Advertentie
financiën / Nieuws

Vier miljoen noodhulp voor Vlissingen

Vlissingen krijgt voor 2015 een aanvullende uitkering van ruim 4 miljoen euro uit het gemeentefonds. Dat extra geld moet helpen om het financiële tekort van de gemeente te dichten.

18 januari 2016

Vlissingen krijgt voor 2015 een aanvullende uitkering van ruim 4 miljoen euro uit het gemeentefonds. Dat extra geld moet helpen om het financiële tekort van de gemeente te dichten.

Artikel 12-status

De voorgestelde uitkering van 4.166.000 euro is gebaseerd op het Artikel 12-rapport van de inspecteur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemeenteraad vroeg de Artikel 12-status aan, omdat duidelijk was dat de gemeente haar begroting in 2015 en de jaren daarna niet duurzaam sluitend zou krijgen.

Halverwege dit jaar beslist de minister definitief over de hoogte van de uitkering. De gemeenteraad heeft inmiddels voor 2016 ook de Artikel 12-status aangevraagd.

Hoge uitgaven infra

De inspecteur van Binnenlandse Zaken meldt in het rapport dat het de komende jaren moet lukken om alle maatregelen in kaart te hebben, die leiden tot een financieel gezonde gemeente. Daarna krijgt Vlissingen nog tien jaar de tijd om financieel weer op eigen benen te staan.

De gemeente blijkt, vergeleken met andere gemeenten, vooral meer geld uit te geven aan cultuur en sport én infrastructuur en gebiedsontwikkeling. Voor cultuur en sport heeft de gemeente inmiddels al een financieel toereikend bezuinigingspakket ingezet.

Afwaarderen grondexploitaties

Om een beter inzicht te krijgen in de hele financiële situatie van Vlissingen en daarmee de verdere ombuigingsmogelijkheden, heeft de inspecteur de gemeente een aantal opdrachten gegeven voor dit jaar. Eén ervan is het in kaart brengen van het achterstallig onderhoud van kapitaalgoederen, zoals wegen. Verder dient de gemeente te kijken naar het verder afwaarderen van de grondexploitaties.

Verhoging ozb

Harde eisen stelt de inspectie (nog) niet om aan herstel van de financiële situatie te werken: in het eerste jaar waarin de Artikel 12-status is aangevraagd, gebeurt dit niet. Maar vanaf 2016 heeft de inspecteur Vlissingen inmiddels wel voorgeschreven de onroerendzaakbelasting te verhogen tot maximaal 150 procent van het landelijk gemiddelde in 2020. De verhoging betekent – volgens de huidige gegevens – dat een Vlissinger die nu gemiddeld jaarlijks 206 euro aan onroerendezaakbelasting betaalt, in 2020 gemiddeld ruimt twee tientjes meer kwijt is. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Tsja, met een gemiddelde jaarlijkse OZB bijdrage van E 206, die overigens alleen door eigenaren en bedrijven (!!!)wordt opgehoest, kan je natuurlijk geen gemeente runnen.
Advertentie