Advertentie
financiën / Nieuws

'Veel minder militairen en jachtvliegtuigen'

Bij Defensie is het mogelijk structureel 2,1 miljard euro te bezuinigen. Daardoor gaan dan wel tot 23.500 banen verloren, moet de organisatie het doen met minder jachtvliegtuigen en mijnenjagers en zal Nederland minder vaak meedoen aan internationale operaties.

01 april 2010

Lucht en water
Dat is de meest ingrijpende optie die ambtenaren hebben voorgesteld. Ze gaan er daarbij van uit dat Defensie zich beperkt tot specifieke taken, vooral in de lucht en op het water. Het Commando Landstrijdkrachten en een luchtmobiel bataljon kunnen dan worden opgeheven. Defensie zou er wel vier transporthelikopters en een transportvliegtuig bij moeten krijgen.

 

Materieel
In veel van de andere besparingsvarianten verliest Defensie ook duizenden medewerkers en vooral veel materieel, zoals tanks, jachtvliegtuigen en schepen. Ook valt te overwegen de opkomstplicht voor de militaire dienst opnieuw in te voeren. Dat levert 49 tot 80 miljoen euro op.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Als we het leger nu eens gebruiken waar het voor is opgericht: het verdedigen van ons land. Eventueel kan het leger worden ingezet voor hulptaken in ons eigen land. Het stoppen met missies in andere landen levert dan al voldoende bezuinigingen op.
Advertentie