Advertentie
financiën / Nieuws

'Sinterklaaswethouder' wil toch niet terug

Ex-wethouder Peter Pustjens van de gemeente Echt-Susteren zegt helemaal niet van plan te zijn om weer wethouder te worden in de Limburgse gemeente. Dagblad De Limburger meldde dit weekeinde dat het CDA-raadslid op 11 mei geïnstalleerd wordt in het nieuwe college van Echt-Susteren. 'De kiezer heeft gesproken, Pustjens kan weer wethouder worden', zei CDA-leider Jos Beckers in de krant.

20 april 2010
Sinterklaas spelen
Pustjens moest, samen met zijn collega Jo Verheesen van de Lijst Samenwerking, begin vorig jaar het veld ruimen, nadat hij dividend-opbrengsten van energiebedrijf Essent had verdeeld onder verenigingen in Echt-Susteren. De gemeenteraad wist nergens van. De oppositie vond het ontoelaatbaar dat de twee wethouders voor Sinterklaas hadden gespeeld met gemeenschapsgeld. Volgens VVD-Kamerlid en Limburger Frans Weekers hoorde de vriendjespolitiek van Pustjens en Verheesen bij een bananenrepubliek. Gouverneur Frissen zei 'diep teleurgesteld' te zijn en burgemeester Akkermans sprak over 'structurele systeemfouten in de gemeente'.

Meeste stemmen
De CDA-fractie in Echt-Susteren is echter altijd achter Pustjens blijven staan en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart behaalde hij als lijstduwer de meeste voorkeursstemmen. Ook ex-wethouder Verheesen keerde als lijstduwer terug in de gemeenteraad. Maar een terugkeer in het college van Echt-Susteren zit er volgens Pustjens niet in.

Show
Het populairste CDA-raadslid: 'Er staat in de krant dat ik weer wethouder word. De Limburger heeft dat ervan gemaakt. Een aantal fractiegenoten heeft mij kandidaat gesteld, maar het voorstel moet nog in de CDA-fractie worden besproken. Vervolgens zou het in de raad moeten komen. De raadsfracties in onze gemeente vinden dat ik terug moet komen, maar ik moet nog de afweging maken. Ik bepaal het namelijk wel zelf en ik heb voor mijzelf weinig tot niets aan een nieuw wethouderschap. U kunt ervan uit gaan dat ik het niet doe, maar iedereen mag schrijven wat hij wil. Ik heb al zoveel meegemaakt in die Sinterklaas-affaire. Iedereen schreef maar en schreef maar, maar niemand wist waarover het ging. Er is zelfs een Kamerdebat over geweest, maar elke fractie in onze raad vindt nu wél dat ik terug moet komen. Er wordt weer een show van gemaakt.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. v.d. Kerkhof / pvda-lid
Pustjens beweert:
"De raadsfracties in onze gemeente vinden dat ik terug moet komen".
Dit is pertinent niet zo.
Aangezien de fracties van CDA en LS het voor het zeggen hebben (samen 12 van de 23 zetels) en andere fracties niet bij voorbaat zichzelf buitenspel willen zetten bij de coalitie-onderhandelingen, hebben veel fracties aangegeven weliswaar grote moeite te hebben met een terugkeer van Pustjens, maar het niet te beschouwen als een breekpunt voor eventuele deelname aan de coalitie. Pustjens vertaalt hier onmacht in liefde.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Das dus geen onmacht maar slappe knieen van alle fracties. Weten we dat ook weer.
Sporenwolf
Pustjens heeft op de Limburgse radio letterlijk gezegd: "Als ik word voorgedragen en men wil dat, dan ga ik weer gewoon aan de gang als wethouder."
Vraag is dus waar hij heeft gejokt: op de radio of bij 'Binnenlands Bestuur'?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wie was het ook alweer, die zich in Oostenrijk op verzoek van het volk vanuit het noorden liet binnenhalen... Deze truc is zoooo oud.
Advertentie