of 59232 LinkedIn

VNG: ‘Vertekend beeld stijging ozb’

De VEH publiceerde vorige week cijfers over met name de ozb-stijging. In gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel schiet die dit jaar met tientallen procenten omhoog. Gemiddeld over alle gemeenten stijgt de belasting op de eigen woning met 3,4 procent ten opzichte van 2014.

Cijfers uit hun verband rukken. Dat is wat de Vereniging Eigen Huis (VEH) doet met betrekking tot de ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting (ozb). Althans, dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Lastenverzwaring
De VEH publiceerde vorige week cijfers over met name de ozb-stijging. In gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel schiet die dit jaar met tientallen procenten omhoog. Gemiddeld over alle gemeenten stijgt de belasting op de eigen woning met 3,4 procent ten opzichte van 2014. VEH-directeur Rob Mulder is er verbolgen over, want ‘huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen.’

Zuinige reactie van VNG
De VNG, de geëigende partij om te reageren, doet dat zuinigjes. ‘VEH kiest voor een eenzijdige benadering zonder context en duiding. De VNG vindt dat jammer, omdat het een vertekend beeld geeft. Gemeenten kijken naar het totaalplaatje, niet alleen naar de ozb. In de portemonnee van de inwoners tellen namelijk uiteindelijk de totale woonlasten’, aldus de gemeentelijke koepelorganisatie. Een losstaand ozb-percentage zegt volgens de VNG weinig over de kostenontwikkeling voor inwoners en de beleidskeuzes die individuele gemeenten maken.

Atlas
Deze maand nog presenteert het Coelo, het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, naar verwachting de nieuwe Atlas van de Lokale Lasten, een compleet overzicht van de ontwikkeling van de lokale heffingen. De VNG ziet die Atlas ‘als de officiële publicatie die de lokale lasten in beeld brengt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Evelien op
Een feit is dat gemeenten ieder jaar 4 % meer jatten van de burgers
Door Henk op
De vng heeft geen enkele betekenis meer. Afschaffen die club. Wat een geldverspilling
Door t. faber op
Zoals wel vaker zegt de VNG maar wat. De door haar ondersteunde taktiek om de burgers uit te melken zit namelijk heel duidelijk in elkaar. Als de OZBwaarde van een woning daalt wordt het tarief doodleuk verhoogd zodat de uiteindelijke opbrengst van deze op niets gebaseerde belasting altijd dezelfde blijft. Een lagere woningwaarde zal dus nimmer tot een verlaging van de OZB voor de woningeigenaar blijven. Het huidige kabinet Super en Hieper doet daar nog een schepje bovenop door de bovengrens van de OZB te schrappen, wetende dat de gemeenten binnenkort in geldnood komen en inkomsten moeten genereren. Het is niet voor niets dat politiek Den Haag het eigen woningbezit zo stimuleert.
Door JaapvV (adviseur) op
Wat veel belangrijker is: De ozb is als basis van de woz-waarde gebaseerd op lucht. Al 30 jaar lang. Ik kan erover meepraten. Door de gemeente aangeleverde 'vergelijkende panden' maken geen enkele vergelijking mogelijk. Verlagende argumenten inclusief die over - strijdig met de gemeentelijke aanpak - landelijk beleid worden weggehoond. Onjuiste oppervlaktegegevens doen niet ter zake. De gemeente gokt gewoon op een gang naar de rechter en die gok winnen ze meestal. Het VNG-verhaal is net zo gratuit. Je kan zo breeduit gaan over gemiddelde lasten van de burger als je wilt, al is de de basis ervan zo vermolmd als wat.
Door Ron_8491 (adviseur) op
De context en duiding lijkt mij helder als ik dit jaar een hoger bedrag OZB betaal dan vorig jaar.
De reactie van de VNG was voorspelbaar, maar snijdt geen hout.

Afbeelding