Advertentie
financiën / Nieuws

Tilburg: subsidies schrappen bij te hoge inkomens

Twaalf zorginstellingen dreigen volgend jaar hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een minister. In een brief vraagt de gemeente om de topinkomens te beperken.

13 januari 2015

Twaalf zorginstellingen dreigen volgend jaar hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een minister. In een brief vraagt de gemeente om de topinkomens te beperken.

Doelmatig en maatschappelijk
De norm voor topinkomens bij de (semi-)overheid is eind december door de Eerste Kamer verder aangescherpt. Het maximum ligt nu op het niveau van het ministerssalaris (178.000 euro). 'Gemeentelijke subsidies moeten doelmatig en maatschappelijk verantwoord uitgegeven worden. Hierin past niet dat instellingen te hoge salarissen uitkeren die uit publieke middelen worden opgebracht', schrijft de gemeente.

Baanverlies
De gemeente wil niet zeggen om welke zorginstellingen het gaat maar bevestigt dat Thebe er een van is. Bij Thebe verloren recent nog bijna 2000 huishoudhulpen hun baan. De bestuursleden Karel Verwey en Rob Stam van Thebe ontvingen in 2013 een inkomen van respectievelijk 227.000 en 218.000 euro.

Niet van toepassing
Thebe laat weten dat de inkomens van de bestuurders altijd binnen de norm zijn geweest en dus zullen worden beperkt. 'De brief is niet van toepassing op ons', reageerde een woordvoerster. (ANP)

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Als er niets wijzigt, komt er een tijd dat er helemaal geen directe zorg meer is maar wel heeeeel veel communicatie en verantwoording waarom die er niet meer is...!?!?!?; definieer ZORG!
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Het bericht is niet helemaal correct. Publiekelijk laat de gemeente weten helemaal klaar te zijn instellingen als Thebe, en verschijnen er persberichten dat de subsidie stopgezet zou gaan worden, maar zo ver is het helemaal nog niet.



In de discussie met zijn gemeenteraad is de betrokken wethouder De Ridder heel wat terughoudender als het gaat om de beteugeling van de norminkomens. Zo wil de wethouder éérst het advies van een VNG-werkgroep afwachten, en op basis daarvan bekijken of hij met een gewijzigde subsidieverordening de te hoge norminkomens per 2016 gaat aanpakken. Hij houdt dus nog heel wat slagen om de arm. En waarschuwt de raad al bij voorbaat: als de subsidie aan een instellingen wordt stopgezet, dan komt er dus ook geen zorg uit die instelling voor Tilburgers meer beschikbaar, "en dat is een zware consequentie". De wethouder dekt zich dus al bij voorbaat op alle manieren in.



Dit thema staat al lang op de Tilburgse agenda, maar het blijft vooralsnog beperkt tot brieven sturen naar instellingen en praat voor de bühne.

Frank Bastiaanse
Gezond Verstand zegt mij: absurde beloningen...
Hans / Eig. dir.
Ik kan er kort over zijn. Het is volkomen terecht dat de subsidie beperkt of gestopt wordt als dergelijke salarissen worden betaald.
Hans / Eig. dir.
Ik kan er kort over zijn. Het is volkomen terecht dat de subsidie beperkt of gestopt wordt als dergelijke salarissen worden betaald.
Willem Kamps
Tilburg zal slechts het tipje van de sluier zijn. Het lijkt me goed dat elke gemeente de beloningen van de bestuurders tegen het licht houdt en - indien deze te hoog zijn - als duidelijk signaal de subsidiekraan dicht draait. Wel moet voorkomen worden dat de gewone medewerker de dupe wordt, zoals bij Thebe het geval is geweest. Van die absurde salarissen hadden meerdere banen behouden kunnen blijven. Ik stel voor dat de 'heren' Verwey en Stam met terugwerkende kracht het overbodige deel van hun salaris inleveren, zich publiekelijk verontschuldigen voor hun hebzucht, hun baan opzeggen (want ik kan me niet voorstellen dat zij een topprestatie hebben geleverd met al die ontslagen) en zich vervolgens diep, maar dan ook heel diep gaan zitten schamen.
Astrid
Het zou in mijn ogen heel goed zijn als gemeenten op deze manier subsidies zouden kunnen begrenzen. Maar - de gemeente Eindhoven is de afgelopen jaren teruggefloten door de rechtbank en daarna de raad van state toen ze de subidie van Novadic Kentron wilde aanpassen vanwege een te hoog salaris van bestuurders. Het argument van de rechtbank was dat het niet toegestaan is voor lagere overheden om inkomenspolitiek te bedrijven. Of de nieuwe wet die ruimte wel biedt, is afwachten. Daar zijn immers ook overgangsregelingen in opgenomen.
hans wieser / senior project/programmamanager
Schandalige salarissen als je bedenkt dat deze met belastingcenten tot stand komen. En gemeente maar bezuinigen op de WMO e.d. en deze zakkenvullers zorgen ondertussen heel goed voor zichzelf.

Gemeentebestuurders toon je lef en waar je voor staat!!!
hans wieser / senior project/programmamanager
Astrid@ wat mij betreft is het geen kwestie van subsidies begrenzen, maar GEEN SUBSIDIE als er salarissen worden betaald boven de vastgestelde norm. Keihard optreden tegen zakkenvullers, die zonder respect wel 2000 thuishulpen op straatzetten.
Rik / journalist
In maart kunnen we weer naar de stembus. Volg uw hart!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Als ik mij goed herinner, zijn dit de bestuurlijke baantjes waar alle politici toch op azen ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit zijn toestanden waarvoor al jaren wordt gewaarschuwd. Onvoorstelbaar dat een gemeente instellingen met dergelijke zakkenvullers nog steeds subsidieert. Waar is de controle van B&W op deze instelling en de controle van de gemeenteraad op de verantwoordelijke wethouder?
Mark / ambtenaar
Dat levert dus 49.000 + 40.000 = 89.000 euro op. Hoeveel huishoudelijke hulpen kunnen daarvan aan de slag?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Die Karel Verwey en Rob Stam zijn gewoon feodale types zonder enig integriteitsbesef. Het zijn types die thuismedewerksters zonder scrupules ontslaan of ze willen laten werken voor € 8,50 per uur ! Als ik in het buitenland ben, schaam ik mij bij vrienden soms om Nederlander te zijnvanwege de vele publieke schandalen. De maatschappelijke moraal is zo diep gezakt in dit land en het huidige kabinet sluit de ogen er voor en bevestigt alleen maar dit beleid. Brulaap Samson ontbreekt het al helemaal aan enig sociaal gevoel of maatschappelijk inzicht. Het enige dat telt is zijn ego. Hij functioneert als een inquisiteur van ons maatschappelijk stelsel. Sorry, ik word hier echt emotieel van.

Herman / WAO
oem mij een instelling waar de top over de ruggen van het werkendt personeel niet zorgt dat zij er beter van worden door bonus en meedere instellingen.
Willem Kamps
@Mark toch gauw drie of vier, wellicht vijf of zes. Deze mensen verdienen weinig en werken vaak in deeltijd. Overigens neem ik aan dat je begrijpt dat het vooral gaat om het signaal en aandacht voor de belachelijke kloof tussen arm en rijk die met name de VVD willens en wetens in stand houdt en pogingen deze kloof te slechten waar dan ook traineert.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Aandoenlijk, al die instemmende reacties. Maar we wilden destijds toch marktwerking in de zorg? Althans het kabinet waar Hoogervorst de bijl in het toenmalige zorgstelsel zette. De latere kabinetten hebben daar ook geen barst aangedaan. Dus VVD, CDA, PvdA, D66 zijn medeschuldig aan de huidige toestand. Wonderlijk om dan te zien dat kennelijk alleen de PvdA de zure vruchten mag plukken. Wel terecht, natuurlijk, zeker als je beziet hoe deze partij thans het hele sociale domein om zeep helpt. De handige move om de 3 tegenstemmende senatoren bij de behandeling van de zorgwet in de Eerste Kamer niet meer op een verkiesbare plaats te zetten zal niet baten. Zo langzamerhand is Nederland wel klaar met die partij, zodat er nog slechts een handje vol senatoren overblijft. Kan de door Van Rijn bedachte ondemocratische truck altijd nog worden toegepast. En dan in het licht van de recente gebeurtenissen in Parijs wel met luide stem verkondigen dat we in een democratische rechtstaat leven! Nog iets van 2 maanden voor het moment van de 'politieke afrekening'. Hopelijk vergeet Nederland nu wat minder snel dan in het verleden.
Joost
Harteloze Graaiers over de ruggen van gehandicapten, zieken en ouderen zijn dit soort personen. Zonder schaamte blijven ze doordraaien uit de belastingpot.
Paul / projectleider
En als de gemeente nieuwe software koopt moet Bill gates ook zijn loon gaan matigen, absurd.



Als je het echt anders wil, dan maak je weer iedereen ambtenaar en betaal je alle ambtenaren (inclusief de top) een fatsoenlijk salaris
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Sinds de privatisering en zogenaamde marktwerking die dat zou opleveren is het uit de klauwen gelopen. Daar waar "gedacht! (door naïevelingen) ?!?!" werd dat de focus meer zou komen te liggen op de core business, is het zwaartepunt steeds meer gaan liggen op meer management, meer tussenlagen, meer verantwoording, meer meten is weten en juist minder op echte en directe zorg aan wie dit nodig heeft. De salariscomponenten op de begrotingen zijn exponentieel gegroeid als ook het aantal functionarissen dat niet meer met directe zorg te maken heeft. Ditzelfde proces zie je bij het onderwijs (ieder kind heeft "gedwongen" een rugzak en begeleiding (van RMT tot aan psychologen bemoeien zich met het kind) omdat ouders bang zijn het stempel te krijgen niet voldoende betrokken te zijn bij het kind...!). We zijn zelf meegegaan in het proces van dat dit echt nodig is. En natuurlijk zijn er altijd kinderen die extra begeleiding nodig hebben, maar in deze mate is het gewoonweg belachelijk. Bloedgroepen van zorg hebben zich belachelijk groot gemaakt, gemanifesteerd over de schuldgevoelens van ouders en de ruggen van kinderen. Terug naar de zorg aan ouderen. Wellicht is het te overwegen om wat minder beleid en verantwoording te organiseren en meer echte zorg, dus terug die thuishulpen en eruit die tussenlagen van managers en "kwaliteitsbewakers". En terug die ene directeur aan school en ook hier kan gesaneerd worden op tussenlagen en en onnodige begeleidingsprocessen en ontwikkeling voor leerkrachten van het basisonderwijs. Terug naar ontwikkeling voor en aan het kind!
Josta van der Wiele / coach/counselor
Ja, goed plan, iedereen weer ambtenaar, met het bijbehorende salaris aan de top (schaal 12-14 max en überhaupt geen ministerssalaris, wat is dat voor idioterie).

Goed plan ook van Tilburg, om geen subsidie (dat is immers publiek geld) meer te verstrekken aan organisaties die dit publieke geld misbruiken voor topsalarissen.

Topmensen dienen zich in te zetten voor de werknemers en (de organisatie van) de zorg, het onderwijs en de woningbouw, in plaats van publiek geld in hun zakken te laten stromen.

En ... eh ... ik kan mij niet herinneren dat ooit aan de burgers is gevraagd wat zij vinden van marktwerking. Ik zie wel dat bepaalde partijen (met name VVD en D66) ontwikkelingen naar een béétje meer nivellering zo lang mogelijk tegenhouden.
H. Wiersma / gepens.
Marktwerking is wat anders dan je zakken (kunnen) vullen via de publieke sector. Dat moet gewoon niet mogelijk zijn.
O. ten Hove
Met dank aan d'66 en Weijers met zijn neoliberalisme. Ook nu naait d'66 ons een oor aan maar niemand die dat ziet. Samson is te stom om voor de duvel te dansen. droomt nog steeds van het premierschap...



Advertentie