Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdam maakt einde aan tekort uitkeringsgelden

De gemeente Rotterdam is er in geslaagd het tekort op het bijstandsbudget terug te dringen. Mogelijk houdt de gemeente zelfs geld over op het budget.

29 oktober 2013

Rotterdam heeft het tekort op de sociale uitkeringen flink teruggedrongen. Bedroeg het tekort in 2011 nog 91 miljoen euro, in 2014 houdt de gemeente mogelijk zelfs geld over. Dat becijfert de Rekenkamer Rotterdam in het dinsdag uitgebrachte rapport Uitkomen met inkomen.

Binnen de perken
Dat het Rotterdam lukt om de uitkeringslasten binnen de perken te houden, komt door de zoekperiode die de gemeente aanvragers van een uitkering oplegt. In 2012 had 22 procent van de Rotterdammers die een uitkering hadden aangevraagd, na die 4 weken geen steun meer nodig.

Financiële reserve
Voor 2014 denkt het college 26 miljoen minder uit te keren dan het voorlopig toegekende rijksbudget van 604 miljoen. Om toekomstige tekorten op te vangen willen B en W een financiële reserve opbouwen. Dit ‚,schommelfonds’’ vindt de Rekenkamer, die nog wel rekening houdt met een beperkt tekort, niet wenselijk. De noodzaak om de uitgaven te beheersen zou dan minder worden gevoeld.

Break-even
Wethouder Marco Florijn (werk en inkomen) zegt: ,,De praktijk wijst uit dat de maatregelen werken. Het tekort is teruggebracht naar break-even in 2013. Toch zijn er nog steeds te veel Rotterdammers afhankelijk van een bijstandsuitkering. Die blijven we proberen aan het werk te helpen.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie