of 59221 LinkedIn

Steenwijkerland mist belastingen door IBAN

De gemeente Steenwijkerland heeft te weinig belasting kunnen innen door de invoering van IBAN. Het resterende bedrag wordt verspreid over verschillende maanden alsnog geïnd.

Door de invoering van het verplichte IBAN-nummer is niet bij alle burgers in Steenwijkerland het volledige bedrag aan gemeentebelastingen afgeschreven. Dat meldt RTV Oost. Volgens de gemeente gaat het alleen maar om mensen met een rekening bij de Rabobank.

Alsnog geïnd
Steenwijkerland lost de fout zelf op, de inwoners hoeven hiervoor niets te doen. Het niet afgeschreven bedrag wordt verdeeld over de komende maanden alsnog geïnd. 

Nieuw incassosysteem
Alle gemeenten moesten voor de invoering van de IBAN, het internationale betalingssysteem, overgaan SEPA Incasso (Single European Payments Area). Dat is een standaard voor het interbancaire verkeer die onder andere behelst dat bij betalingen - en dus ook voor gemeentelijke betalingen en incasso's - het IBAN-nummer moet worden gebruikt, in plaats van alleen het gangbare bankrekeningnummer. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kees op
Waarde redactie, wat is dit voor stukje? Er staat amper informatie of onderzoeksresultaat in. Is dit kritiekloos overgeschreven van een persbericht of zo?

Waarom werkt het niet?
Waarom alleen Rabo?
Alleen in Steenwijkerland of ook elders?
Hoeveel loopt Steenwijkerland mist?
Wat kost de hersteloperatie?
Had dit niet voorkomen kunnen worden door testen o.i.d.?
De oorspronkelijke deadline SEPA/IBAN was 1 februari 2014 en werd op het allerlaatste moment opgeschoven naar 1 augustus. Heeft Steenwijkerland of welke gemeente c.q. bank dan ook in de tussentijd zitten slapen?

Het is geen wereldnieuws en er hoeft geen kluwen oorlogsverslaggevers op af te worden gestuurd, maar ik verwacht dat BB wel de moeite neemt om in elk geval enkele van deze vragen te stellen (en beantwoorden, indien mogelijk).
Door Hessel (Eigenaar TemplateBuilding) op
SEPA DD zou voor iedere bank gelijk moeten werken. Het kan echter zijn (het is zo) dat de RABO bank specifieke eisen aan een SEPA incasso dan de andere banken. Mijn ervaring is dat de banken de SEPA-standaarden niet exact naleven. Ik kan wel een aantal voorbeelden noemen. Dit veroorzaakt ook de eigenaardigheid dat de ene bank de incasso wel accepteert en de ander niet. Een SEPA-incasso die zo is ingericht zoals de Rabobank wil, werkt gewoon.
De oorzaak ligt echter in het niet exact naleven van de banken van de SEPA-standaarden.
Door Hans (verbaasd) op
Met incasseren en iban is niks mis. Had op 1 feb van dit jaar al rond moeten zijn. iban op zichzelf kan geen reden zijn tot lagere incasso. Ook Rabo incasso op zichzelf niet. Dus wat was de echte reden / oorzaak?? Dit stukje voegt met deze inhoud geen kennis of nieuwswaarde toe. Redactie mag iets kritischer zijn op wat wordt gepubliceerd. Of is redactie leeg / op vakantie?

Afbeelding