Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdam bezuinigt op ambtenaren

De komende vier jaar gaat Rotterdam fors bezuinigen, oplopend van ruim 35 miljoen euro in 2015 tot 85 miljoen euro in 2018. Daarvoor wordt niet alleen gesneden in het ambtelijk apparaat, maar ook in de ondersteuning van de zwakkeren in de Rotterdamse samenleving. Dat is duidelijk geworden tijdens een presentatie van het werkprogramma van het college voor de komende 4 jaar.

25 september 2014

De Rotterdam gaat de komende 4 jaar fors bezuinigen, oplopend van ruim 35 miljoen euro in 2015 tot 85 miljoen euro in 2018. Daarvoor wordt niet alleen gesneden in het ambtelijk apparaat, maar ook in de ondersteuning van de zwakkeren in de Rotterdamse samenleving.

Werkprogramma Dat is duidelijk geworden tijdens een presentatie van het werkprogramma van het college voor de komende 4 jaar. Daarin zitten de partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA. Zij bezuinigen volgend jaar ruim 11 miljoen euro op maatschappelijke ondersteuning, oplopend tot ruim 24 miljoen euro in 2018.


Stadsvernieuwing

Tegelijk wordt er ook ruim 30 miljoen euro geïnvesteerd in 2015, oplopend tot ruim 77 miljoen euro in 2018. Dat geld gaat onder meer naar stadsvernieuwing, onderwijs, verkeer en vervoer. Zo willen de partijen Rotterdam nog schoner hebben, moet de luchtkwaliteit worden verbeterd en de herrie in de stad verminderd. Daarnaast moet de havenstad fietsvriendelijker worden.


