Advertentie
financiën / Nieuws

Stadspoort vreest faillissement

Meer dan honderd gemeenten worden mogelijk gedupeerd bij een faillissement van stichting Stadspoort. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) staat een tijdelijke overschrijding van het lopende krediet niet toe. Directeur Piet van Mourik noemt de situatie ‘te gek voor woorden’.

01 juni 2015

Meer dan honderd gemeenten worden mogelijk gedupeerd bij een faillissement van stichting Stadspoort. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) staat een tijdelijke overschrijding van het lopende krediet niet toe. Directeur Piet van Mourik noemt de situatie ‘te gek voor woorden’.

Contributie
Deelnemende gemeenten raken bij een faillissement hun gezamenlijke contributie van 600.000 euro mogelijk kwijt, acht medewerkers worden ontslagen en ‘een goedwerkend systeem met maatschappelijk belang’, waarmee gemeentelijke professionals kennis uitwisselen, verdwijnt. ‘Gemeenten over het hele land werken samen en hoeven door dit kennisnetwerk van de fysieke ruimte niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Het is eeuwig zonde als dit de vernieling in gaat door een procedureel besluit’, aldus Van Mourik. Volgens de directeur is er geen bancair risico verbonden aan het tijdelijk overschrijden van het krediet, ‘de beslissing van BNG is louter procedureel.’

Tijdelijke situatie 

 ‘Stadspoort heeft geen winstoogmerk en heeft een lening bij BNG’, legt van Mourik uit. ‘Twee jaar geleden hebben we enkele noodzakelijke investeringen gedaan die een verdubbeld gebruik van het kennisnetwerk tot gevolg hadden. We hebben nu alleen kosten om operationeel te blijven, die worden gefinancierd met inkomsten die in een korte periode komen.’ Na de herindelingen verloor StadsPOORT enkele gemeenten, waardoor de inkomsten terugliepen. ‘Maar dat is geen punt, voor het einde van dit jaar krijgen we inkomsten en overschrijden we ons krediet niet meer. Het is een tijdelijke kwestie zonder bancair risico.’

Oproep aan gemeenten 

Door de overschrijding moet Stadspoort een faillissementsprocedure in, tenzij een partij garant will staan. Van Mourik hoopt dat er gemeenten zijn die dat willen doen en doet daarom een noodoproep. ‘Het hoeft niets te kosten. Garant staan tot we aan het einde van het jaar geen overschrijding meer hebben is voldoende. Er is wekenlang gesproken met BNG, maar dit is de enige optie. De BNG zit helaas gevangen in de regelementen die door de Nederlandse Bank zijn opgelegd. Een garantstelling door gemeenten is dus noodzakelijk: er werken dagelijks 2300 ambtenaren in Stadspoort, er zijn acht arbeidsplaatsen die verloren gaan en Stadspoort heeft een maatschappelijk waarde die op landelijke schaal miljoenen bespaard door samenwerking en kennisdeling.’ Van Mourik heeft goede hoop dat er een goede afloopt komt. ‘Ik ben een optimistisch type. Wanneer gemeenten zich melden om garant te staan is er een grote kans dat we door kunnen met de stichting.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roeland van der Vliet / Teamleider Communicatie
In reactie op dit nieuws kregen wij van veel van onze deelnemende gemeenten positieve reacties en steunbetuigingen. Zij riepen om een brandbrief op te stellen gericht aan de Bank Nederlandse Gemeenten die namens het College van B&W verstuurd kan worden. Een concept-tekst voor deze brief hebben wij inmiddels op onze website geplaatst:



http://www.stprt.nl/stadspoort/brandbrief-bank-n …
Pierre
Ik heb toch het idee dat we maar een stukje van het hele verhaal hebben.
BNG heeft namelijk een behoorlijke rating en die ontleent ze aan het feit dat ze tot soms tot op het idiote af zekerheid op zekerheid stapelt.
Een ondernemingsplan wordt vooraf gewogen op risico's. Daar zal het ontvangstrisico echt wel bij hebben gezeten.
Maar wellicht blijven de ontvangsten veel langer uit en wordt de bank ongeduldig?
Als de stichting opeens de pers opzoekt en brandbrieven gaat sturen heeft ze de ernst van de situatie behoorlijk verkeerd ingeschat.

Wat is nu het echte verhaal?

Maar feit blijft dat BNG hiermee een deel van haar eigen eigenaren ook klem zet, zonder met die partijen eens vooraf een overleg aan te gaan.
Communicatie is ook een vak....
Advertentie