Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies boos om overheidsgeld in Moordvrouw

De provincies Groningen en Drenthe zijn niet blij met de kleine miljoen euro die Marketing Fryslan in de RTL-serie Moordvrouw heeft gestoken.

25 januari 2012

De RTL-serie ‘Moordvrouw’ wordt voor tonnen gesponsord door de overheidsorganisatie SNN, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De Groningse PVV-fractievoorzitter Ton van Kesteren spreekt van ,,een ordinaire reclame-uiting'' en eist opheldering. Ook de Groninger PvdA en de SP hebben bezwaren. Hans Konst van SNN en tevens Friese gedeputeerde is echter in zijn nopjes met de investering.

Klein miljoen
De SNN subsidieert de marketing van de drie noordelijke provincies, Marketing Fryslân kreeg in totaal 3,7 miljoen euro. Volgens de gedeputeerde is daar ongeveer een kwart van naar de serie ‘Moordvrouw’ gegaan. De nieuwe Nederlandse misdaadserie, met Wendy van Dijk in de hoofdrol, speelt zich volledig af in Friesland.  De provincie komt in de afleveringen dan ook regelmatig voorbij en Friesland staat er, ondanks de moorden, mooi op.

Best bekeken

De Friese gedeputeerde Hans Konst vindt het subsidiebedrag dan ook een schot in de roos: ‘Het is de best bekeken Nederlandse crimi ooit, 3,2 miljoen mensen zagen afgelopen vrijdag de prachtige plaatjes van Friesland in de serie, dat stemt mij als gedeputeerde erg gelukkig.’

Beleef Drenthe

De kritiek die vanuit de buurprovincies Groningen en Drenthe komt begrijpt hij niet. ‘SNN heeft hetzelfde bedrag aan Drenthe gegeven, die heeft het geld anders besteed. Ze hebben tv-spotjes laten maken over de provincie, Beleef Drenthe heette dat geloof ik.’

Baantjer

Dat het marketingbudget een goede bestemming heeft gekregen staat volgens Konst buiten kijf: ‘Wat ‘Baantjer’ voor Amsterdam heeft betekend, is ‘Moordvrouw’ voor Friesland. Mooiere reclame kun je je niet wensen.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

v.witte / projectmanager
Zo profiteert de commerciele omroep (en John de Mol)handig van overheidsgeld. Wellicht toch een beetje luie mensen bij de SNN dat ze geen betere reclame kunnen bedenken voor een mooi stukje Nederland. Afbouwen die handel!
Wieweet
Dat er afgelopen vrijdag 3,2 miljoen mensen hebben gekeken naar Moordvrouwen geeft geen realistisch beeld voor de komende afleveringen. Het programma werd nu uitgezonden in de pauze van de finale van de Voice. Kom op zeg dan heeft de serie niet zelf de kijkers getrokken maar meegelifd op het succes van de Voice.

Laat men nu eerst maar eens afwachten wat het de komende weken gaat doen.
de gebeten hond / netto betaler
En dit is maar het topje van de ijsberg!

Ooit was SNN een goede oplossing voor subsidie-sores. Maar is het verworden tot een extra bestuurslaag voor politici zonder werk. En een extra ambtelijke kleilaag, die doet wat de provinciale ambtenaren uit lijfsbehoud zo dik mogelijk blijven overdoen.

Het vele europese geld - dat gratis lijkt - wordt zo l gepropt in onzinnige projecten (als er maar innovatief en bottum up in voorkomt) van een kleine kring van ons-kent-ons. Maar ja zo kunnen wel alle werkelozen, en die zijn er genoeg in het Noorden, lekker naar de Giro of Vuelta kijken. Want tjonge dankzij die feestjes komen de spanjolen in grote getalen op bezoek. Indeed: elk jaar een weekje Sinterklaas. Snel saneren die hele handel; terug naar de basis.
Niek / jurist
Als het klopt wat in dit artikel staat, is SNN een nutteloze organisatie die maar beter opgedoekt kan worden. Het stoppen van gemeenschapsgeld in producties van particuliere omroepen, vind ik volstrekt onnodig. Ik heb de serie overigens nog niet gezien, maar ik heb geen seconde gedacht om Maastricht te gaan bezoeken omdat zich daar een politieserie afspeelt (Flikken Maastricht). Het tegendeel is eerder waar. Ik associeer Maastricht nu eerder met een criminele kolerestad dan met een schattig stadje waar je op een terrasje een pintje kan nuttigen.
Jan
Konden gedeputeerden maar zo goed acteren...
Aaron
De reacties waren niet zo positief, bovendien Leeuwaren kom nou. Maastricht was al op het randje voor een politieserie, maar in Leeuwarden gebeurt letterlijk nooit iets. Als je dan toch zo nodig in Noord Nederland moet zitten dan was die ruim 2 keer grotere stad een paar km ten Oosten van Leeuwarden nog een logischere keuze geweest. ( http://217.148.186.209/start.php ) maar dan nog, echt reclame kan je dat niet noemen. Voor Endemol was de zak met overheidsgeld kennelijk het belangrijkste, pervers.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Leuk meiske, die Wendy !
Advertentie