of 59232 LinkedIn

Rotterdam bezuinigt op ambtenaren

De komende vier jaar gaat Rotterdam fors bezuinigen, oplopend van ruim 35 miljoen euro in 2015 tot 85 miljoen euro in 2018. Daarvoor wordt niet alleen gesneden in het ambtelijk apparaat, maar ook in de ondersteuning van de zwakkeren in de Rotterdamse samenleving. Dat is duidelijk geworden tijdens een presentatie van het werkprogramma van het college voor de komende 4 jaar.
14 reacties

De Rotterdam gaat de komende 4 jaar fors bezuinigen, oplopend van ruim 35 miljoen euro in 2015 tot 85 miljoen euro in 2018. Daarvoor wordt niet alleen gesneden in het ambtelijk apparaat, maar ook in de ondersteuning van de zwakkeren in de Rotterdamse samenleving.

Werkprogramma
Dat is duidelijk geworden tijdens een presentatie van het werkprogramma van het college voor de komende 4 jaar. Daarin zitten de partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA. Zij bezuinigen volgend jaar ruim 11 miljoen euro op maatschappelijke ondersteuning, oplopend tot ruim 24 miljoen euro in 2018.


Stadsvernieuwing

Tegelijk wordt er ook ruim 30 miljoen euro geïnvesteerd in 2015, oplopend tot ruim 77 miljoen euro in 2018. Dat geld gaat onder meer naar stadsvernieuwing, onderwijs, verkeer en vervoer. Zo willen de partijen Rotterdam nog schoner hebben, moet de luchtkwaliteit worden verbeterd en de herrie in de stad verminderd. Daarnaast moet de havenstad fietsvriendelijker worden.


Bijstand

Het aantal Rotterdammers in de bijstand moet over 4 jaar zijn teruggebracht van nu 38.000 naar 26.000. En wie wel een bijstandsuitkering heeft, moet daar wat voor terugdoen. Ook moet Rotterdam nog veiliger worden dan het afgelopen jaren al is geworden. Het gaat dan vooral om de wijken die als de minst veilige in de Maasstad bekendstaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door janus op
D'66 komt aan de macht en gelijk gaat het de verkeerde kant op. Alsof de mensen vrijwillig in de bijstand zitten. Iets terugdoen voor een uitkering: betekent dat men ontslagen wordt en dat men dan het werk met behoudt van uitkering vrijwillig moet gaan doen. Belachelijk... pas op dra d'66 mag besturen wordt het een puinhoop...

Verder wordt vergeten dat een ambtelijk apparaat nodig is. Of mogen ze terugkomen als vrijwilliger? Als het aan rechts (vvd en d'66) ligt wordt het werk van 100 man door één persoon gedaan en we zien waartoe dat leidt zoals bij de belastingsdienst waar de vvd'er Weekers de baas was: opgepoetste controlecijfers... heerlijk: rechts. Wordt tijd dat het neoliberalisme als een misdaad tegen de menselijkheid wordt gezien en de neoliberalen levenslang gaan krijgen. Wat een zootje bij rechts...
Door Gert-Jan van de Bovenkamp (Adviseur) op
Ons personeel is onze grootste asset. Helaas staat financieel gezien personeel vaak alleen als kostenpost op de balans, niet als asset (= bedrijfsmiddel, bezit) op de balans. In economisch mindere tijden hebbend financiële mensen vaak meer macht, dus slaan de spreadsheetfundamentalisten hun slag. Personeel is grote kostenpost dus...

