Advertentie
financiën / Nieuws

VNG: ‘Bouwfondsgeld terugvragen niet eenvoudig’

Gemeenten die overwegen een schadeclaim in te dienen vanwege het bedrog bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro, wacht een complexe zaak. Dat verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

01 april 2010
Verhalen
De VNG is bereid gemeenten te faciliteren die willen onderzoeken of en waar misgelopen inkomsten te verhalen zijn. De verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro was doorgestoken kaart, meldde de Volkskrant woensdag op basis van documenten en gesprekken met betrokkenen bij de verkoop. De overheidsinstelling blijkt vertrouwelijke documenten met daarin een bod van ING te hebben gelekt aan de toenmalige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink.

Misgelopen
De gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, zouden hierdoor tientallen miljoenen mis hebben gelopen. Volgens de krant was Cees H. de drijvende kracht achter het lekken van het ING-bod. Hij was tot 2001 de topman van Bouwfonds. ING zou een bod van 2,75 miljard gulden (1,25 miljard euro) hebben neergelegd voor het vastgoedbedrijf. Twee weken later lieten ABN en Bouwfonds weten dat de privatisering een feit was en dat er geen andere partijen in de race waren. Bouwfonds ging voor 75 miljoen gulden minder naar ABN Amro. Cees H. bleef nog een jaar baas bij Bouwfonds en profiteerde van de betere arbeidsvoorwaarden van ABN Amro en de speciale ‘aanblijfbonus’ waarover hij met Groenink had overlegd, aldus de Volkskrant.

Terugvorderen

Het terugvorderen van gederfde inkomsten zal niet eenvoudig zijn, denken juristen van de VNG. Woordvoerder Frotina Zuidema: ‘Uit onderzoek moet eerst blijken of en welke rechtsgronden zijn geschonden. Was er echt sprake van bedrog en fraude? Dan kun je een zaak aanspannen, maar de vraag is vervolgens: tegen wie? De bestuurders van toen zijn vertrokken.’
Een andere vraag is hoeveel meer geld gemeenten uit de verkoop hadden kunnen opstrijken als er eerlijk en door meer partijen was geboden. De 75 miljoen gulden is op het totaal van 2,75 miljard een relatief klein bedrag, zegt Zuidema. ‘Zeker als dat moet worden verdeeld over de 421 gemeenten van destijds.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kyriakos Tsolakidis / sr. vergunningverlener milieu
oh, dus het is niet van belang of er fraude is gepleegd en zo ja door wie?
Er zijn een aantal mensen die zich hebben verrijkt ten koste van (o.a.) belastinggeld, maar dat is niet belangrijk want dat gebeurt aan de lopende band en is geen nieuws meer.

Lekker belangrijk dat er maar 75 miljoen zou kunnen worden verdeeld over (teveel) gemeenten!
Advertentie