Advertentie
financiën / Nieuws

Sluiting dreigt na uitblijven reparaties Pier

De gemeente Den Haag dreigt de Pier van Scheveningen te sluiten als de curator niet onmiddellijk zorgt voor reparaties die nodig zijn.

30 september 2013

Badgasten kunnen binnenkort misschien niet meer over de beroemde Pier van Scheveningen lopen. De pier is begin dit jaar failliet verklaard. De gemeente Den Haag eiste dat de curator voor 1 oktober allerlei reparaties zou laten uitvoeren, maar dat is niet gebeurd. Dinsdag inspecteert de brandweer de pier. Sluiting is een optie.

Hoge hoed
De gemeente Den Haag en curator Marc Udink wijzen maandag vooral naar elkaar. ,,De curator is aan zet. Hij is verantwoordelijk voor de pier, hij zal het moeten repareren’’, zegt een gemeentewoordvoerster. Udink laat weten dat hij geen geld heeft voor reparaties. ,,Ik wacht af wat er uit de hoge hoed komt.''

Gemeente moet het doen
Udink zegt te hopen ,,dat de gemeente het goede doet, dat de huurders geen schade lijden en gewoon kunnen blijven functioneren''. Hij noemt het poffertjesrestaurant op de pier als voorbeeld: ,,Dat moet gewoon open kunnen blijven. Bij sluiting is die man zijn nering kwijt, dat moet je volgens mij niet zo doen.''

Veiling afgeblazen
De pier is rond 1960 gebouwd. In 1991 kwam het voor het symbolische bedrag van 1 gulden in handen van het Van der Valkconcern. Begin dit jaar werd het bouwwerk failliet verklaard. Vorige week zou het geveild worden, maar de bieding ging niet door. Volgens curator Udink waren er enkele geïnteresseerden, maar had niemand van hen zich aangemeld voor de veiling.

Achterkamertjesgesprekken
Udink vestigt zijn hoop nu op achterkamertjesgesprekken. Hij zegt dat er ongeveer 20 gegadigden zijn. Met vijf van hen wil hij gaan onderhandelen. ,,Binnen 2 jaar is de pier verkocht'', zegt hij.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Den Haag moet ophouden met Haagse bluf. Pas bestuursdwang toe als je zeker van je zaak bent en verhaal op de eigenaar/curator! Al zeker 25 jaar verpaupert de pier. En de gemeente doet feitelijk niets. Een pier is een golfbreker waarbij de elementen vrij spel hebben. Dure bebouwing erop vergt duur onderhoud. Iets wat Den Haag zelf verzaakt heeft. Van der Valk kreeg een soort van bouwval in bezit en heeft dat slim maximaal uitgenut. Natuurlijk wil een ondernemer zijn geld niet kwijt raken. Dan laat je de boel klappen. Hoe naief is Den Haag dan geweest?

Sloop als gemeente de boel, bouw een nieuwe pier, die je nu eenmaal daar nodig hebt, maak er een mooi bestrate wandelpier van met een mooi terras en houd verder op met die luchtfietserijplannen. Zeeweringen kosten geld en daarbij is de overheid zelf aan zet. Op de Zeeuwse waterkering bouwen ze ook geen okura-hotel met grote zweefmolen ernaast...Bovendien vraag ik me af wat nieuwe attracties nog toevoegen als ik in de zomer al voor een scheveningse parkeergarage sta te wachten om mijn auto kwijt raken....en die kun je dan ongeveer terugkopen, na een dagje strand! Welke investeerder tuint daar nu in?
Jos praat / beleidsmedewerker
De Scheveningse Pier is geen golfbreker cq kustbeveliging. Maar werd in de 60-er jaren neergezet als prubliekstrekker. In een tijd dat Scheveningen nog redelijk goed bereikbaar was en het publiek nog te verrassen was met een bouwwerk als dit. Vijftig jaar later is er veel veranderd en is de vraag actueel of er nog wel een pier in stand gehouden moet worden.

Je moet als ondernemeer wel Kamikazeneigingen vertonen om met deze, inmiddels afgetakelde, zooi iets te willen doen. Ik zie twee opties: afbreken. Of er broedplaats van maken. Denk aan het surfkamp (dat weg moet) en andere alternatieve ondernemingen die geen grote winsten hoeven te maken maar in een behoefte voorzien en leven in de brouwerij brengen.
r van den hoff / directeur
De Pier is nu eenmaal geen cultuur paleis, dus als gemeente stop je daar vooral geen geld in...
Advertentie