Bijstand

Het aantal Rotterdammers in de bijstand moet over 4 jaar zijn teruggebracht van nu 38.000 naar 26.000. En wie wel een bijstandsuitkering heeft, moet daar wat voor terugdoen. Ook moet Rotterdam nog veiliger worden dan het afgelopen jaren al is geworden. Het gaat dan vooral om de wijken die als de minst veilige in de Maasstad bekendstaan.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Wie een uitkering (ongeacht welke) heeft, moet daar iets voor terugdoen. Maak het eens concreet; wie een bijstands-/ww-uitkering heeft en fysiek in staat is om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, wordt dagelijks 4 uur (bij voorkeur 08.00 - 12.00 uur zodat men geen tijd verslaapt), ingezet door de overheid voor vrijwilligerswerk wat niet onder de reguliere betaalde arbeid valt (voorlezen/wandelen/winkelen met bejaarden/schilderen dierenverblijven in parkjes/opknappen openbare scholen etc.). Indien men zich hier niet voor wenst in te zetten/men opzettelijk kansen laat liggen om ingezet te worden (attitudeprobleem), wordt (dus niet: kan!) de uitkering gekort/beeindigd. We verwachten van iedereen in Nederland een positieve constructieve bijdrage! Laat hangjeugd een eigen veld en wijkgebouw bouwen, m.a.w. zet ze aan het werk; jullie willen iets, jullie krijgen de tools, maar het werk is aan jullie! Alles wordt afgevangen en opgevangen, men hoeft nog enkel de grieven aan te geven of gewoon lastig te zijn en overlast te veroorzaken om de overheid te laten springen; "want het is zo zielig/ze kunnen er niets aan doen etc."; BS; handjes uit de mouwen!
Tim / Mens
De bijstand (WWB) is een grondrecht (kijk maar in onze Grondwet). Het is daarom niet mogelijk mensen zonder inkomsten langer dan drie maanden uit te sluiten van inkomsten vanuit de WWB, mits uiteraard er geen sprake is van fraude, zwart werken of inkomsten door grote erfenis of zo. De WW heeft een verzekeringselement in zich. De vraag is dan ook of er voldoende grond is voor verplicht vrijwilligerswerk met daarbij de stok achter de deur van niet ontvangen WW indien de WW-er weigert dat vrijwilligerswerk te doen. Het is volgens mij wat complexer dan veel mensen denken. Daarnaast moet je goed opletten dat je geen betaalt werk verdringt met 'vrijwilligerswerk' wat eigenlijk in de basis betaalt werk is. Dat gebeurt nu veel met zgn. participatieplaatsen. In de zorg is dit veelvuldig misbruikt. Dan ben je nog verder van huis. WWB-ers op participatieplaats en eerst de medewerkers ontslaan. Dan betaalt de gemeenschap dus dubbel!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Tim: wetten kunnen aangepast worden aan de tijd en aldus de rechten die daaraan worden ontleend (alleen al om te waken voor ontwrichting van de maatschappij). Ik ben het zeker met je eens als het gaat om de juiste definiering van vrijwilligerswerk en ben fel tegenstander van eerst ontslaan en dan tegen lager weer in dienst nemen (TNT en bepaalde zorg geven hier heel slecht voorbeeld, ik zou bijna zeggen walgelijk wanbeleid). Daarnaast ben ik absoluut voorstander van vast dienstverband boven uurtje factuurtje van de gediplomeerde ZZP'er in de zorg, dit kost enorm veel geld; ze hebben dezelfde kostenverslindende structuur overgenomen als de "ondernemer"chirurgen. Daarnaast is er binnen de centra veel aandacht te geven waardoor bejaarden zich minder eenzaam gaan voelen (onzin om dit als betaald werk te betitelen) of meehelpen met het onderhoud van het dierenverblijf van een openbaar park of speeltuintje. Het is belachelijk dat menskracht niet wordt ingezet waar we uiteindelijk wel allemaal voor betalen. En natuurlijk, iedereen kan aan alles verdienen en er is overal wel een bedrijf voor te vinden, echter we kunnen ons, zeker qua publieke ruimte, veel besparen als hiernaar wordt gekeken. Daarnaast krijg je ook een energiestimulans en is er weinig tijd meer om rond te hangen.
P.Pluim
Je kunt minstens de helft van de ambtenaren ontslaan. Want ze houden elkaar bezig en verschaffen zichzelf daardoor meer werk. Dat weet ik uit ervaring. Vooral op het management en ondersteunende diensten is direct bezuiniging mogelijk.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Pluim: goed om te zien dat er in ieder geval eentje gesaneerd is; u! "minstens de helft..""uit ervaring", zeker op ..."; Als u op deze manier uw werk heeft vervult, is het maar goed dat u er niet meer werkt. Dat er opnieuw gekeken mag worden naar invulling van werk, absoluut, wordt al gedaan. Echter het ambtenarenapparaat is geent op de geweldige hoeveelheid verwachtingen en behoeften vanuit de maatschappij en soms is dat in het verleden ook gecreeerd simpelweg omdat het kon. Daar waar er eens niet wordt opgenomen of voldoende uitleg volgt, hangt men direct het hele apparaat aan de hoogste boom en kan er bezuinigd worden?!?! Er is bezuinigd en daardoor wordt er weleens niet opgenomen en heeft men soms wat meer tijd nodig voor inhoudelijke beantwoording. En ja, er zijn onderdelen die onder de loep moeten, waarschijnlijk maakte u daar deel van uit. Gelukkig heeft u nu een baan waarin u vast beter tot uw recht komt, het staat echter niet kies om uw voormalig werkgever en collega's te bashen.
Gerrit
Saneren is ook in Rotterdam overbodig. Ze hollen vanzelf wel de deur uit nu de economie aantrekt en gelet op het feit dat de gemeenteambtenaren acht jaar lang achter elkaar een poot zijn uitgedraaid door de VNG en de FNV en dit vrijwel zeker voortduurt zolang heren als Pluim zich als hoogleraar verkiesbaar stellen.
Sjaak
Met Leefbaar Rotterdam viert de stupiditeit hoogtij in de Maasstad. Amputatie van een deel van de ambtelijke organisatie leidt tot mank gaan van het gemeentebestuur. Enerzijds is dat slecht voor de gemeente en zodoende voor de burgers. Anderzijds kan het tot de val van het gemeentebestuur voeren. Dat biedt dan duidelijkheid, maar het zal de burgers niet ten goede komen. Die moeten zich (als nuchtere Rotterdammers), overigens, bezinnen en bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen vooral niet op Leefbaar Rotterdam stemmen.
Henk Bongers / burger
@Tip

Makkelijk reageren hè wanneer je zelf niets te kort komt. Verrassend om de kortzichtige zienswijze geëtaleerd te zien. Een echte VOC mentaliteit maar dan alleen gezien vanuit de graaier.

Jammer dat je de plank niet alleen misslaat maar dat je hem klaarblijkelijk ook nog voor je kop hebt.

Egbert ten Hoeve / vuttende (semie) ambtenaar vmlg sr adviseur trainer crismanagement
De oneliners die ik in sommige commentaren lees doen mij herinneren aan de tijd, dat ik zelf in een gemeentehuis mocht werken. Ik vroeg me wel eens af waarom men dergelijke vaak negatief en soms grappig bedoelde opmerkingen wilde maken. Verder deed het mij/ons niets en als we er al belangstelling voor hadden werd de opmerking of de brief aan het prikbord 'humor van deze week gehangen'.

