Advertentie
financiën / Nieuws

'Warmtecentrale rekent woekerprijzen'

‘Warmtenet woekernet’: Louis Kanneworff zegt het met enige triomf. De energie-adviseur ging uit eigen beweging op zoek naar de warmtecentrale die 50 tot 70 procent winst maakt. Eneco Den Haag is de boeman, concludeerde hij. Dat betekent dat het koninklijk paleis, ministeries én de Algemene Rekenkamer, die nota bene zelf op de prijzen toeziet, al jaren veel te veel voor hun verwarming betalen.  Maar ook 3500 kleinverbruikers. De Haagse Stadspartij wil dat Eneco de gedupeerden terugbetaalt.

26 maart 2010

Warmtewet tegen excessen
Het begon in februari 2009, toen de Eerste Kamer de warmtewet aannam. Hiermee wilde de politiek kleinverbruikers beschermen tegen excessen van de geliberaliseerde energiemarkt. De Algemene Rekenkamer voerde een onderzoek uit naar de rendementen van warmteleveranciers. Anoniem moesten zij hun winstcijfers inleveren. Daar kwam één warmtenet uit met een rendement van 50 tot 70 procent.

Op zoek naar aanwijzingen
‘Waarom moet dat anoniem?’ vroeg Kanneworff zich af. ‘Ik vond dat heel maf. Ik ben gaan zoeken en kwam tot de conclusie dat het het Haagse stadsverwarmingsnet was.’ Aanwijzingen vond hij in het jaarverslag van Eneco, dat refereerde aan ‘vermeende woekerwinsten’. En, redeneerde de adviseur, ‘Het Haagse net is een goed net, het pareltje onder de weinige warmtenetwerken die Nederland heeft. Het is nu dertig jaar oud, dat wil zeggen dat de aanloopverliezen terugverdiend zijn. Alles is nu pure winst.’

 

Nader onderzoek
Naar aanleiding van Kanneworffs bevindingen, stelde Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vragen aan het college van b en w. Dat vond het advies aannemelijk, maar wil eerst nog nader onderzoek uitvoeren. ‘Binnenkort zitten we met alle partijen om tafel’, laat een woordvoerder weten.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie