Advertentie
financiën / Nieuws

Rekenkamer: niemand weet wat bezuinigingen opleveren

Het kabinet zou alsnog onderzoek moeten doen naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van de belangrijkste bezuinigingen en lastenverzwaringen van de laatste jaren. Die oproep deed de Algemene Rekenkamer maandag.

03 oktober 2016

Het kabinet zou alsnog onderzoek moeten doen naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van de belangrijkste bezuinigingen en lastenverzwaringen van de laatste jaren. Die oproep deed de Algemene Rekenkamer maandag.

Niet duidelijk
De overheidsfinanciën van Nederland zijn na jaren van bezuinigingen verbeterd, maar welke prijs betaalden burgers en bedrijven hiervoor? Dat is volgens het onafhankelijke orgaan dat de overheidsuitgaven controleert, niet duidelijk. De kabinetten-Rutte hebben namelijk nooit bijgehouden wat het effect van al die honderden maatregelen is geweest. 'Zonder deze informatie kan het parlement bij een volgende economische crisis en verslechterende overheidsfinanciën niet afwegen of een aanpak zoals in de afgelopen jaren weer wenselijk is', waarschuwde de Rekenkamer.

Niet meer evalueren
Minster Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet in een reactie weten het met de Rekenkamer eens te zijn dat de effecten van beleid goed in beeld moeten zijn. Hij vindt het een goed idee om voortaan eerder gegevens te verzamelen. Maar de bewindsman voegde daaraan toe geen noodzaak te zien om nog meer te gaan evalueren. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Tis simpel, mensen. Alles wat de bezuinigingen het rijk hebben opgeleverd, is direct of indirect uit de zakken van de burgers gehaald. Bedrijven konden gewoon de lonen verlagen of de prijzen verhogen, burgers zijn de pineut, die konden alleen betalen. Dus dat is dan 47 miljard voor rekening van de burgers, en vast niet de rijkste. Die gingen er elk Rutte-jaar weer op vooruit terwijl de rest achterbleef. Elf miljoen burgers draaien dus op voor 47 miljard. Dat is dan 4300 euro per persoon met modaal of minder. Een gezin van 4 personen is dan dus 17000 euro kwijtgeraakt. Duidelijk. Klaar. Geen onderzoek meer nodig.
doeterniettoe / -
Er staat dus: het kabinet Rutte deed maar wat.

Effectief? Boeit niet, gewoon bezuinigen.

Rampzalig? Niet belangrijk, gewoon bezuinigen.

Mensonterend? Kan Rutte niets schelen, gewoon bezuinigen.



Wat Annemiek al zegt: de bevolking heeft alle klappen opgevangen, de bedrijven hebben de vruchten geplukt maar Rutte en co strijken de winst op.



Walgelijk.
loek / v.m. jur.medew. gsd
quote: Maar de bewindsman voegde daaraan toe geen noodzaak te zien om nog meer te gaan evalueren. ==Nog meer evalueren veronderstelt dat er geëvalueerd wordt. Dijsselbloem, en zeker hij niet alleen, weten denk ik niet eens wat evalueren inhoudt. Door de partijdiscipline wordt het evalueren afgehouden dus kan men doen alsof de neus bloedt (en rustig verder graaien). Ik mag dit stellen omdat evaluatie ook tijdens mijn langdurig arbeidzaam ambtelijk leven wel in de stukken werd voorgeschreven maar in de praktijk niet werd uitgevoerd..
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
en de weduwe met 2 kinderen van de NL marinier kreeg ipv € 1050,= ineens slechts € 750,= Anw.......En de bejaarden een Samsonheffing: heel socialistisch voor de zieke en de zwakke, zeer sociaal voor zichzelf gezien de prijsaanpassing van de "schadeloosstelling"der Kamer en Kabinetsleden (waarom nog een hoofdletter?) Zelfs CU coryfee Schouten is trots op haar doorslaggevende christenstem in het scheren van de kwetsbaren.Evalueren doen we dus bij de volgende verkiezingen (ook heer Burggraaf SGP past deze schoen....Ook chr.....) O ja, voor zgn economische vluchtelingen geld zat....
THH Arts / Eigenaar van adviesbureau
Rutte heeft zijn waar gezicht tijdens de nabeschouwingen laten zien ( pleur(t) op). Rutte vindt andermans mening : fout, onjuist of een leugen. "Zijn vriendjes"villa;s laten bouwen in natuurgebieden.Een 4-tal onderzeeers voor "geraamde" 4,5 miljard euro laten, om de JSF's nog niet mee te tellen. Veel te hoge bijdragen en nabetalingen aan Brussel. De zorg, WMO, PGB's, pensioenen zijn van binnenuit uitgehold. De factor Controle minimaliseren : 6500 belastingambtenaren met 75000,- euro naar huis sturen, onbekwaamde staatsecretaris met de toeslagen zijn gaan laten gaan. De VVD band de factor controle geheel uit. Het is niets voor niets dat Dijsselbloem na de verkiezingen weer terugkomt als kamerlid !!!!. De VVD maakt meer kapot dan je denkt.... en Rutte wil naar Brussel......in de Bezemkast, samen met zijn groot voorbeeld "Muttie" Merkel.
H. Wiersma / gepens.
Wat nagenoeg bij iedere gemeente plaatsvindt 'evaluatie van een beleidsperiode en het doorvoeren van bezuinigingen' gebeurt bij het Rijk nauwelijks. Daarom hoogste tijd dat er nieuwe (echte) managers aan het roer komen.

Er is geen of nauwelijks evaluatie van:

1. de uitvoering van de beleidsvoornemens voor de periode 2012 - 2016.(welke zijn wel en welke zijn niet uitgevoerd). Van een debat in de Kamer(s) daarover is al helemaal geen sprake.

2. geen evaluatie van de voorgenomen en gerealiseerde ombuigingen/bezuinigingen.

3. geen evaluatie van de belangrijkste wetgeving.

enz. enz.

Een evaluatie zal uitwijzen dat Rutte en vazal Dijsselbloem c.s. beter kunnen gaan 'zakjes plakken', want veel positiefs gaat dat voor dit Kabinet niet opleveren.
Erik
Rekenkamer begrijpt het nog altijd niet. Het aankondigen van een Plan is het nieuwe Resultaat. De rest, of het iets oplevert (behalve qua stemgedrag), doet er niet toe. Overigens geldt dit helaas ook steeds meer op gemeentelijk niveau. Met dank aan gemeenteraden.
Advertentie