of 59250 LinkedIn

Te afhankelijk van externen

Volgens de Rekenkamer bestaat het risico dat de provincie afhankelijk wordt van de externe bureaus. Uit het onderzoek komt naar voren dat er – ook vanuit de provinciale organisatie – kritiek is op de hoge kosten en de vele tijd die ermee was gemoeid.

De provincie Groningen leunt bij de aanpak van de krimpproblematiek wel heel erg op adviesbureaus. De Noordelijke Rekenkamer waarschuwt voor een te grote afhankelijkheid. 

De Noordelijke Rekenkamer stelt dat in het rapport Het krimpbeleid van de provincie Groningen. Weliswaar heeft de provincie samen met een adviesbureau een goed plan ontwikkeld om de gevolgen van de krimp op te vangen. Verder hebben de externe adviseurs een samenwerking tussen verschillende partijen tot stand weten te brengen. Een keerzijde is dat het plan ruim 1,5 miljoen euro heeft gekost. Doordat het bureau de ene na de andere stap in het proces begeleidt, wordt het in de loop der tijd ‘eigenaar’ van het proces. Geen enkel ander bureau is zo goed ingewerkt in de materie. Hierdoor bestaat het risico dat de provincie afhankelijk wordt van het bureau. Daardoor kan zij de rol van opdrachtgever en controleur niet meer adequaat uitvoeren.

Camel nose
Volgens de Rekenkamer bestaat het risico dat de provincie afhankelijk wordt van de externe bureaus. Uit het onderzoek komt naar voren dat er – ook vanuit de provinciale organisatie – kritiek is op de hoge kosten en de vele tijd die ermee was gemoeid. Bovendien was de opdracht aan het adviesbureau niet welomschreven, waardoor elke opdracht leidde tot weer een volgende opdracht. De Rekenkamer spreekt van een camel nose. Het project zou bovendien Europees moeten zijn aanbesteed – want meer dan 1 miljoen euro – maar dat is niet gebeurd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Ook bij de Overheid is dus het Old Boys netwerk al volop in actie.
Door Klaasjan op
He,

Dat werd mij ook geleerd als consultant. Zorg ervoor dat je opdracht uitmond in een nieuwe vraag..
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Hulde aan de externe bureaus en de Noordelijke Rekenkamer; zij zijn het die de Groningse Dilitanten tot fatsoenlijke ambtenaren maken. Kost een beetje tijd en een zakje muntjes maar er groeit iets. En dat is geen krimp.