Advertentie
financiën / Nieuws

'Toeristenbelasting Amsterdam verdrievoudigen'

Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

10 mei 2017

Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

Kandidaat
Choho doet het voorstel, dat hij woensdag toelicht in De Telegraaf, volgens zijn woordvoerder niet als wethouder, maar als kandidaat-lijsttrekker van D66 Amsterdam bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Druk en vies

Het optrekken van de toeristenbelasting 'heeft meerdere voordelen: het treft de gewone Amsterdammer niet en het geld dat je hiermee ophaalt, kun je direct weer investeren in de stad', zegt Choho in de krant. Bewoners klagen over drukte en viezigheid op straat door de miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Erg veel

Het toerismebureau NBTC Holland Marketing betwijfelt of zo'n sterke verhoging van de toeristenbelasting alle problemen oplost. '15 procent is wel erg veel. Je kan je afvragen of dat iets is wat je als stad moet willen, zegt een woordvoerster. Collega-wethouder Udo Kock (D66, financiën) bevestigt via zijn woordvoerster dat Choho's pleidooi geen collegestandpunt is. B en W in Amsterdam zetten in op betere spreiding van de toeristenstroom door de toeristenbelasting te differentiëren. Dat betekent een verhoging naar 6 procent in de stadsdelen Centrum, Zuid, Oost en West, daarbuiten een verlaging tot 4 procent.

Budgettoeristen

Verder wil de gemeente minder 'budgettoeristen' gaan trekken en meer 'kwaliteitstoeristen', die meer besteden en daardoor een grotere bijdrage leveren aan de hoofdstedelijke economie. Daarvoor onderzoekt Kock de mogelijkheid om de toeristenbelasting verder te verhogen door een vast bedrag per nacht te rekenen plus een variabel bedrag, dat bestaat uit een percentage van de prijs van de hotelkamer of Airbnb-accommodatie. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Waaraan geeft Amsterdam zijn huidige inkomsten aan toeristenbelasting eigenlijk uit? Toch zeker niet aan de toeristische infrastructuur?
Paul / projectleider
Mooi, dan hoeft er ook weer minder geldt naar Amsterdam voor haar 'regiofunctie' uit het gemeentefonds :)
Wim de Oude / financieel beleidsmedewerker AO/IC
Wat doet de gemeente met al de enorme parkeerinkomsten? In welke vorm genieten wij hier als burger van, behalve de jaarlijkse (extreme) verhogingen en de elke jaar weer grotere investeringen in vergroting van het geavanceerde wagenpark en uitrustingen van Parkeerbeheer? Toeristenbelasting zeker niet verhogen, want in Amsterdam worden toeristen al zwaar belast met allerlei dure uitgaven zoals reis-en verblijfkosten. Beter om lage prijzen te hanteren voor toeristen en tonen dat wij toeristvriendelijk zijn ook qua kosten.
Advertentie