Advertentie
financiën / Nieuws

Plasterk wil niet af van lokale rekenkamers

Minister Plasterk peinst er niet over om lokale rekenkamers te schrappen. Als gemeenten te klein zijn, moeten zij met andere gemeeenten een rekenkamer starten.

15 januari 2013

Goed toegeruste lokale rekenkamers of rekenkamercommissies zijn van wezenlijk belang. Zij spelen een belangrijke rol bij de invulling van de controlerende taak van de gemeenteraad. Door de op stapel staande decentralisaties en de gemeentelijke budgetten die daarmee groeien, neemt het belang ervan alleen maar toe.

Kamervragen

Dit stelt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in antwoord op vragen van het PvdA-Kamerlid Manon Fokke. Als gemeenten te klein zijn om een goede rekenkamer te hebben, moet een gemeenschappelijke rekenkamer in het leven worden geroepen.


Kritiek Algemene Rekenkamer

Zij trok bij de minister aan de bel na felle kritiek die Gerrit de Jong van de Algemene Rekenkamer  uitte in een interview in Binnenlands Bestuur. Hij stelde dat lokale rekenkamers worden verwaarloosd. Gemeenten zetten het mes in hun (onderzoeks)budget, de wetgever is van plan de verplichte evaluatie van de rekenkamers af te schaffen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor de afschaffing van de wettelijke verplichting tot het hebben van een rekenkamer, zo fulmineerde De Jong.

Tegen uitholling

Minister Plasterk hecht grote waarde aan goed functionerende rekenkamers en is geen voorstander van het uithollen ervan, zo blijkt uit zijn antwoorden. De opvatting dat rekenkamers een wezenlijk onderdeel vormen van het gemeentelijke − en provinciale − bestel wordt versterkt door het ‘proces van de decentralisatie en het daarvoor benodigde vertrouwen in de gemeentelijke financiële verantwoording’, aldus de minister in zijn antwoorden.

Schrappen evaluatieverplichting

Het schrappen van de evaluatieverplichting voor colleges vindt Plasterk − gelet op de decentralisatie en de daarmee gepaard gaande overgang van budgetten – dan ook ‘voorbarig’. Een heroverweging van dit voornemen is op zijn plaats, stelt de minister. ‘Bestaande instrumenten stellen gemeenteraden in staat invulling te geven aan hun controlerende taak; ook waar het de decentralisatiemiddelen betreft. Zeker nu de gemeentelijke budgetten gaan toenemen dienen controlemogelijkheden te worden benut’, aldus Plasterk.

Inbreuk gemeentelijk begrotingsrecht

De minister ziet geen brood in het wettelijk opleggen van een begrotingspost voor de rekenkamerfunctie. Dat vindt hij een ‘te grote inbreuk op het gemeentelijk begrotingsrecht’. Wel houdt hij vast aan het bestaan van een (actieve) rekenkamer.


Deugdelijke financiële controle

Met de koepels van gemeenten en provincies gaat Plasterk in overleg over het fenomeen ‘slapende rekenkamers’. Hier heeft de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) onderzoek naar gedaan. De bevindingen zijn nog niet bekend. Voor Plasterk staat voorop dat er op ‘lokaal niveau sprake moet zijn van deugdelijke financiële verantwoording en controle.’ Het overleg met de VNG en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zou wat Plasterk betreft dan ook moeten gaan over de invulling van die randvoorwaarde en de rol die de lokale rekenkamer(commissie) daarbij kan spelen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
He,he, eindelijk en gelukkig. Er is een andere wind op BZK, erkenning voor het nut van de lokale rekenkamer. Alleen een gezamenlijke rekenkamer of rekenkamercommissie kan alleen als betrokkenen daar achter staat, dus niet verplichten zoals bij de BES eilanden, die 1000 km uit elkaar liggen. Een rekenkamercommissie kan uitstekend werken in een kleine gemeente. Het hangt van de gemeente af wat werkt, dat is ook het aardige, gemeenten verschillen. De rekenkamers erkennen is winst, zo ook oog voor rekenkamercommissies al dan niet met raads- of statenleden. Laat ze zelf kiezen wat het beste past, alleen maak duidelijk dat ook kleine gemeenten het moeten organiseren en uitvoeren.
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker/raadslid
De Rekenkamer kan één van de sterkste controle instrumenten van de gemeenteraad zijn. Het zou dan niet slim zijn om dit instrument uit te hollen. De Gemeenteraad zou juist moeten pleiten voor versterking van de Rekenkamer. Ik heb het pleidooi van de VNG nooit echt begrepen, of het moet komen, omdat de VNG voornamelijk woordvoerder van colleges van B. en W. is.
Frank Galesloot / Lid rekenkamer
Blij met uitspraken Minister BZK maar rekenkamers moeten wel blijven nadenken over effectiviteit en meer doen met de organisatie ipv tegen de organisatie, want belangen goedwillende en deskundige ambtenaren en kritische doorlichtingen kunnen prima samengaan.
Nico / zzp
De discussie over de rekenkamers heft ook te maken met de soms slechte kwaliteit van de rekenkamers. Dus evalautie lijkt mij zeer op zijn plaats, dan heben we het over de feiten, daar houdt de politiek niet zo van. Maar wie controleert de controleur? Denk maar aan de woningcorperaties of toezicht op banken.
Adelaide
Grappig kereltje is die Plasterk.

Hij heeft overal een mening over, terwijl hij nergens verstand van heeft.

Laat hij zich liever bezig houden met de Algemene Rekenkamer, dat is tenslotte zijn taak.

De historie laat trouwens zien dat de regering zich zelden iets aantrekt van de adviezen van de ARK.
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Mijn ervaring is dat de gemeenteraadsleden zich weinig bezig houden met de grote lijnen van beleid. Het beoordelen van uitgevoerd beleid op meta-niveau is dikwijls moeilijk. Afstand nemen van eigen functioneren en vanuit een objectieve manier kijken naar de werkelijkheid is lastig voor veel mensen. Het is daarom een groot goed dat een lokale rekenkamer in de breedte en van alle kanten oordelen geeft, maar ook waardevolle adviezen geeft. Het is en blijft goed dat zij soms een horsel in de pels van de raad en het college is. Dus eens met Plasterk.
Advertentie