Ik heb veel contacten opgebouwd met aannemers, tuinonderhoudsbedrijven, fabrieken, etc. Ondanks mijn grote vertrouwen in de efficiëncy van bedrijven (een doel: Geld verdienen), bleek mij toch vaak, dat er minuten of uurtjes gevonden werden om andere dingen te doen dan waarvoor men betaald werd. Het verschil is alleen, dat men een probleem met de overheid omzet naar een negatieve houding ten opzichte van de ambtenaren.

Als je weet, dat een bril niet meer hoeft te kosten dan een paar tientjes, zeurt niemand er over als je toch in de winkel verlaat met een rekening van meer dan 500 euro. Als je bij de apotheek nieuwe medicijnen haalt, krijg je op je rekening een bedrag van iets meer dan 6 euro te zien, die jezelf moet betalen (eigen risico). Ook al heeft de baliemedewerkster alleen goedemorgen gezegd, moet je toch betalen. Geen sterveling die z'n mond opendoet zelfs de zorgverzekeraar niet.

Als je het niet eens bent met overheidsbeslissingen zijn er wegen genoeg om daar iets tegen te doen. Succes of geen succes uiteraard. Ik verwacht overigens van elk gemeentebestuur, dat men zuinig omgaat met onze belastingcenten en efficiënt te werk gaat. Meebetalen aan een voetbalclub waar voetballers rondlopen die wel af en toe een doelpunt zetten, mag daarom direct worden stilgezet. Ambtenaren van klussen afhalen waar het bestuur geen heil meer in ziet vindt ik dus geweldig. Burgers zien dat wel eens als afbraak. Ik heb geleerd, dat burgers geen inzicht hebben in het gemeentelijk apparaat en ook niet in het bedrijfsleven.

Juist in die laatste sector lopen de graaiers rond die door hun raad van commissarissen worden bevoordeeld. Een week in dienst en dan al de ontslagpremie opstrijken. Hoe kan dat mogelijk zijn. En wij maar betalen aan de dure producten van dat bedrijf,
True
De overheid is een baantjesfabriek, sociale werkplaats voor linkse zakkevullers en andere klaplopers.
faber
Ik stel voor dat alle werkenden die hier zo hartstochtelijk pleiten voor een desnoods verplichte tegenprestatie morgen naar hun baas gaan met de melding: ontsla mij. Dan naar het UWV gaan en zeggen: stuur me terug naar mijn oude baas om daar mijn oude baan weer terug te krijgen maar nu als vrijwilligerswerk.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Henk Bongers: ??? Ik reageer op iemand die vindt dat het halve ambtenarenapparaat eruit kan waarbij ik aangeef zijn mening niet te delen. En hoezo "zelf niets te kort..", "graaiers" "VOC..."?
lokale gemeenteboy
Ons personeel is onze grootste asset. Helaas staat financieel gezien personeel vaak alleen als kostenpost op de balans, niet als asset (= bedrijfsmiddel, bezit) op de balans. In economisch mindere tijden hebbend financiële mensen vaak meer macht, dus slaan de spreadsheetfundamentalisten hun slag. Personeel is grote kostenpost dus...



Maar in tijden van omzetstijging gerealiseerd door kennis van mensen juist winst. Menselijk kapitaal (= kennis, vaardigheden en kunde) Dit moet op de balans, voor een realistischer afweging. !!!!!!!!!!!!!!!
janus
D'66 komt aan de macht en gelijk gaat het de verkeerde kant op. Alsof de mensen vrijwillig in de bijstand zitten. Iets terugdoen voor een uitkering: betekent dat men ontslagen wordt en dat men dan het werk met behoudt van uitkering vrijwillig moet gaan doen. Belachelijk... pas op dra d'66 mag besturen wordt het een puinhoop...



Verder wordt vergeten dat een ambtelijk apparaat nodig is. Of mogen ze terugkomen als vrijwilliger? Als het aan rechts (vvd en d'66) ligt wordt het werk van 100 man door één persoon gedaan en we zien waartoe dat leidt zoals bij de belastingsdienst waar de vvd'er Weekers de baas was: opgepoetste controlecijfers... heerlijk: rechts. Wordt tijd dat het neoliberalisme als een misdaad tegen de menselijkheid wordt gezien en de neoliberalen levenslang gaan krijgen. Wat een zootje bij rechts...
Advertentie