Advertentie
financiën / Nieuws

VNG ziet ruimte voor hoger loon ambtenaren

Medewerkers van gemeenten kunnen wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft rekenen op ‘een passende loonsverhoging’ in de nieuw af te sluiten cao met de vakbonden. Maar de koepelorganisatie is nog vaag over de precieze loonruimte.

19 september 2018

Gemeenteambtenaren kunnen wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft rekenen op ‘een passende loonsverhoging’ in de nieuw af te sluiten cao met de vakbonden. Maar de koepelorganisatie is nog vaag over de precieze loonruimte.

Kosten pensioenpremie

In de vandaag gepresenteerde conceptarbeidsvoorwaardennota van de VNG, de basis voor de inzet van de gemeentelijke werkgevers voor de volgende cao gemeenten, wordt gesproken van een akkoord ‘met goede loonafspraken’ voor medewerkers. Hoeveel ruimte er bij gemeenten beschikbaar is voor ‘een passende loonsverhoging’ hangt volgens de nota af van verschillende factoren. De koepelorganisatie gaat er vanuit dat de ontwikkeling van het gemeentefonds de komende jaren iets beter is dan de afgelopen jaren. Van invloed op de loonontwikkeling is verder de stijging van de pensioenpremies van het ABP. Naar verwachting stijgen de pensioenpremiekosten in 2019 met 1,32 procent van de loonsom en dat is volgens de VNG ‘een flink deel van de financiële ruimte’.

Prikkel

Een financiële prikkel in de vorm van een verhoging van het salaris is volgens de VNG nodig, omdat er een prikkel moet blijven om nieuwe medewerkers te prikkelen bij de gemeenten aan de slag te gaan. Ook het zittend personeel verdient volgens de gemeentekoepel een beloning, vanwege hun inzetbaarheid voor de voortdurend veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. Gemeenten willen een aantrekkelijke werkgever blijven.

Verlofuren

Verder willen de gemeentelijk werkgevers in de nieuwe cao een harmonisatie van het bovenwettelijk verlof regelen. Gemeenten hebben nu nog de mogelijkheid om extra bovenwettelijk verlof toe te kennen. Daardoor is er volgens de VNG bij gemeenten een verscheidenheid aan bovenwettelijke verlofuren ontstaan. Harmonisatie van al dit bovenwettelijk verlof zou tegemoet komen aan de behoefte van medewerkers om verlofuren flexibel en naar eigen keuze in te zetten. Ook zou de arbeidsmobiliteit van medewerkers erdoor worden verhoogd en draagt harmonisatie bij aan de ambtelijke fusies en samenwerking tussen gemeenten. Als bovenwettelijke sectorale verlofnorm wordt 34 uur voorgesteld, waarbij voor zittende medewerkers een overgangsrecht van vijf jaar geldt. Het voorstel is om de verlofregeling-nieuwe-stijl op te nemen in januari 2021 in de cao gemeenten op te nemen.

Looptijd

De VNG stelt in de conceptarbeidsvoorwaardennota een looptijd van de nieuwe cao voor van 1 jaar: van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019. Daarmee krijgen de gemeentelijke werkgevers de tijd om voorbereidingen te treffen voor de implementatie van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Die wordt op 1 januari 2020 van kracht.

De conceptnota is voorgelegd aan de leden van de VNG. Die kunnen tot en met vrijdag 29 oktober reageren op de voorgestelde uitgangspunten. Op 1 november stelt het VNG-bestuur vervolgens de definitieve arbeidsvoorwaardennota vast.

Reacties: 27

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / hogere ambtenaar bij een gemeente
Nee....het herstel is nog zo broos: daar past een gematigde loonsverhoging bij.

Nee.....het herstel lijkt wel door te zetten, maar ook de bonden vinden het prima salarisverhogingen beperkt te houden.

Nee....de salarisverhogingen in de marktsector, daar hebben we niets mee te maken, dat is echt een andere arbeidsmarkt.

Nee.....als ambtenaar moet je hart voor de publieke zaak hebben, niet voor je eigen portemonnee.

Ik lees net: academische ziekenhuizen: 8,25% in twee jaar tijd..........

Ik denk: o VNG wat aardig: 1,75% voor een jaar? wat een generositeit!
Janet / beleidsadviseur
Oké, alle reacties gelezen. Mij lijkt een loonsverhoging van 7% passend en van 10% nog beter passend. Stond het salaris niet 10 jaar vrijwel op 0% verhoging?
Annemarie / Handhaver
Laten we hopen dat de waterschapsambtenaren dan ook eens een keer een passende beloning krijgen. De laatste cao is een lachertje. We lopen in vergelijking met andere ambtenaren gigantisch achter.
pieter / wegkijker
De cao mbt salarissen geldt volgens mij voor 1 jaar.

