of 59232 LinkedIn

Tilburg: subsidies schrappen bij te hoge inkomens

Twaalf zorginstellingen dreigen volgend jaar hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een minister. In een brief vraagt de gemeente om de topinkomens te beperken.
23 reacties

Twaalf zorginstellingen dreigen volgend jaar hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een minister. In een brief vraagt de gemeente om de topinkomens te beperken.

Doelmatig en maatschappelijk
De norm voor topinkomens bij de (semi-)overheid is eind december door de Eerste Kamer verder aangescherpt. Het maximum ligt nu op het niveau van het ministerssalaris (178.000 euro). 
'Gemeentelijke subsidies moeten doelmatig en maatschappelijk verantwoord uitgegeven worden. Hierin past niet dat instellingen te hoge salarissen uitkeren die uit publieke middelen worden opgebracht', schrijft de gemeente.

Baanverlies
De gemeente wil niet zeggen om welke zorginstellingen het gaat maar bevestigt dat Thebe er een van is. Bij Thebe verloren recent nog bijna 2000 huishoudhulpen hun baan. De bestuursleden Karel Verwey en Rob Stam van Thebe ontvingen in 2013 een inkomen van respectievelijk 227.000 en 218.000 euro.

Niet van toepassing
Thebe laat weten dat de inkomens van de bestuurders altijd binnen de norm zijn geweest en dus zullen worden beperkt. 'De brief is niet van toepassing op ons', reageerde een woordvoerster. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door herman (wao) op
oem mij een instelling waar de top over de ruggen van het werkendt personeel niet zorgt dat zij er beter van worden door bonus en meedere instellingen.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Als er niets wijzigt, komt er een tijd dat er helemaal geen directe zorg meer is maar wel heeeeel veel communicatie en verantwoording waarom die er niet meer is...!?!?!?; definieer ZORG!
Door Joschke op
Met dank aan d'66 en Weijers met zijn neoliberalisme. Ook nu naait d'66 ons een oor aan maar niemand die dat ziet. Samson is te stom om voor de duvel te dansen. droomt nog steeds van het premierschap...

Door H. Wiersma (gepens.) op
Marktwerking is wat anders dan je zakken (kunnen) vullen via de publieke sector. Dat moet gewoon niet mogelijk zijn.
Door Josta van der Wiele (Jurist / energetisch therapeut) op
Ja, goed plan, iedereen weer ambtenaar, met het bijbehorende salaris aan de top (schaal 12-14 max en überhaupt geen ministerssalaris, wat is dat voor idioterie).
Goed plan ook van Tilburg, om geen subsidie (dat is immers publiek geld) meer te verstrekken aan organisaties die dit publieke geld misbruiken voor topsalarissen.
Topmensen dienen zich in te zetten voor de werknemers en (de organisatie van) de zorg, het onderwijs en de woningbouw, in plaats van publiek geld in hun zakken te laten stromen.
En ... eh ... ik kan mij niet herinneren dat ooit aan de burgers is gevraagd wat zij vinden van marktwerking. Ik zie wel dat bepaalde partijen (met name VVD en D66) ontwikkelingen naar een béétje meer nivellering zo lang mogelijk tegenhouden.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Sinds de privatisering en zogenaamde marktwerking die dat zou opleveren is het uit de klauwen gelopen. Daar waar "gedacht! (door naïevelingen) ?!?!" werd dat de focus meer zou komen te liggen op de core business, is het zwaartepunt steeds meer gaan liggen op meer management, meer tussenlagen, meer verantwoording, meer meten is weten en juist minder op echte en directe zorg aan wie dit nodig heeft. De salariscomponenten op de begrotingen zijn exponentieel gegroeid als ook het aantal functionarissen dat niet meer met directe zorg te maken heeft. Ditzelfde proces zie je bij het onderwijs (ieder kind heeft "gedwongen" een rugzak en begeleiding (van RMT tot aan psychologen bemoeien zich met het kind) omdat ouders bang zijn het stempel te krijgen niet voldoende betrokken te zijn bij het kind...!). We zijn zelf meegegaan in het proces van dat dit echt nodig is. En natuurlijk zijn er altijd kinderen die extra begeleiding nodig hebben, maar in deze mate is het gewoonweg belachelijk. Bloedgroepen van zorg hebben zich belachelijk groot gemaakt, gemanifesteerd over de schuldgevoelens van ouders en de ruggen van kinderen. Terug naar de zorg aan ouderen. Wellicht is het te overwegen om wat minder beleid en verantwoording te organiseren en meer echte zorg, dus terug die thuishulpen en eruit die tussenlagen van managers en "kwaliteitsbewakers". En terug die ene directeur aan school en ook hier kan gesaneerd worden op tussenlagen en en onnodige begeleidingsprocessen en ontwikkeling voor leerkrachten van het basisonderwijs. Terug naar ontwikkeling voor en aan het kind!
Door p op
En als de gemeente nieuwe software koopt moet Bill gates ook zijn loon gaan matigen, absurd.

Als je het echt anders wil, dan maak je weer iedereen ambtenaar en betaal je alle ambtenaren (inclusief de top) een fatsoenlijk salaris
Door Gerrit op
Harteloze Graaiers over de ruggen van gehandicapten, zieken en ouderen zijn dit soort personen. Zonder schaamte blijven ze doordraaien uit de belastingpot.
Door Ad (interim manager) op
Aandoenlijk, al die instemmende reacties. Maar we wilden destijds toch marktwerking in de zorg? Althans het kabinet waar Hoogervorst de bijl in het toenmalige zorgstelsel zette. De latere kabinetten hebben daar ook geen barst aangedaan. Dus VVD, CDA, PvdA, D66 zijn medeschuldig aan de huidige toestand. Wonderlijk om dan te zien dat kennelijk alleen de PvdA de zure vruchten mag plukken. Wel terecht, natuurlijk, zeker als je beziet hoe deze partij thans het hele sociale domein om zeep helpt. De handige move om de 3 tegenstemmende senatoren bij de behandeling van de zorgwet in de Eerste Kamer niet meer op een verkiesbare plaats te zetten zal niet baten. Zo langzamerhand is Nederland wel klaar met die partij, zodat er nog slechts een handje vol senatoren overblijft. Kan de door Van Rijn bedachte ondemocratische truck altijd nog worden toegepast. En dan in het licht van de recente gebeurtenissen in Parijs wel met luide stem verkondigen dat we in een democratische rechtstaat leven! Nog iets van 2 maanden voor het moment van de 'politieke afrekening'. Hopelijk vergeet Nederland nu wat minder snel dan in het verleden.
Door Willem op
@Mark toch gauw drie of vier, wellicht vijf of zes. Deze mensen verdienen weinig en werken vaak in deeltijd. Overigens neem ik aan dat je begrijpt dat het vooral gaat om het signaal en aandacht voor de belachelijke kloof tussen arm en rijk die met name de VVD willens en wetens in stand houdt en pogingen deze kloof te slechten waar dan ook traineert.

Afbeelding