Advertentie
financiën / Nieuws

Restauratie goed voor de financiën

In totaal staat twee miljoen vierkante meter monumentenoppervlakte leeg. Het onderzoek laat zien dat investeren in herbestemming of restauratie zowel een positief effect heeft op de marktwaarde van het monument als op de omgeving.

24 april 2015

Restauratie en herbestemming van monumenten hebben een positief effect op financieel, economisch en maatschappelijk vlak. De waarde van het monument stijgt, de aantrekkelijkheid van de omgeving wordt groter en de werkgelegenheid neemt toe.

Dat zijn de voornaamste conclusies van onderzoek naar de financiering van herbestemmingsprojecten in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Vanaf januari 2012 heeft OCW geld beschikbaar gesteld via het Restauratiefonds voor financiering van grootschalige restauratie en herbestemming van rijksmonumenten, de Restauratiefonds-plus-hypotheek.

In totaal staat twee miljoen vierkante meter monumentenoppervlakte leeg. Het onderzoek laat zien dat investeren in herbestemming of restauratie zowel een positief effect heeft op de marktwaarde van het monument als op de omgeving. De aantrekkelijkheid van de omgeving neemt toe op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en toerisme. Daarnaast leveren de herbestemmingstrajecten zowel direct, tijdens de werkzaamheden aan het monument, als indirect, nadat het pand een nieuwe functie heeft gekregen en gebruikers trekt, werkgelegenheid op.

De mate waarin initiatiefnemers de financiering rondkrijgen voor hun project, wordt sterk beïnvloed door de toezegging van het Nationaal Restauratiefonds om een lening te verstrekken. Het geeft andere investeerders vertrouwen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nationaal Restauratiefonds
Het onderzoek is te lezen via de website van het Nationaal Restauratiefonds http://www.restauratiefonds.nl/restauratiefonds/ …
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@ NRf: dank u zeer
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
;-( kan men iets anders verwachten? en waar is het onderzoek te lezen?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Minister Henk Kamp (EZ) kan ook iets leren van het Nationaal Restauratiefonds. Waar blijft bijv. zijn Refolving fonds voor het verstrekken van geldleningen aan het MKB tegen zachte voorwaarden?

Advertentie