Dan lijkt 3,5% cf andere sectoren reeel.

Ben wel bang dat de wereld er na 1-1-20 anders uitziet waardoor het bij eenmalig 3,5% blijft en niet zoals in andere sectoren 7,5% plus een aantal eenmalige betalingen over 2,5 a 3 jaar.
Frits / beleidsmedewerker
Ach ja, er is zó weinig ruimte voor loonsverbetering. Misschien omdat intussen bijna 1 op de 4 medewerkers ingehuurd wordt voor driemaal de loonkosten van vaste collega's? Ff rekenen: als die inhuur zou worden vervangen door vaste collega's, kunnen die er een kleine 20% bij krijgen voor dezelfde totale kosten.
Jan Reefhuis / beleidsmedewerker
Verwacht van mijn vakbond dat ze een vitaliteitspact (zoals Den Haag dat noemt) als bindende voorwaarde opnemen in de nieuwe CAO. En, niet weer een vrijblijvendheid want dan krijg je willekeur onder gemeenten.
Ronny
Hoe staat het ervoor met de cao over 2019.

Pensioenpremie in 2019 stijgen met 2%, hopelijk worden de gemeente ambtenaren niet blij gemaakt met een aalmoes. Heren van de vakbonden laat eens wat van jullie horen.
Freek / gemeentejurist
Als het maximeren (i.c. inleveren) van bovenwettelijk verlof landelijk geregeld gaat worden dan graag koppelen aan het landelijk vastleggen van de verplichting tot het invoeren van een generatiepact. Vrijblijvendheid leidt tot gemeentepolitiek afhankelijke willekeur.
doeterniettoe / -
@Freek: ik gun ouderen een generatiepact. Ik gun jongeren een gezond werkklimaat waarbij de werklast van generatiepact-medewerkers niet wordt afgewenteld op de blijvende (jongere) werknemers.

En stel dat het bovenwettelijke verlof neerkomt op minder verlof, dan wordt je als medewerker-zonder-generatiepact nog meer benadeeld.
Gerrit
Als de VNG nog enigszins geloofwaardig wil zijn liggen ze volledig transparant een - onvoorwaardelijk loonbod - van minimaal 2,75% per jaar op tafel.



En nemen ze de 1,32% voor hun rekening!

Gerben
"Gemeenten willen een aantrekkelijke werkgever blijven"



De vorige minimale CAO is alweer een geruime tijd verlopen. Een bod ligt niet op tafel. Wat nog verder verlopen is dat een gemeente een aantrekkelijke werkgever zou zijn. Dat is zij al 16 jaar niet meer.

Wellicht zijn de bestuurders die ons steeds verder uitknijpen (let op je uren) in de war met hun eigen riante CAO's. Die overigens nooit op bezwaren uit haar eigen geledingen stuiten!
Gerrit
VNG als vanouds "een flink deel van de financiële ruimte"



Is dat 60 tot 70%? Zo ja, dan resteert nog max 0,8% op jaarbasis aan groei (lees achteruitgang).



FNV 5%? Ben benieuwd ......
Marielle / Inkomensconsulent
Net als de rijksambtenaren 7% graag.
Patrick / ambtenaar
of net als de waterschapsambtenaren 7,5%
Cor / beleidsmedewerker
Wat mij en een aantal collega's betreft een laatste kans voor de vakbonden. Nog een keer zo'n beroerde CAO als de huidige betekent dat een aantal van ons collectief het lidmaatschap opzegt. Wat we trouwens nog steeds niet snappen is dat een meerderheid van de vakbondsleden akkoord is gegaan met de huidige CAO. in de gemeente waar wij werken was de teneur duidelijk anders.
Pierre / ambtenaar
Nu nog een algemene Generatiepact regeling geldend voor alle gemeenten.
Joost
Er zal wel weer een aanbod komen van 5, 6 of 7 % maar dan gelijk voor 3, 4 of 5 jaar en weer te betalen uit eigen pensioen. Het wordt tijd dat niet alleen meer over de salarissen van onderwijzers gesproken wordt maar ook de rest van de ambtenaren. Die lopen de afgelopen 10jaar ook achter met de salaris ontwikkeling door het beleid van resp. Balkenende en Rutte. 'Droog brood hoeft geen beleg' is hun motto. Dan liever lagere dividend belasting en vennootschap belasting! Inmiddels is er geen personeel meer te krijgen.
johannes / ambtenaar
VNG ziet ruimte voor hoger loon ambtenaren, wat is dit voor een domme kop. Ziet ruimte, met andere woorden daar moet dan uitgebreid over gesproken worden zeker. Gewoon net als andere sectoren 5 tot 7% erbij.
criticus
Verbazingwekkend dat de VNG al jaren wegkomt met hetzelfde trucje. Het is al jaren geleden afgesproken dat de pensioenpremies verdeeld worden op basis van 70-30. En elke CAO onderhandelingen wordt die afspraak gebruikt om minder loonsverhoging te geven. Advies aan de vakbonden: verhoog de eis met de toename van pensioenpremie.
Ronald
Vakbonden zie akkoord bij het rijk. Aan de slag!!