Maar in tijden van omzetstijging gerealiseerd door kennis van mensen juist winst. Menselijk kapitaal (= kennis, vaardigheden en kunde) Dit moet op de balans, voor een realistischer afweging. !!!!!!!!!!!!!!!
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
@Henk Bongers: ??? Ik reageer op iemand die vindt dat het halve ambtenarenapparaat eruit kan waarbij ik aangeef zijn mening niet te delen. En hoezo "zelf niets te kort..", "graaiers" "VOC..."?
Door hoekstra (adviseur) op
Ik stel voor dat alle werkenden die hier zo hartstochtelijk pleiten voor een desnoods verplichte tegenprestatie morgen naar hun baas gaan met de melding: ontsla mij. Dan naar het UWV gaan en zeggen: stuur me terug naar mijn oude baas om daar mijn oude baan weer terug te krijgen maar nu als vrijwilligerswerk.
Door west op
De overheid is een baantjesfabriek, sociale werkplaats voor linkse zakkevullers en andere klaplopers.
Door Egbert ten Hoeve (gepensioneerd semi ambtenaar) op
De oneliners die ik in sommige commentaren lees doen mij herinneren aan de tijd, dat ik zelf in een gemeentehuis mocht werken. Ik vroeg me wel eens af waarom men dergelijke vaak negatief en soms grappig bedoelde opmerkingen wilde maken. Verder deed het mij/ons niets en als we er al belangstelling voor hadden werd de opmerking of de brief aan het prikbord 'humor van deze week gehangen'.
Ik heb veel contacten opgebouwd met aannemers, tuinonderhoudsbedrijven, fabrieken, etc. Ondanks mijn grote vertrouwen in de efficiëncy van bedrijven (een doel: Geld verdienen), bleek mij toch vaak, dat er minuten of uurtjes gevonden werden om andere dingen te doen dan waarvoor men betaald werd. Het verschil is alleen, dat men een probleem met de overheid omzet naar een negatieve houding ten opzichte van de ambtenaren.
Als je weet, dat een bril niet meer hoeft te kosten dan een paar tientjes, zeurt niemand er over als je toch in de winkel verlaat met een rekening van meer dan 500 euro. Als je bij de apotheek nieuwe medicijnen haalt, krijg je op je rekening een bedrag van iets meer dan 6 euro te zien, die jezelf moet betalen (eigen risico). Ook al heeft de baliemedewerkster alleen goedemorgen gezegd, moet je toch betalen. Geen sterveling die z'n mond opendoet zelfs de zorgverzekeraar niet.
Als je het niet eens bent met overheidsbeslissingen zijn er wegen genoeg om daar iets tegen te doen. Succes of geen succes uiteraard. Ik verwacht overigens van elk gemeentebestuur, dat men zuinig omgaat met onze belastingcenten en efficiënt te werk gaat. Meebetalen aan een voetbalclub waar voetballers rondlopen die wel af en toe een doelpunt zetten, mag daarom direct worden stilgezet. Ambtenaren van klussen afhalen waar het bestuur geen heil meer in ziet vindt ik dus geweldig. Burgers zien dat wel eens als afbraak. Ik heb geleerd, dat burgers geen inzicht hebben in het gemeentelijk apparaat en ook niet in het bedrijfsleven.
Juist in die laatste sector lopen de graaiers rond die door hun raad van commissarissen worden bevoordeeld. Een week in dienst en dan al de ontslagpremie opstrijken. Hoe kan dat mogelijk zijn. En wij maar betalen aan de dure producten van dat bedrijf,
Door Henk Bongers (burger) op
@Tip
Makkelijk reageren hè wanneer je zelf niets te kort komt. Verrassend om de kortzichtige zienswijze geëtaleerd te zien. Een echte VOC mentaliteit maar dan alleen gezien vanuit de graaier.
Jammer dat je de plank niet alleen misslaat maar dat je hem klaarblijkelijk ook nog voor je kop hebt.
Door Sjaak (buger) op
Met Leefbaar Rotterdam viert de stupiditeit hoogtij in de Maasstad. Amputatie van een deel van de ambtelijke organisatie leidt tot mank gaan van het gemeentebestuur. Enerzijds is dat slecht voor de gemeente en zodoende voor de burgers. Anderzijds kan het tot de val van het gemeentebestuur voeren. Dat biedt dan duidelijkheid, maar het zal de burgers niet ten goede komen. Die moeten zich (als nuchtere Rotterdammers), overigens, bezinnen en bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen vooral niet op Leefbaar Rotterdam stemmen.
Door Gerben op
Saneren is ook in Rotterdam overbodig. Ze hollen vanzelf wel de deur uit nu de economie aantrekt en gelet op het feit dat de gemeenteambtenaren acht jaar lang achter elkaar een poot zijn uitgedraaid door de VNG en de FNV en dit vrijwel zeker voortduurt zolang heren als Pluim zich als hoogleraar verkiesbaar stellen.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
@Pluim: goed om te zien dat er in ieder geval eentje gesaneerd is; u! "minstens de helft..""uit ervaring", zeker op ..."; Als u op deze manier uw werk heeft vervult, is het maar goed dat u er niet meer werkt. Dat er opnieuw gekeken mag worden naar invulling van werk, absoluut, wordt al gedaan. Echter het ambtenarenapparaat is geent op de geweldige hoeveelheid verwachtingen en behoeften vanuit de maatschappij en soms is dat in het verleden ook gecreeerd simpelweg omdat het kon. Daar waar er eens niet wordt opgenomen of voldoende uitleg volgt, hangt men direct het hele apparaat aan de hoogste boom en kan er bezuinigd worden?!?! Er is bezuinigd en daardoor wordt er weleens niet opgenomen en heeft men soms wat meer tijd nodig voor inhoudelijke beantwoording. En ja, er zijn onderdelen die onder de loep moeten, waarschijnlijk maakte u daar deel van uit. Gelukkig heeft u nu een baan waarin u vast beter tot uw recht komt, het staat echter niet kies om uw voormalig werkgever en collega's te bashen.

Afbeelding