Advertentie
financiën / Nieuws

'Starre' gemeenten oorzaak van lege showrooms

Veel autoshowrooms in Nederland staan onnodig leeg. Volgens branchevereniging BOVAG staan ,,starre" bestemmingsplannen van gemeenten alternatief gebruik van showrooms in de weg. Dat bevestigde een woordvoerder van BOVAG na berichtgeving door BNR.

21 februari 2017

Veel autoshowrooms in Nederland staan onnodig leeg. Volgens branchevereniging BOVAG staan ,,starre" bestemmingsplannen van gemeenten alternatief gebruik van showrooms in de weg. Dat bevestigde een woordvoerder van BOVAG na berichtgeving door BNR.

Strikte bestemming
Nederland telt ruim zeshonderd showrooms die leegstaan. Die zijn samen goed voor een oppervlakte van meer dan 700.000 vierkante meter, waarop een zeer strikte bestemming zit. Dat betekent dat in lege showrooms in eerste instantie alleen een ander autobedrijf zich zou mogen vestigen. Voor bijvoorbeeld fietsenmakers, fitnessclubs, supermarkten en restaurants zijn de betreffende panden volgens de regels niet geschikt.

Vooruitziende blik 

De BOVAG pleit onder meer voor meer flexibiliteit in wijzigen van de bestemming nadat een ondernemer het pand heeft verlaten. Ook zouden pandeigenaren zelf een meer 'vooruitziende blik' op vastgoed moeten hebben.


Woz-waarde
Volgens de brancheorganisatie is de Woz-waarde van autopanden in de afgelopen tien jaar met 13 procent gedaald. Dat komt onder meer door het almaar groeiende winkeloppervlak in Nederland, meent de BOVAG. Gemeenten en andere overheden zouden volgens de organisatie alvorens nieuwe plannen te ontwikkelen eens goed naar de huidige voorraad leegstaande panden moeten kijken.

Omgevingswet
De BOVAG put hoop uit de nieuwe wet- en regelgeving binnen de nieuwe omgevingswet die binnenkort van kracht moet worden. Die geeft onder meer gemeenten de ruimte om flexibeler met bestemmingen op zakelijk vastgoed om te gaan. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
In autoland doet zich hetzelfde voor als in kantorenland. Jarenlang is gebouwd voor de leegstand zonder acht te slaan op de duurzaamheidsladder. Nu staat de boel leeg. Misschien dat het vrijgeven van het wietkweken de redding betekent voor de eigenaren van deze pandjes. Bijkomend voordeel is dat het kweekproces zeer transparant wordt.
Eduard Ridder / Coördinator Projecten & Control
De BOVAG maakt eens te meer weer duidelijk een (eenzijdige) belangenorganisatie te zijn. Het is wel erg makkelijk om 'de regels' de schuld te geven. Als het goed is (en dat zal onder het regime van de nieuwe Omgevingswet zeker moeten) zit er ook een ratio achter die regels, bijvoorbeeld het concentreren van winkelvoorzieningen, in plaats van het toestaan van 'weidewinkels'. Ik hoor in het betoog van de BOVAG Jacobse en Van Es doorklinken: Samen voor ons eige, laat de rest de rambam krijge....
Advertentie