"Het vinden van loonruimte was extra ingewikkeld omdat de pensioenpremies dit jaar en komend jaar stijgen. Die stijging moet betaald worden uit de loonruimte en gaat daarmee ten koste van de ruimte voor cao-afspraken.

Per 1 juli gaan de salarissen voor rijksambtenaren met 3 % omhoog, per 1 januari krijgt men er 450 euro bruto eenmalig bij, per 1 juli 2019 komt er 2% bij en per 1 januari 2020 weer 2%. In totaal telt dat op tot 7% de komende anderhalf jaar. De CAO gaat in per 1 januari 2018 en loopt tot 1 juli 2020."

Bron: Rijksoverheid.nl



De loonsverhoging ligt een stuk boven de cao-loonstijgingen in de markt die afgelopen kwartaal gemiddeld 1,7% bedroegen.

ambtenaar / gemeenteambtenaar
Weer het oude liedje met de vereniging Nederlands geboefte beginnen alweer met voorbehoud. Hoop dat de bonden deze keer niet de leden weer verkopen voor een flut Cao met allerhande zaken waar je niets voor koopt. Gewoon procent of 7 loon net als bij de rest en zoniet dan alles plat. Dus angsthazen ambtenaren als die oproep komt doe dan mee en niet blijven klagen dat alles te weinig is. En als de bond ons weer verkoopt dan massaal opzeggen kan je de contributie aanwenden in de supermarkt elke maand
rekenaar / medewerker
Uit bovenstaande reacties blijkt maar weer eens hoeveel vertrouwen er bestaat in onze werkgever en in onze CAO-onderhandelaars! Dat vertrouwen is niet ten onrechte tot een minimum gedaald. Ook voor mij geldt de uitkomst van de komende onderhandelingen als een laatste kans voor mijn vakbond.

Ben net als eerdere schrijver ook gespitst op het Generatiepact. Selectief ingevoerd, ouderen en jongeren zijn afhankelijk van de goedwillendheid en dus van de willekeur van hun werkgever. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest?
H. Wiersma / gepens.
Er is minimaal net zoveel loonruimte voor gemeenteambtenaren in een nieuwe CAO als reeds is vastgesteld voor de rijksambtenaren. Volgens 'de trap op, trap af methode' tellen de lonen namelijk gewoon mee in de uitkeringen aan de gemeenten uit het Gemeentefonds. Het geld dat er is kan dus gewoon worden besteed. Daarnaast hebben gemeenteambtenaren de afgelopen jaren t.o.v. van andere categorieën ambtenaren een aanzienlijke achterstand opgelopen (geld bestemd voor beloning is nb. met medewerking van de vakbonden door gemeenten aangewend voor andere doeleinden). Ook middelen uit het pensioenfonds werden ten onrechte besteed aan salarisverbetering. Een looneis in de buurt van de leraren van de basisscholen (ca. 8,5%) is daarom niet meer dan redelijk.
Nico / zzp
Grappig ie ambtenarentaal. Een passende loonsverhoging.... wat zeg je dan?...we hebben een tijdje nagedacht over en niet passende verhoging, maar hebben besloten om het toch maar passend te maken :-)
Anoniem / Ambtenaar
Hoe zit het met afspraken over de flexibele schil en afspraken over inhuur derden?
Martin
Hard nodig. Werd al vaak geroepen, maar nog nooit naar geluisterd. Wat gebeurt nu? Wat je overal om je heen ziet, is dat voor (vrijkomende) vacatures niemand meer te vinden is. Schaaltje erbij en het loopt storm. Is een heel duidelijk signaal dat de loonverhoging nu reeds plaatsvindt door het opwaardering met een salarisschaal. Hoe oneigenlijk....
doeterniettoe / -
Wat opvallend is: waarom is het zo'n probleem dat er verschillende verlofregelingen voor bovenwettelijk verlof zijn? Dat medewerkers dit graag wat flexibeler in willen zetten is wel te volgen, maar dat dan vervolgens betekent dat er een landelijke afspraak komt en dat is het dan, is wel een heel aparte stap.

Tenzij je dit als bezuiniging = verslechtering van arbeidsvoorwaarden ziet, dan is het opeens wel te begrijpen.
Advertentie