of 59221 LinkedIn

Pensioenen ambtenaren in 2016 niet verhoogd

De pensioenen van ambtenaren en onderwijzend personeel aangesloten bij het ABP, zullen in 2016 niet worden verhoogd. Dit zegt de nieuwe voorzitter van het ABP, Corien Wortmann-Kool, in een interview in NRC Handelsblad.

De pensioenen van ambtenaren en onderwijzend personeel aangesloten bij het ABP, zullen in 2016 niet worden verhoogd. Ook de jaren daarop is de kans klein dat de pensioenen zullen meegroeien met de lonen. Dit zegt de nieuwe voorzitter van het ABP, Corien Wortmann-Kool, in een interview in NRC Handelsblad.

Lage rente
‘Zeer, zeer beperkt’,  zo noemt Wortmann-Kool de kans dat de ambtenarenpensioenen gelijke tred zullen houden met de lonen. Oorzaak daarvan is de lage rente, die op de dekkingsgraad van het pensioenfonds drukt. Omdat ABP de pensioenen de laatste jaren ook niet kon verhogen, is de achterstand op de lonen inmiddels opgelopen tot 10 procent.

Premies verlagen
Het voorstel van De Nederlandsche Bank om de pensioenpremie voor hogere inkomens te verlagen, kan ik de ogen van de nieuwe voorzitter weinig genade vinden. Volgens Wortmann-Kool voert de president van de DNB de discussie ‘heel erg marco-economisch en vanuit het hier en nu’.

Kortetermijndenken
Volgens haar getuigt dat van kortetermijndenken. ‘In politiek Den Haag wordt zo gemakkelijk gepraat over minder pensioen opbouwen en belasting heffen over de inleg. Voor je het weet wordt de miljardenpensioenpot een gemakkelijk doelwit. En dat mag niet gebeuren,’ zo zegt ze in het NRC. Wortmann-Kool pleit voor meer keuzevrijheid om meer pensioen te sparen als men dat wil. 


Lees het hele interview met Wortmann-Kool  in NRC Handelsblad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het wordt tijd dat het ABP, haar voorzitter, en de andere pensioenfondsen zich eens hard maken bij de DNB om de belachelijk lage rekenrente (nog geen 2%) voor toekomstige verplichtingen omhoog te krijgen. Het lijkt er veel op dat de Rijksoverheid er vooral op uit is pensioenfondsen zoveel mogelijk te plunderen, in plaats van -net als de marktsector- pensioengerechtigden eindelijk ook eens een redelijke verhoging van de hun uitkering te gunnen. Het ABP heeft nota bene de laatste 20 jaar een gemiddeld rendement behaald van 6 à 7%!
Door Gijsje op
Geld in mijn ouwe sok zit er over dertig jaar nog in. Geld bij een pensioenfonds is in die tijd verdwenen in de sokken van graaiers waar wel hele grote gaten inzitten. Stoppen met de bullshit. Opdoeken die pensioenfondsen. Volwassen mensen kunnen best zelf oppotten.
Door Ria op
Ik vind dit werkelijk een aanleiding om in actie te komen. Ten eerste bepaalt de overheid dat wij minder gaan inleggen in ons pensioen, vervolgens bepaalt het pensioenfonds dat onze uitkeringen niet gecorrigeerd worden met de inflatie omdat de zelfde overheid bepaalt dat het abp maar mag rekenen met een rente van 2 %terwijl in de realiteit de rente opbrengst minimaal 6% is. Wat hebben wij nog te zeggen over ons eigen pensioen?
Door Peter (gepensioneerd techneut) op
@Lubbers: lees eerst het gehele stuk in BB eens goed door! De naam Wortman is niet goed geschreven en Wortmann-Kool is een vrouw (en die kan niet afgerekend worden op ZIJN resultaat. Ik zou je adviseren om dit soort stukjes niet zo vroeg te lezen (7:38 uur )! Dan ben je wellicht goed wakker :-) en snap je de achtergrond van het verhaal beter. Graag in het vervolg een serieuze reactie!
Door Gemeente (ambtenaar) op
Kunnen wij ons niet aansluiten bij een ander pensioenfonds?
Door Lubbers op
Wortman moet worden afgerekend op zijn resultaat en prestatie. Dan is maar 1 conclusie mogelijk: Vertekken!
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd dat Wortmann (ABP), samen met de andere pensioenfondsen, de belachelijk lage rekenrente van 2% waarmee pensioenfondsen van de Nederlandse Bank rekening moeten houden voor toekomstige verplichtingen, van tafel weet te krijgen.
Het gemiddelde rendement van het ABP beloopt de laatste 20 jaar 6 à 7% per jaar. Het is absurd om het pensioenfonds ABP nog verder te vullen.
Of is het de bedoeling van de Kabinet op dit fonds opnieuw gedeeltelijk leeg te roven?
Het lijkt er veel op en zou o.m. kunnen blijken uit de domme opmerkingen op TV van minister Kamp (EZ) dat de pensioenfondsen maar 2 miljard euro moeten steken in (risicovolle) leningen voor het MKB. Pensioenfondsen doe er wat aan!!!
Door t. faber op
Deze schimmige rekentruc om de pensioenen zo laag mogelijk te houden behoort, met het leegroven van de Groninger bodem en het onbetaalbaar/ontoegankelijk maken van de zorg voor de lagere inkomens, tot de top drie van de grootste diefstallen van deze eeuw tot nu toe. Chapeau, politiek Den Haag!!
Door Karel op
Laat het ABP om de kosten te drukken voortaan alleen rechtstreeks beleggen in indexfondsen. Dan kunnen al die dikbetaalde beleggingsadviseurs de deur uit. Die kunnen de index toch niet verslaan.
Door Johannes (adviseur) op
Laat mevrouw Wortmann zich nu eens hard maken om de miljoenen die door de overheid zijn afgeroomd uit de kas van het ABP terug te halen bij het rijk. Het rijk heeft pensioengelden gebruikt om gaten in de rijksbegroting te dichten. Nu de pensioenfondsen er slecht voorstaan geeft diezelfde overheid niet thuis. De pensioengerechtigden zijn en blijven in de komende jaren de dupe van het in het verleden gevoerde beleid.

Afbeelding