Advertentie
financiën / Nieuws

Ruim helft EU-subsidies naar Randstad

Een geavanceerde database van bureau ERAC geeft eindelijk antwoord op waar Europese subsidies in Nederland precies terechtkomen. Vanaf het begin van de huidige programmaperiode 2014-2020 is voor 4,7 miljard euro aan Brussels geld in ons land terechtgekomen.

18 april 2019
ingepakt-geld.jpg

De meeste EU-subsidies komen terecht in de Randstad. Zuid-Holland is de onbetwiste koploper. Drenthe en Friesland profiteren het minst.

Een geavanceerde database van bureau ERAC geeft eindelijk antwoord op waar Europese subsidies in Nederland precies terechtkomen. Vanaf het begin van de huidige programmaperiode 2014-2020 is voor 4,7 miljard euro aan Brussels geld in ons land terechtgekomen. Ruim een kwart daarvan blijkt in Zuid-Holland geland. Op ruime afstand volgen Noord-Holland en Brabant, de provincies met daarin mainports Schiphol en Eindhoven. Vanwege de aanwezigheid van (vooral) Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit doet Gelderland nauwelijks onder voor Brabant. Drenthe, Zeeland en Friesland weten de EU-potten aanmerkelijk minder vaak te vinden.

Hengelo koploper
Waar de gemeente Amsterdam in harde euro’s tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2019 het meest ophaalde – ruim 30 miljoen – incasseerde het Overijsselse Hengelo in diezelfde periode het hoogste bedrag per inwoner: 150 euro. Vier projecten laten er de kassa rinkelen. De gemeenten West-Betuwe en Gorinchem vormen in die ranglijst de hekkensluiters. Hun Europese oogst blijft in de huidige programmaperiode vooralsnog steken op 6 euro per inwoner.

Ambities
De concrete aanleiding voor het opzetten van de database was een passage in het coalitieakkoord 2015-2019 van de provincie Limburg. Daarin verwoordde het college van Gedeputeerde Staten de ambitie om in vier jaar tijd minimaal 100 miljoen euro aan Europese subsidie naar Limburgs grondgebied te halen. Op zijn vraag hoe ze dat dachten te meten, kreeg ERAC-directeur Vincent Ketelaars uit Maastricht een duidelijk antwoord: ‘geen idee’. Eigenlijk precies de reactie die hij had verwacht. Er was hier en daar weliswaar informatie te vinden, maar niet geüniformeerd en zeker niet bruikbaar. Met ERAC was hij al langer doende informatie over die ‘neerslag’ toegankelijk te maken om zo de betekenis van de EU voor Nederland in euro’s herkenbaar in beeld te brengen. ‘Erg plat natuurlijk, want het binnenhalen van Europese euro’s is geen doel op zich, maar een middel om gestelde ambities te bereiken. Maar het geeft wel houvast’, zegt hij.

Arbeidsplaatsen
De meetmethodiek is dusdanig verfijnd dat niet alleen per provincie, maar bijvoorbeeld ook per gemeente, waterschap en andere organisatietypes kan worden vastgesteld hoeveel Europese euro’s er precies belanden – desgewenst uitgesplitst naar bestuurlijke thema’s waaraan ze zijn gekoppeld. En de database geeft ook inzicht in het aantal arbeidsplaatsen dat het Europese geld schept: sinds 2014 zijn dat er 107.600.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week (inlog)


Eu-subsidie per provincie*

Provincie

Europese subsidie

Drenthe

€ 49.540.524

Flevoland

€ 67.720.482

Friesland

€ 63.788.605

Gelderland

€ 578.111.762

Groningen

€ 289.183.394

Limburg

€ 290.670.512

Noord-Brabant

€ 577.873.751

Noord-Holland

€ 776.598.218

Overijssel

€ 285.871.206

Utrecht

€ 408.961.280

Zeeland

€ 98.604.694

Zuid-Holland

€ 1.250.642.100

Totaal

€ 4.737.566.528

 

Top-10 Subsidie voor gemeenten als subsidieontvanger, per inwoner*

Rang

Gemeente

 Europese subsidie

1

Hengelo

 € 150

2

Kerkrade

 € 135

3

Middelburg

 € 93

4

Zaltbommel

 € 70

5

Eindhoven

 € 56

6

Vaals

 € 55

7

Groningen

 € 53

8

Breda

 € 48

9

Rotterdam

 € 46

10

Beuningen

 € 45

*Bron: ERAC

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ronald prins / manager energietransitie
Zuid Holland is net iets minder dan een kwart van Nederland. Zou dat er iets mee te maken hebben.?
GJ
Dit levert wel een stevig vertekend beeld op door de onderzoekssubsidies voor de NLse universiteiten (waarvan er de meeste in Zuid-Holland zitten en niets in bijv. Flevoland en Drenthe). Die lopen in de tientallen miljoenen per jaar per instelling (RUG/UMCG bijv. meer dan 40 miljoen euro per jaar). Voor lokale en regionale bestuurders is het interessanter om deze cijfers te zien als de grote kennisinstellingen buiten beschouwing worden gelaten.
Toine Goossens
Het geld voor dit onderzoek is nuttig besteed als de samenleving provinciale bestuurders aan gaat spreken over de onzin die zij ventileren om in de gunst van kiezers te komen.



Niet alleen rechts kraamt onzin uit, maar ook het midden en links.



Gemeente- en provincie bestuurders van Groningen hebben Nederland op de kast gejaagd omdat er huizen die verzakken. Nu in heel Nederland huizen blijken te verzakken hoor je ze niet meer.

Ondertussen is Nederland afhankelijk van Russisch gas, dus van Poetin geworden. De moraal die die man er op na houdt is verachtelijk.

We weten dat, maar daar doen we niets mee, nee we volgen de Groningse bestuurders in hun jacht op zelfzucht. Ook die zelfzucht is verachtelijk.
Paul / projectleider
Wat zegt dit nu?

Hebben de subsidies uiteindelijk geholpen om het gewenste doel te bereiken?
sivert dieters
een en andermaal het bewijs dat er duidelijk kloof bestaat in dit land ; Groningen levert aardgas lijdt schade lijdt ellende en de Randstad gaat er met de Europese buit vandoor GAAF LAND
Advertentie