Advertentie
financiën / Nieuws

Stimulans woningmarkt werkt onvoldoende

De bouwsector wil een verruiming van het stimuleringsbudget dat de minister voor Wonen, Wijken en Integratie beschikbaar stelt om de inzakkende woningbouw een oppepper te geven. Het gaat om 395 miljoen euro in drie tranches gedurende twee jaar.

01 oktober 2009
Te krap
Volgens directeur Nico Rietdijk van de NVB, een vereniging voor projectontwikkelaars en bouwondernemers, is de maatregel ‘over onze hoofden’ tot stand gekomen en is de termijn waarin hij geldig is te krap. ‘Het geld van de eerste tranche is alleen bestemd voor bouwprojecten die voor 1 januari 2010 zijn begonnen. Die termijn blijkt in de praktijk lastig te halen.

Onduidelijkheid
De regeling werd in de zomer aangekondigd, toen alles stil lag. En veel gemeenten weten niet goed of de regeling strijdig is met de aanbestedingsregels. Bovendien duurt de financiering van huizen langer, doordat banken voorzichtig zijn geworden. Daarom stellen wij voor de regeling met twee maanden te verlengen.’ Daarnaast wil de NVB de regeling voor de Nationale Hypotheek Garantie te verruimen tot álle woningen, zodat ook dure woningen in de voorverkoop worden verkocht en dus de projecten doorgang kunnen vinden.

Klappen
Rietdijk voorziet ‘enorme klappen’ in de bouw. De verkoop van nieuwbouwwoningen zit normaal op 4000 per maand, nu zitten op 1300. ‘Mijn voorspelling is dat tussen nu en 2011, als het dieptepunt wordt bereikt, 10 miljard productieverlies wordt geleden. Dat is vervelend voor de woningmarkt maar ook voor Nederland.

Niet niks
Ook Bouwend Nederland volgt de 395 miljoen euro met argusogen, zegt woordvoerder Dé van de Riet. ‘Blijft het geld niet hangen bij provincies en gemeenten?’ Hij schat het productieverlies in de bouw op 8 miljard euro, dat voor de helft zal worden gecompenseerd door kabinetsmaatregelen. ‘Dat is niet niks.’ De leden van Bouwend Nederland zitten minder eenzijdig in de woningbouw en profiteren daardoor meer van andere maatregelen. Daaronder de de Crisis- en Herstelwet, die tientallen infrastructuurprojecfen als bruggen, wegen en waterwerken voorrang moet geven. Van de Riet is wel bezorgd dat die te lang op zich laat wachten. ‘We hopen op 1 januari 2010 als datum dat hij in werking treedt, maar hij moet nog door het parlement.’ De Raad van State liet zich onlangs kritisch uit over de beoogde tijdswinst van de wet

Voorbeeld
De bouwwereld ziet Noord-Brabant als lichtend voorbeeld voor het stimuleren van de ingezakte woningmarkt. Per 1 oktober kent de provincie een pakket maatregelen dat het kopen van een woning aantrekkelijker maakt. Volgens Bouwend Nederland en de NVB is Noord-Brabant de enige provincie die écht wat voor de bouw doet.

Waardeverlies
De Brabantse woonlastenverzekering geeft consumenten 25 procent subsidie op de premie van een woonlastenverzekering, oplopend tot maximaal 450 euro. De Brabantse waardebescherming compenseert de helft van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop. Het maximum is 60.000 euro. Met de Brabantse starterslening hoeven starters drie jaar lang geen rente en aflossing over hun lening te betalen. Een Brabantse verkoopgarantie is in de maak.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans casteleijn / als lezer
Hallo, gaan we ook nog een keertje ontnuchteren en afkicken ?
Ik durf de stelling aan dat de projectontwikkelaars een bijna net zo groot aandeel hebben in de crisis als de banken.
Duurzaamheid betekent ook het landschap niet vol bouwen met eindeloze reeksen rijtjeshuizen die veel te duur zijn en waar je diepgaand van moet afvragen of daar nu echt behoefte aan is in de samenleving.
De schuldenlast in de vorm van hypotheken wordt een steeds grotere bedreiging voor onze economie. Het is een gevaarlijke zeepbel geworden.

Advertentie