Advertentie
financiën / Nieuws

Toeristenbelasting sterkst stijgende inkomstenbron

Gemeenten verwachten dit jaar 162 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen. Dat meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

16 juli 2013

Nederlandse gemeenten verwachten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen. Dat maakt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Meer gemeenten
Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst, de laatste 5 jaar. Dit jaar halen de Nederlandse gemeenten 36 procent meer binnen dan in 2008. Tariefverhogingen zijn de grootste oorzaak van de stijging. In de afgelopen 5 jaar zijn daarnaast steeds meer gemeenten toeristen gaan belasten. De nieuwe gemeenten zijn verantwoordelijk voor een tiende van de stijging van de inkomsten met 43 miljoen euro. Ook hebben sommige gemeenten de werking van de belasting uitgebreid, bijvoorbeeld door toeristenbelasting ook op te leggen aan arbeidsmigranten.


Afschaffen
Vijf jaar geleden inde 72 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Dit jaar stijgt dat naar 76 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten de belasting voor toeristen (her)ingevoerd, maar er zijn ook 5 gemeenten die de belasting juist hebben afgeschaft. Door de herindelingen van gemeentes de afgelopen jaren is het absolute aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, afgenomen van 319 in 2008 naar 312 in 2013.

Waddeneilanden
Nederlandse gemeenten halen in totaal 2 procent van hun heffingsinkomsten uit het belasten van bezoekers. Voor de Waddeneilanden is dit aanmerkelijk hoger. De toeristenbelasting is er goed voor 26 (Texel) tot 42 procent (Vlieland) van de totale inkomsten uit heffingen.

Hoogste opbrengst Amsterdam en Haarlemmermeer

Van alle gemeenten begroot Amsterdam veruit de hoogste opbrengst, bijna 37 miljoen euro in 2013. Dit is ruim een vijfde van de totale opbrengst uit toeristenbelasting in Nederland. De gemeente Haarlemmermeer, waaronder ook alle hotels op en rondom Schiphol vallen, staat met een opbrengst van bijna 8 miljoen euro op de tweede plaats.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie