of 59250 LinkedIn

Schappen meer kwijt aan lonen

Waterschappen zijn steeds meer geld kwijt aan het loon voor hun medewerkers. De totale loonsom bedraagt ongeveer 635 miljoen euro. Dat blijkt uit de HR-Monitor 2014 van de sector waterschappen.

Waterschappen zijn steeds meer geld kwijt aan het loon voor hun medewerkers. De totale loonsom bedraagt ongeveer 635 miljoen euro. In vergelijking met 2012 is dat een toename van 8,5 procent.

Dat blijkt uit de HR-Monitor 2014 van de sector waterschappen. Net als in 2012 zit het overgrote deel, bijna 70 procent van de werknemers, in de schalen 7 tot en met 11, met een piek in schaal 10. Steeds meer medewerkers hebben de eindschaal bereikt. Eind 2014 zat 65 procent van de werknemers bij de waterschappen op het maximum, een stijging van 2 procent ten opzichte van 2012.

In totaal steeg de gemiddelde leeftijd in de sector sinds 2012 met 1,3 jaar tot 47,8 jaar. In  vergelijking met de landelijke beroepsbevolking is het aantal jonge werknemers beperkt: 11 procent is jonger dan 35 jaar, terwijl dit landelijk op 36 procent ligt.

Mannenwereld
De instroom van nieuwe medewerkers bedroeg in 2014 4,2 procent. Die bleef  daarmee nagenoeg onveranderd ten opzichte van 2012. Het uitstroompercentage – het percentage werknemers dat de organisatie verlaat – daalde in dezelfde periode van 4,7 naar 3,8 procent. Het betreft voornamelijk oudere medewerkers die met pensioen gaan.

De sector waterschappen is en blijft duidelijk een mannenwereld. Eind vorig jaar was 72  procent van alle werknemers een man. Slechts 28 procent is van het  vrouwelijke geslacht. Het aandeel vrouwen blijft daarmee onveranderd  ten opzichte van 2012. Het aantal vrouwelijke leidinggevenden nam wel toe tot 21 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard (waterschapper) op
Nee, zit hem in het uitbesteden. 25% van werk wordt uitbesteed en die souperen 50% van het budget. Projectleiders die meer verdienen dan SD.
Door Evert op
Minima en asielzoekers schijten net zoveel als een ander. Gewoon betalen dus. Dat neemt niet weg dat miljoenen euro's aan ivoren torens wordt besteedt en aan topsalarissen vannzakkenvullende bestuurders. Daar eerst flink op bezuinigen. Een drol heeft ook geen goud randje.
Door dat is niet schappelijk op
Wordt er onder andere daarom bij sommige waterschappen bezuinigd op de kwijtschelding van minima, die toch al niets te makken hebben?? Zij krijgen soms zelfs helemaal geen kwijtschelding meer als de plannen doorgaan.
Door p op
Goh verrassend, de ambtenaren bij de waterschappen hebben het naar het zin bij hun werkgever en blijven er dus ook gewoon werken.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Kijk dat is nu weer verbazingwekkend knap:
allemaal fusies bij het waterschap.
Maar waar het omging :beperking van de lasten
werden ze steeds duurder, al die gasten
en hielden ze de burger voor de lap.

Nieuwe paleizen, slechts eenmaal gebruikt
steeds groter alsof men het ruikt.
Salarisschalen van dijkgraven en gravinnen
de hoofdprijs is minder als je die zou winnen
maar teveel betaald, zeg ik heel besmuikt.
Door Roerdomp op
De loonstijging zit 'm waarschijnlijk in de niet genoemde 30% vanaf schaal 10.