Advertentie
financiën / Nieuws

Rijk veel kwijt aan Heerlen

Inwoners van Heerlen kosten het rijk het meest. Per inwoner gaat er per jaar 3.468 euro uit Den Haag naar de Limburgse gemeente. De landelijk gemiddelde uitkering per hoofd van de bevolking ligt op 1947 euro.

20 november 2015

Heerlen voert de ranglijst van ontvangers aan vanwege de zwakke sociale structuur in combinatie met de centrumfunctie van de stad met de daaraan verbonden hoge kosten. Tegelijkertijd zijn opbrengsten uit de onroerendezaakbelasting (ozb) relatief beperkt, omdat de waarde van woningen laag is. De posities na Heerlen worden ingenomen door Rotterdam, Leeuwarden, Vlissingen en Amsterdam. Dat staat in de Atlas van Rijksuitkering van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nederlandse gemeenten ontvangen via 64 verschillende rijksuitkeringen 33 miljard euro, aldus het COELO. Grote steden en gemeenten in Noordoost-Groningen, Noord-Friesland en Zuid-Limburg krijgen naar verhouding het meeste geld. Slechts drie gemeenten ontvangen minder dan 1000 euro per inwoner: Bloemendaal, Midden-Delfland en Blaricum. Die gemeenten kosten het rijk per inwoner respectievelijk 895, 948 en 990 euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie