en CDA zitten allebei met twee gedeputeerden in het college. Het nieuwe college lijkt overigens erg op het oude. Jan Markink (VVD), Conny Bieze (VVD), Jan Jacob van Dijk (CDA) en Josan Meijers (PvdA) keren terug. Alleen Annemieke Traag (D66) heeft plaatsgemaakt voor partijgenoot Michiel Scheffer. NIeuw is ook Bea Schouten. Zij is de tweede gedeputeerde die het CDA levert in het nieuwe college van GS.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.V.V. stemmer op
VVD, CDA, D66 en PvdA gedeputeerd, het volk gedupeerd.
Door Een ander geluid op
Het aantal wethouders, gedeputeerden of ministers kent meestal geen verhouding naar de hoeveelheid werk, maar met de machtsverhoudingen in de coalitie. Voorbeeld: 3 partijen in een coalitie betekent in de regel ook 3 wethouders. Een coalitie van 2 partijen zou dan 2 wethouders kunnen opleveren Soms probeert men overigens de kosten te drukken door parttime wethouders en gedeputeerden. Maar het aantal blijft een afspiegeling van de machtsverhoudingen.
Door Willem op
@P Inderdaad. Als je 111.000 per jaar extra uitgeeft, mag het wel zo zijn dat die gewenste lobby ergens toe leidt (liefst meer dan 111.000)
Door Polak op
Stompzinnige, tijdrovende en dus kostbare vraag. Volledig overbodig gelet talrijke richtlijnen en brochures de honorering van gedeputeerde betreffend
Door p op
In het o zo populaire rendementsdenken is de vervolgvraag natuurlijk: 'Wat levert het op'.

Graag in drie cijfers achter de komma...

Afbeelding